„Ziua Eroilor”, sărbătorită la Buftea și în alte localități ilfovene!

La Buftea, joi, pe 2.06.2022, de sărbătoarea Înălțării Mântuitorului nostru, la Monumentul Eroilor – Crucea Reginei Maria din localitate a avut loc începând cu ora 11 ceremonia militară şi religioasă „Ziua Eroilor”, în onoarea celor care s-au jertfit sub tricolor. Au fost prezenți personalități ilfovene și reprezentanți de marcă ai instituțiilor de stat, precum Președintele Consiliului Județean Ilfov Hubert Petru Ștefan Thuma, Prefectul județului Ilfov, doamna Simona Neculae și domnii subprefecți Costin-Alexandru Ojog și Andrei Scutelnicu, Primarul orașului Buftea Gheorghe Pistol și doamna Director a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov Alexandrina Niță și mulți alții care au luat cuvântul și au depus coroane de flori.

„Fiecare eveniment de acest gen ne reamintește de curajul cu care românii și-au servit patria de-a lungul veacurilor. Suntem mândri că am putut aduce un omagiu celor datorită cărora putem trăi astăzi într-un stat european, care respectă drepturile și libertățile individului” a ținut să spună Vicepreședintele Consiliul Județean Ilfov Ștefan Rădulescu, prezent la manifestare. Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de ansamblul „Doina Ilfovului” de la Centrul Cultural din Buftea. În semn de recunoștință pentru sacrificiul sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor militarilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora. În România, care a pierdut în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea aproape un milion de militari și civili, concretizarea prevederilor actului de pace s-a făcut printr-un decret în 1920, când s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie celebrată cu prilejul sărbătorii creștine a Înălțării Mântuitorului.

Țara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini în rândul celor naționali. În anul 1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, sărbătorindu-se cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului. După 1990, s-a revenit la vechea tradiţie, iar noi astăzi ducem pe mai departe acest moment solemn de amintire și neuitare. Ceremoniile, la care au participat și militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, s-au încheiat cu defilarea unui detașament din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov „Lascăr Catargiu”, sub comanda colonelului Dumitru Dumitriu. „Ziua Eroilor este sărbătoarea națională a României pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. Această zi specială, în care celebrăm, deopotrivă, Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, are o puternică încărcătură emoțională pentru poporul român. Cu acest prilej, doresc să aduc un profund omagiu eroilor neamului, în fața cărora mă închin cu mult respect. Prin sacrificiul lor, au lăsat în urmă un model de urmat și o lecție a dăruirii de sine pentru un ideal suprem, acela de a-și sluji patria. Cinstire tuturor eroilor neamului nostru! Hristos S-a înălțat!” a transmis prefectul județului Ilfov, doamna Simona Neculae.

Cu gândurile încă înălțate într-un pios moment de reculegere, cei prezenți s-au retras, lăsând minunatele coroane de flori să amintească de sacrificiul suprem al celor ce și-au iubit țara mai presus de propria viață. Vivat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*