De la „God bless this world” la „Dumnezeu să apere această lume”

Două evenimente vor face probabil istorie. Primul este decizia președintelui american de a interveni militar în Taiwan, asta după ce a recunoscut că Taiwan-ul face parte din China. El vrea să garanteze secesiunea, dar a condamnat Rusia că apără secesiunea în Dombas. Probabil după ce a văzut cum Europa refuză un război cu Rusia „de dragul Ucrainei”cum spunea un senator american, China este planul de rezervă.

Al doilea eveniment major este tot apariția „marelui” președinte Biden care ne anunță prin intermediul ziarului „New York Times” despre variola maimuțelor. „Virusul variolei maimuțelor, care este doar ocazional fatal, se răspândește prin fluide corporale. Viteza de răspândire a ridicat temeri cu privire la altă pandemie care ar pune sub presiune sistemele de sănătate”. Parcă am mai auzit acest șablon: „pune sub presiune sistemele de sănătate”. Să fie începutul unui nou: „Stai acasă și arată că-ți pasă”…? Eu înțelegeam dacă un specialist din domeniul medical îmi spunea că există un pericol, credeam! Dar bine domnule, să-mi spună președintele american „care se pricepe la toate” și pe care l-am văzut chiar eu la televizor cum a dat mâna cu o fantomă după un discurs…? Dumnezeu să ne apere de acești conducători care sunt parcă ghidați de acele fantome pe care le salută. Nici nu pot să mă gândesc ce au simțit locuitorii planetei la anunțul: „America s-a întors, gata să conducă lumea”.

De unde s-a întors această americă, poate a fost plecată undeva și noi nu am știut…? Am văzut și cum președintele rus plimbă o geantă care se spune că este „nucleară”, dar am văzut și acel submarin numit „boomer” care transportă 20 de rachete balistice Trident și zeci de focoase nucleare, toate acestea având în vedere tensiunile care se dezvoltă între China și SUA cu privire la statutul insulei autonome Taiwan, și probabil pentru Coreea de Nord care intensifică testele balistice. Această forță distructivă trebuia arătată lumii, ceva de forma: „Eu sunt cel mai tare”… dar și pe mare.

Trăim într-un vis urât, un coșmar conceput pentru a-și arăta bicepșii acești „mari președinți” care conduc destinele a milioane de oameni, dar nu mai contează destinele lor, tot ce contează: „America s-a întors, gata să conducă lumea”. În anul 1945 decizia Statelor Unite ale Americii de a folosi bomba atomică la Hiroshima și Nagasaki nu a fost justificată de încetarea celui de-al doilea război război mondial și de capitularea Germaniei, ci mai de grabă de dorința de a arăta Moscovei puterea militară a Washingtonului. La această concluzie au ajuns doi istorici americani care aduc noi dovezi în sprijinul acestei ipoteze. Bombardamentele nucleare de la Hiroshima și Nagasaki au dus la moartea a 200.000 de oameni și au semnat mai de grabă deschiderea „Războiului Rece” decât sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Peter Kuznick este profesor de istorie și director la „Nuclear Studies Institute at America Universiy”, spune: „Conform unor studii asupra arhivelor diplomatice americane, japoneze și sovietice din acea vreme, se pare că principalul motiv pentru care președintele american Truman a recurs la atacul nuclear asupra Japoniei a fost să limiteze expansiunea URSS în Asia. Japonia a capitulat pentru că tocmai Uniunea Sovietică declanșase o invazie cu doar câteva zile după bombardamentul de la Hiroșima „nu pentru că americanii au folosit arma nucleară”. Iar Mark Selden spune: „Impresionarea Rusiei a fost mult mai importantă decât încetarea războiului cu Japonia”.

Trăim vremuri complicate, acest mod de a „impresiona” s-a păstrat și în: Vietnam, Irak, Afganistan. Iugoslavia de bună seamă ne-a impresionat pe toți, a fost probabil un exemplu pentru a înțelege noi europenii: Dacă nu ascultați ce spun, așa ajungeți! Forumul economic de la Davos s-a încheiat, Klaus Schwab ne-a anunțat fericit (sau trist): Viața noastră nu o să mai fie așa cum a fost ea până acum. Probabil o să fie așa cum vor dicta stăpânii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*