Pandemia politică (pamflet)

„De la intuiția vie la gândirea abstractă și de aici la practică, aceasta-i calea dialectică”. Definiția aceasta a fost formulată de Ludwig Feuerbach acum 200 de ani. El a criticat idealismul Hegelian și ne mai spune cum a fost răsturnat raportul real dintre subiect și predicat, dintre existență și gândire, dintre natură și conștiință. Natura este primordială în raport cu gândirea. Dar să luăm lucrurile pe rând… Ele au fost luate pe rândul patru banca din senat, iar intuiția ne arată că suntem spre o prăpastie: gândirea abstractă a lor ne îndrumă cu pas vioi și „pas cu pas” acolo adânc, mai adânc… Ioi! Practica a fost abandonată: fabrici închise și afaceri în faliment. Dialectica (mișcarea) a fost interzisă: armata pe străzi și stați acasă să arătați că vă pasă. Chiar așa am șters pe jos cu acești 200 de ani de înțelepciune? Eu nu știu, dar mă pregătesc să ies la plimbare. Mi-am pus rochița roz bombon chiloțiu, poșetuța de marcă (înregistrată), apoi încalț pantofiorii mei cu toc sidefiu. Să nu uit, între timp mi-am asezonat nurii cu silicon, iar ghetuțele le așez sub brad și cânt: o băiat frumos, o băiată pe dos.

Teoria ca teoria, dar practica ne omoară. „Venea o moară pe Siret” din opera marelui Sadoveanu, astăzi ajunge prin raportul dintre subiect și predicat: Cine omoară pe Siret? Venea…! Ce face Venea? Omoară! Asta am învățat asta facem. Și de ce trebuie să ne mai ferim de Venea care omoară pe Siret și nu ne ferim de buștenii care curg de la cine e șiret cu trenurile austriece. Dar ce mai vorbim atât de această „pandemie politică”…? Noi suntem aceia care am cedat la toate propunerile întunecate venite din haosul minții lor. Se spune că dacă ești bolnav de chichi-richi, se usucă și pică. Dacă nu ești bolnav, sigur nu o să crească. Acum chiar vorbeam despre arbori și oricum drujba este la ei.

„Energie, egal putere” spunea un materialist pe vremuri, un alt fel de „materialist” spune: Arme, vreau arme să am putere. Pandemia politică ne omoară și a mutat Siretul spre șiret. Nu, nu șiret de ghete, de ghetre acoperite cu sclipici. Mai contează că bătrânii noștri mor în case de frig când politicianul are intuiția vie și umblă pe Siret, șiret…? Nu mai contează, ei să fie sănătoși! Dar să vorbim despre Ciucă al nostru, care ne luminează nopțile cu întunericul lui Popescu de la energie. Energie egal putere și pute rău de se impute puterea nostră și a trecut de la șiret cu toată intuiția vie. Este vie dar nu face struguri, este de-a dreapta gândirii abstracte. Cine să-l mai contrazică pe Feuerbach, suntem în zodia lui Freud: „Din slăbiciunile tale se va naște puterea”. Noi avem o singură slăbiciune, vrem să trăim „viața așa cum o percepem, este prea grea pentru noi, aducem prea multă suferință, prea multe dezamăgiri și îndatoriri imposibile. Pentru ai face față, folosim metode de alinare: devierea atenției astfel încât să vedem lumină în întuneric, satisfacțiile substitutive, care diminuează nefericirea și substanțele toxice, care ne fac insensibili la ceea ce se întâmplă”.

Artiști nu fiți triști/ Poliția veghează/ La droguri pe stradă/ Guvernul aprobă/ În noua Europă. Tucker Carlson vorbea despre cea mai curajoasă știre din ultimi 60 de ani, aceasta este a lui John F. Kennedy Jr. „uciderea unchiului meu de către CIA a fost o lovitură de stat reușită din care democrația noastră nu și-a mai revenit”. Așa cum nu și-a mai revenit democrația lumii. A fost nevoie de un 11Septembrie pentru ca legea Big Brother să funcționeze în întreaga lume, a fost nevoie de… dar să zâmbim. Premierul olandez Mark Rutte și-a cerut scuze pentru „Trecutul de sclavie al Țărilor de jos, dar criticii și națiunile afectate spun că nu este suficient”. Citeam un răspuns pe Twitter al domnului Don Warren „Îmi asum scuze în anul 3019. În anul 2019 aproximativ 40 de milioane de oameni, dintre care 26 procente copii, au fost înrobiți în întreaga lume, deși era ilegal”.

Raportul real dintre subiect și predicat a fost răsturnat în această pandemie politică, nu doctorii ne mai învață cum să ne tratăm de boli, politicienii învață doctorii cum să ne trateze eventual cu forța legilor. O să-mi spuneți că au murit oamenii… Da, au murit! Venea este vinovat că tot vine pe Siret sau pe șiret. Dar șireți sunt toți, noi avem singura misiune să-i aplaudăm și votăm. Ce să facem, până și sfârșitul lumii este Made in China, și se spune că alcoolul nu îl mai afectează pe virus, abia ajuns în România s-a învățat cu ea. Sunt convins că după ce plătim cheltuielile de gaz, apă și curent, vom rămâne doar cu… simțul umorului.

Dar cu asemenea pandemie politică, devenim asimptomatici de viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*