Zarurile au fost aruncate

Aceste cuvinte au fost spuse de Iulius Cezar atunci când și-a condus trupele peste râul Rubicon împotriva lui Pompei „Alea iacta est” Abolirea sistemelor totalitare, încetarea războiului rece și extinderea democrației de tip „stai acasă să arăți că îți pasă” a condus la abordarea globală a proceselor dezvoltării unui sistem mult mai închis și totodată mai bine supravegheat. Un sistem totalitar global. Au mai rămas unele obstacole în calea abordării globale, dar cu toate acestea aceste procese văd că se pot desfășura în voie. Marile obstacole au rămas: concentrarea la nivel mondial al producției, concentrarea capitalurilor și transferul la nivel decizional de la nivelul statelor suverane către suprastatalitate. Laureatul premiului Nobel pentru economie Robert Morton, spune: transformarea globală ar urma să cuprindă nu numai domeniile economice, dar și cele sociale și politice. Poate de aceea multinaționalele au acționat nestingherit în toate domeniile, iar sistemul corporatist s-a consolidat. Acum ce să mai spun, se joacă cineva „alba neagra” cu viețile noastre anonime și golite de orice sens. Munca a fost „abolită” și fără rapel. Cine ne vrea supuși și cu dosul la vedere? Scriam cândva despre un mare filosof austriac, iar cineva din cercurile mele actuale îmi spune să-l studiez cu atenție. Este vorba despre Karl Popper pe care îl interesa teoria relativității, dar respingea marxismul și psihanaliza. Totuși realizează, criticând gândirea „școlii de la Frankfurt”, o grandioasă operă de filosofie socială, „The Open Society and Enemies” (Societatea deschisă și dușmanii ei) în care apără democrația împotriva oricărei forme de totalitarism.

Inversând tabloul, vedem o societate deschisă, dar închisă în alte vicii. Citeam în prestigioasa revistă The Economist cum doamna care conduce Banca Centrală Europeană, Cristine Lagard, aceiași care a spus înainte de a începe „pandemia” că „trebuie să facem ceva cu acești bătrâni”, acum ea vrea să includă în achizițiile sale de active impactul schimbărilor climatice. Deja mă gândeam că urmează potopul lui Noe, dânsa a mai ghicit o dată viitorul. Societatea noastră deschisă este închisă de viciile naturii prin: viruși, climă… și să vedem ce o mai urma. Dar urmează: bărbatul este egală cu femeia, nu avem voie să exprimăm păreri despre culoarea pielii, iar Țiganiada de Ioan Budai-Deleanu trebuie să o redenumim corect politic.

Acum ce facem cu societatea deschisă, dar închisă, un ospiciu al celor care dărâmă statuile…? Cât de adevărate sunt ,,Protocoalele francmasonice de la Bate Elveția” sau cât de bine surprinde în „Decalog” Noam Chomsky lumea prin ,,manipularea și controlul” în zece idei. Prima ar fi: Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată. Și suntem ocupați, viitor înseamnă teamă, iar teama de moarte o să ne omoare înainte de moartea propiu zisă. În urmă cu mulți ani când medicina românească era marcată de adevărate elite, cel mai bun neurochirurg profesorul Constantin Arsenie, scria despre un proiect al altui mare doctor. Doctorul englez spunea că el este capabil să facă transplantul de cap. Doctorul Arsenie spunea că și el este în stare, dar trauma celui care se trezește din anestezie după transplant când se vede cu alt trup este mare, iar acest transplant nu este etic. Mă gândeam la noi când o să ne trezim în această „societate deschisă” (dar închisă) cum o să ne simțim. Sau cum o să ne simțim noi bărbații când o să ne trezim după ce am născut, așa cum spunea un lider politic. Trist…! Lumea se schimbă în devenire, dar devenirea este A-devenire iar „zarurile au fost aruncate” într-o fundătură din care nu mai putem ieși. Sau nu o să fim lăsați să ieșim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*