Lecția de patrimoniu la Țigănești (Republica Moldova)

Colaborarea dintre Școala de la Piscu (Ciolpani; jud. Ilfov) și localitatea Țigănești (Republica Moldova) continuă, în ciuda pandemiei. Astfel aici s-au filmat primele episoade ale „Lecției de patrimoniu Țigănești”, care va fi gata de vizionat la sfârșitul acestei toamne. „Echipa este adusă laolaltă din ambele părți ale Prutului; comunicăm intens, ne bucurăm să lucrăm împreună pentru a pune în lumină frumusețile culturale de la Țigănești, o comunitate basarabeană, în anul sărbătoresc sextacentenar. Protagoniste, de data aceasta, două fiice ale satului, bucuroase să trimită către lume povestea baștinei lor. Cristina Ţaca și Nicolaia Railean, prima dată într-o astfel de postură, descurcându-se excelent în fața camerei de filmat a lui Ghenadie Popescu. Povestind un scenariu alcătuit de Adriana Scripcariu cu sprijinul Doamnei Varvara Buzilă și mai ales culegând din interviurile cu oameni din sat, realizate în edițiile anterioare ale proiectului Țigănești-Piscu-Țigănești; un alt mod de a fructifica munca de cercetare antropologică”, ne împărtășește din aceste taine Virgil Scripcariu.

A existat tot sprijinul din partea comunității de la Țigănești, în frunte cu Doamna Primar Valentina Enachi. Urmează etapele lungi și meticuloase de montaj și editare video, sub bagheta Dianei Iabrașu și cu colaborarea lui Ghenadie Popescu și Vladimir Trașă. Muzica va fi semnată de „Trei Parale” și „Anton Pann Ensamble”. Bucuroși să poată porni o primă replică a proiectului „Lecția de Patrimoniu București” și cu speranța că se vor mai încumeta și alții în astfel de aventuri culturale atât de necesare pentru formarea generației tinere, ei vor rămâne și vor lucra tot împreună pentru patrimoniul cultural. Țigănești-Piscu-Țigănești 600 este un proiect cultural #cofinanțat AFCN și realizat de Școala de la Piscu în colaborare cu Primăria și Gimnaziul Țigănești/Strășeni, Rep.Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Muzeul Național al Țăranului Român și Seneca Anticafe.

Lecția de patrimoniu Țigănești a fost formată din Cadrul Lecției 1 – „Țigănești, un vechi sat de olari”;  Lecția a 2-a „Oale și țuruiece de la Țigănești” și a fost filmată în „Sala Oalelor” din „Muzeul Atelier Zestrea Țigăneștiului”; Lecția a 3-a: „Țigăneștii în sărbătoare: hramul satului” (Povestim despre semnificația sărbătorii, frunzari, curățatul fântânilor, trântă, tombolă, horă). Se filmează introducerea în subiect la apusul soarelui, pe deal. O idee excelentă a lui Ghenadie Popescu. Astfel, constatăm că cel puțin în mediul virtual se lucrează intens, iar Patrimoniul nostru național de pe cele două maluri ale Prutului nu este lăsat de izbeliște. Să ne amintim și să readucem la zi obiceiuri și tradiții, meșteșuguri și credințe peste care se așternuse praful uitării… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*