Istoria se repetă…

Acum 2 500 de ani, Împăratul Solomon, în Ecclesiastul, spunea că istoria se repetă: „Ce a fost va mai fi și ce s-a făcut se va mai face; nimic nu este nou sub soare”. Dar învierea lui Iisus nu a fost ceva nou? Acest text al Ecclesiastului (de la grecescul ekklesia – Cuvântătorul, Cel ce cuvântă), aflat în Biblie între Proverbele aceluiași Solomon și Cântarea cântărilor, în care erotismul este rupt complet de evocarea lui Dumnezeu, este o raritate în Biblie, este lespedea de moară pe gâtul lumii vechi, fiindcă el a impus anatema fatalității pe pământ: „Totul este deșertăciune și vânare de vânt”. Dar dacă totul e deșertăciune, de ce el a scris poemul Cântarea cântărilor, o capodoperă a iubirii? Desigur, istoria omenirii, în frunte cu civilizația computerizată, a contrazis o asemenea viziune apocaliptică, după care „ceea ce este strâmb, nu se poate îndrepta”.

Putin vrea să demonstreze că el poate îndrepta ceea ce este strâmb. Și ce este strâmb, ce a crescut strâmb, după el? Poporul ucrainean, care e nazi, el trebuie îndreptat, de-nazificat. Cum? Prin raderea lui de pe fața pământului!

Sigur că aici este o gândire pe dos, o golire a cuvintelor de sensul lor. Noi înțelegem una prin nazism, el înțelege alta. Cât de anacronic pare totul când un bolnav mintal vrea să refacă fostul URSS, iar poporul este cu el, dovadă că puternicii zilei (Duma de stat) îi fac legi care să justifice această demență. Istoria lumii s-a schimbat radical, nu mai poți gândi ca pe vremea lui Solomon sau ca în 1917! În ciuda realității și a sancțiunilor internaționale, trollovecul vrea să-și ducă planul până la capăt. Câștigând războiul cu Ucraina, el vrea să demonstreze că Rusia este o mare putere, ca în trecut, de care să se teamă toți, Sperietoarea lumii.

SUA și Occidentul sunt cam adormiți. Politica comodă pe care o fac după războiul rece, când și-au asigurat toate privilegiile, le-a estomapat vigilența. Abia acest război pare să-i trezească, să vadă pericolul cu adevărat, că fiara comunistă nu a murit, și să iasă din hibernare, să contraatace.

Biden pare complet senil. El vrea să-l viziteze acum pe Kim Un. Nu altfel stă și fostul președinte, Bush Jr., care a confundat Ucraina cu Irak-ul, vorbind de invazia nejustificată și barbară a rușilor în… Irak, definind astfel, indirect, prin umor involuntar, invazia americană! Și te întrebi:  Oare cum receptează ei semnalele lui Zelenski?

Dar mai ales ideea că rușii vor Ucraina fără ucrinieni? Așa se traduce faptul de ce orcii ucid și civili, și copii, de ce soțiile soldaților ruși le spun la telefon să le taie copiilor ucraineni „organele genitale”, ca să nu se mai înmulțească. Genocidul pare că se află în sângele acestei rase! Un popor care a trăit numai în genunchi, nu concepe altă poziție, vrea să-i îngenuncheze și pe alții, pe toți!

Istoria se repetă? Să ne aducem aminte ce a spus Mareșalul Antonescu atunci când a atacat Basarabia ocupată de ruși: „Vream Basarabia, dar fără basarabeni!”. Se referea probabil la orci, la rusificarea basarabenilor, la sângele lor alterat prin „politica de margine”, instituită de Petru cel Mare.

Să vrei „Ucraina fără ucraineni”, adică fără 44 milioane de oameni, acum, în anul 2022, după sute de ani de jertfă a omenirii pentru a ajunge la o cilivizație demnă, înseamnă un act schizoid, o dare înapoi a istoriei, la stadiul ei rudimentar.

Până și Nikita Mihalkov visează la un Oscar eurasatic! Ascensiunea lui Arthuro Ui trebuie oprită! Cine va opri schizofrenia? Sper că lumea civilizată nu va spune că trebuie să ne obișnuim cu răul, să trăim cu el frățește, ca în cazul covideniei! Nimeni nu a dorit și nici nu și-a închipuit că istoria se poate repeta în acest fel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*