Cea mai mare statuie a lui Iisus din Europa de Est pe muntele Gordon (jud. Harghita)

Multe locuri frumoase și de taină mai are România noastră dragă, dar puțin cunoscute de români. Așa că, în căutările mele teoretice, iar mai apoi și practice pentru aflarea de destinații inedite, am aflat că în Harghita se găsește cea mai înaltă statuie a lui Iisus, din Europa de Est. Surpriză totală. Deci, dacă nu am ajuns încă la Rio de Janeiro (Brazilia) să văd statuia lui Isus (Cristo Redentor; „Cristos Mântuitorul”), la care a contribuit și sculptorul român Gheorghe Leonida, care a creat capul celebrei statui, atunci e musai să merg spre a vedea statuia „Inima lui Iisus” de pe Vf. Gordon, din Harghita. Statuia „Inima lui Isus”, amplasată la o altitudine de 953 de metri, reprezintă pe Mântuitor cu brațele deschise.

Capul, realizat din oțel inoxidabil, brațele și mantia sunt proiectate pe un piedestal din metal, înalt de 22 de metri. În interiorul statuii se află o scară, care conduce vizitatorii prin șapte etaje până la culmea/vârful statuii, de unde se poate admira, pe timp senin, o panoramă extraordinară, de la Sovata până la Odorheiu Secuiesc. Înaltă de 22 de metri, aceasta a fost ridicată pe vârful muntelui Gordon din comuna Lupeni, şi este construită din oţel inoxidabil, iar fundaţia din beton. Monumentul este opera artistului Zavaczky Walter, din Odorheiu Secuiesc. Costurile privind realizarea și amplasarea statuii Inima lui Iisus s-au ridicat la suma de 200.000 de euro și au fost  suportate de Fundaţia Protemp şi de societăţile comerciale din zonă. Consiliul Local a participat la finanţarea lucrării cu suma de o sută de milioane de lei vechi, după cum a precizat primarul comunei Lupeni, Albert Mátyás.

Statuia uriaşă a lui Iisus a fost inaugurată în data de 21 august 2011 şi se vrea şi o replică a celebrei statui a lui Isus din Rio de Janeiro. Inaugurată în 1931, statuia din Rio are o înălţime de 39,6 metri, incluzând piedestalul care are 9,5 metri. Cântăreşte 635 de tone. „Statuia, înaltă de 22 de metri, va aminti de statuia uriaşă a lui Iisus din Rio de Janeiro şi va fi amplasată pe muntele Gordon, la o înălţime de 946 de metri, la poalele căruia se află satul Bisericani. În interiorul ei va exista o scară pe care vizitatorii vor putea urca până în vârful statuii, pentru a admira panorama, de la Odorhei până la Sovata”, a mai declarat primarul comunei Lupeni, Albert Matyas.

Tot pe modelul de la Rio, Polonia a inaugurat, în noiembrie 2010, cea mai mare statuie a lui Isus din lume. Aceasta măsoară 35 de metri, la care se adaugă cei 16 ai piedestalului, a fost construită într-un orăşel aflat la graniţa cu Germania. Gigantica statuie depăşeşte cu 9 metri monumentul lui Isus din Bolivia, deţinătoare până acum a recordului mondial. Noua statuie eclipsează până şi faimosul monument care tronează peste oraşul brazilian Rio de Janeiro. Primarul orăşelului polonez speră ca gigantica statuie a Mântuitorului să atragă zeci de mii de turişti.

Statuia Inima lui Iisus se afla pe drumul dinspre Odorheiu Secuiesc către Târgu Mureș. La intrarea în comuna Bisericani, facem dreapta și apoi, mergem vreo cinci kilometri pe un drum de țară, plin de pietre, colb și gropi. Sunt două variante de a ajunge la statuie: 1). Pe jos, în plimbare – mașinile le puteți lăsa în parcarea de la baza dealului. Urcarea e destul de abruptă, dar nu de speriat. Drumul până sus durează cam 20 de minute; 2). Cu mașina – până în spatele statuii. Orice variantă ați alege drumul prin pădure este spectaculos.

Cine va ajunge pe deal va vedea imaginea statuii cu mantia largă a lui Iisus formată din cele patru rânduri de material metalic și mâinile care sunt deschise ocrotitor, amintind de statuia lui „Cristos Mântuitorul“ (Cristo Redentor), din capitala Braziliană. Dacă aveți noroc de o zi senină, din vârful statuii de 22 de metri, veți avea o priveliște extraordinară. Se poate vedea aproape tot peisajul dintre Odorheiul Secuiesc și Sovata. Munții par că sunt aplecați la picioarele spectatorului uimit, făcând o adâncă reverență. Doamne ajută România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*