UNITER 2020 – într-o seară, într-un parc…

Întârzită de această pandemie, Gala UNITER din acest an, a strălucit spre orele înserării la Teatrul de vară din parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova, pe 21 septembrie 2020. La orele 22.30 a început și transmisiunea în direct pe TVR 1, Radio România Cultural, online pe www.uniter.ro; www.tvr.ro; și pe pagina de facebook a UNITER. Am urmărit de acasă întreaga Gală, fără mască, bucurându-mă de atmosferă și de prezența multor tineri artiști în publicul destul de numeros.

Știam că unul dintre premii va ajunge la Ana Sorina Corneanu, cea care a fost studentă la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București, pentru cea mai bună piesă românească a anului 2019, „Hai să vorbim despre viață”. Tare m-am bucurat de acest minunat premiu și de talentul tinerei actrițe Ana Sorina Corneanu de a scrie și dramaturgie, ea având și alte volume publicate. Dar, la un moment dat am fost surprins în mod plăcut de anunțarea unuia alt premiu. Era vorba tot despre o absolventă de la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București, Mihaela Drăgan. De fapt trupa de teatru „Giuvlipen”, formată din actori şi actriţe de etnie romă, a primit premiul British Council, iar Mihaela Drăgan a ţinut şi ea un discurs în care a denunţat rasismul din teatrul românesc.

Mulţumesc pentru acest premiu care sună ca şi cum ar fi fost acordat unei organizaţii pentru drepturile omului, iar asta cu atât mai mult este o onoare pentru noi, pentru că da, suntem mândre pentru că am creat un teatru progresist, care promovează vocile actriţelor şi actorilor romi, care de multe ori nu-şi găsesc un loc în teatrele din România. Din cauza stereotipizării. Şi a rasismului câteodată. Iată că la câteva sute de ani după ce sclavii culturali romi au pus bazele teatrului premodern în ţările române, un teatru rom şi actriţe rome sunt premiate pentru prima dată în istoria premiilor UNITER“, a spus Mihaela Drăgan. Ion Caramitru, preşedintele UNITER, a atras atenţia, în discursul său, asupra stării precare în care trăiesc şi creează artiştii independenţi, cei care nu lucrează în teatrele finanţate de stat. „Legile sunt total comuniste. E nevoie de o reformă. E momentul ca acestor oameni care s-au manifestat şi în această seară atât de frumos să li acorde şanse egale cu toţi ceilalţi oameni care sunt angajaţi ai teatrului. Fac un apel public către ei să se îndrepte către UNITER, care din această seară se angajează să le apere interesele“, a spus Caramitru.

Dacă ne întoarcem puțin în timp ne amintim că actrița Mihaela Drăgan a fost nominalizată la premiul anual oferit de Liga Femeilor Profesioniste din Teatru, de la New York din 2017. Acest premiu celebrează munca excepțională din teatru a femeilor artiste din întreaga lume. Tânăra Mihaela Drăgan s-a născut în 1986, este actriță și scrie dramaturgie, locuiește și lucrează și la București, dar și la Berlin. În anul 2014 acesta a fondat Compania de Teatru Giuvlipen, „un teatru revoluționar”, așa cum a fost numit de agenția de presă Reuters, alături de alte actrițe rome. Spectacolele marca Giuvlipen au o agendă feministă: de exemplu, Gadjo Dildo, care vorbește despre hipersexualizarea femeilor rome de către bărbații ne-romi. În 2015, joacă în cunoscutul și premiatul film „Aferim”, regizat de Radu Jude, film care a câștigat Ursul de Argint pentru regie, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. În anul 2017, Mihaela Drăgan este personajul principal al scurtmetrajului „Magie Noir”, regizat de Fanny Ardant. Actrița este, de asemenea, trainer pentru „Teatrul Oprimaților”, unde lucrează cu femei rome din comunități pe problemele lor specifice. În plus, a susținut mai multe conferințe pe teme asemănătoare, ca de exemplu „Producerea Teatrului Feminist Rom”, și a fost speaker pentru „TEDxEroilor” și „Creative Mornings”. În prezent, lucrează la Berlin, la Teatrul „Maxim Gorki” și la Teatrul „Heimathafen Neukolln”.

Ana Sorina Corneanu și Mihaela Drăgan. Exemplul lor de dăruire este unul foarte rar. Două tinere modeste, cu o voință de fier, ce au reușit să schimbe prejudecăți și să treacă peste granițe. Două creatoare înzestrate cu multe daruri, care doresc să dăruiască pe mai departe din prea plinul lor sufletesc. Acestea sunt actrițele Ana Sorina Corneanu și Mihaela Drăgan, astăzi premiate UNITER!

Aplauze pentru întreaga Gală 2020! La mulți ani pentru cei 30 de ani de la înființarea UNITER! Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*