Armonia plastică

Sâmbătă 5 septembrie a avut loc închiderea oficială a Taberei de sculptură ,,Armonia”, care s-a desfășurat timp de o lună de zile, în incinta noului parc din Corbeanca. Din 1 august și până pe 5 septembrie, iubitorii de artă din Corbeanca, și nu numai, i-au putut urmări pe artiști dând viață unor lucrări inedite, care vor rămâne în patrimoniul acestei comune ilfovene. Cei 10 artiști participanți sunt: Anton Rațiu, care a fost și director artistic al evenimentului, Jorge Mafu, Dorin Lupea, Titi Ceară, Ovidiu Ștefan Toader, Dinu Câmpeanu, Andrei Marina, Radu Dumitru, George Tănase și Bogdan Breza.

De acum, odată cu finalizarea proiectului, oricine va vizita parcul din Corbeanca și va vedea creațiile celor zece artiști va descoperit cu siguranță că așezarea din apropierea Capitalei poate fi considerată, grație acestor lucrări remarcabile, un reper cultural de elită în județul Ilfov. După cum a informat managerul de proiect, Alexandru Baku, tema evenimentui cultural a fost „Armonie”, iar artiștii participanți au trebuit s-o înfățișeze în lucrările lor.

Corbeanca este prima comună din țară care a accesat fonduri de la Administrația Fondului Cultural Național pentru organizarea unei tabere de sculptură în piatră, în valoare totală de 85.000 de lei. Acestor fonduri li se adaugă un procent de zece la sută (14.030 lei), participarea primăriei, precum și sponsorizări de la mai multe companii, precum Bilancia EXIM, care s-a angajat să aprovizioneze tabăra cu blocuri de piatră de 2 mc, sau ESSA Sales & Distribution, care a dotat tabăra cu corturi și a asigurat apa plată și minerală pe întreaga perioadă de desfășurare a taberei”, a spus Alexandru Baku. În județul Ilfov, tabăra de sculptură în piatră  a fost primul eveniment cultural de o asemenea amploare, comparabilă cu cea de la Măgura, din județul Buzău, care, din păcate, și-a încetat activitatea.

Închiderea taberei de sculptură în piatră „Armonia”, organizată de Administrația Fondului Cultural Național în parteneriat cu Primăria Corbeanca, cu sprijinul Asociației Culturale Corbeanca, s-a făcut în cadrul unei festivități la care au participat, alături de artiști, și oficialități ale județului Ilfov, cât și iubitori ai artei. Evenimentul s-a bucurat și de prezența excelenței sale Sultan bin Sultan, reprezentantul șeicului din Abu Dhabi – Emiratele Arabe Unite, în calitate de investitor interesat în țara noastră de oportunități de afaceri  în domenul energiei verzi, agricultură și transporturi. „Sunt fericit că am reușit să încheiem acest eveniment major pentru comuna noastră, precum și pentru județul Ilfov. Este prima tabără de sculptură în piatră din apropierea Bucureștiului. Veți vedea că aceste lucrări au înnobilat acest parc”, a spus Alexandru Baku.

Prefectul județului Ilfov, Daniel Zamfir, vizibil emoționat a precizat că „la început au fost câteva prietre. Acum, după munca sculptorilor, au devenit obiecte de artă. Arta și frumosul unesc oamenii. Arta și frumosul duc la armonie. Mă bucur că la acest moment alături de noi sunt și copii și tineri și oameni în vârstă, înseamnă că frumosul, arta lucrurile plăcute unesc oamenii. La fel, mă bucur că suntem împreună fiind sănătoși și vă doresc să rămâneți în continuare sănătoși”. „Este un eveniment de excepție în județul nostru, în comuna Corbeanca. Este un eveniment de excepție în care pietrele au prins viață pentru fiecare om care le privește. Aceste lucrări de artă vor duce imaginația unora și ceea ce crește în sufletul fiecăruia pe mulți ani de acum încolo”, a spus Rizia Tudorache, vicepreședintele C.J.Ilfov. El a adăugat, citându-l pe Michelangelo, că în fiecare bloc de piatră se află o statuie și e treaba sculptorului să o descopere, semnalând că de acum zece opere de artă au intrat în patrimoniul comunei Corbeanca, dar și al întregului județ Ilfov.

Primarul comunei Corbeanca, Valeriu Anton, a dorit să precizeze că acest proiect a început anul trecut prin atragerea de fonduri nerambursabile, exprimându-și, de asemenea, convingerea că vor fi dezvoltate multe alte proiecte culturale, odată cu finalizarea Casei de Cultură Corbeanca.  Edilul a mai subliniat că cel mai important proiect este o comunitate care să trăiască și să se dezvolte în armonie. Alexandru Baku a oferit diplome și premii tuturor artiștilor care au făcut posibil acest proiect artistic deosebit: Anton Rațiu, pentru lucrarea „Dialog”, Dinu Câmpeanu, pentru „Ștergar”, Dorin Lupea, pentru lucrarea „Lara și prietenul ei extraterestru” care va fi așezată lângă locul de joacă al copiilor, Jorge Mafu, pentru „Calea, adevărul, viața”, Ovidiu Ștefan Toader, pentru „Stone Strech”, Bogdan Breza, pentru „Cartea Sufletului”, Radu Dumitru, pentru „Nostalgia Întâlnirii”, Andrei Marina, pentru „Iluzie”, Gheorghe Tănase pentru „Talisman” și Titi Ceară, pentru „Portret de cal”.

Dacă treceți în promenadă pe aleile parcului din Corbeanca, acum vă puteți întâlni cu arta, în forma sa cea mai pură. Meditația într-o astfel de companie devine stare de relaxare și conectare cu întreg universul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*