Artefacte vechi în vremuri noi…

Ieșind în întâmpinarea celor ce și-au dorit să viziteze și să revadă artefactele străbune ale înaintașilor cucutenieni, muzeografii botoșăneni au făcut un pas în față. Astfel, mai multe vase şi statuete care au o vechime de peste 6.000 de ani, au fost expuse în premieră, marţi 16 iunie 2020, la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani, în cadrul expoziţiei „Civilizaţia Cucuteni. Artefacte vechi în vremuri noi”. Expoziţia din „Sala oglinzilor”, organizată cu prilejul redeschiderii muzeului după trei luni de la declanşarea pandemiei de coronavirus, scoate în evidenţă pictura şi sculptura maeştrilor cucutenieni prin piese care nu au mai participat la expoziţii locale, naţionale sau internaţionale.

Exponatele cu valoare de patrimoniu, provin din situl arheologic Ripiceni, acolo unde, în ultimii 15 ani, arheologii Muzeului Judeţean din Botoşani, împreună cu specialiştii de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, au cercetat civilizaţia Cucuteni. „Este o expoziţie care întruneşte, în cea mai mare parte a sa, piese arheologie, vase, statuete şi alte artefacte descoperite în ultimii ani în situl arheologic de la Ripiceni din judeţul judeţul Botoşani. Mai ales în ultimii doi-trei ani, cercetările s-au axat pe acea mega structură de peste 1.000 de metri pătraţi descoperită în centrul aşezării şi care a dat piese de patrimoniu deosebite, de la statuete unicat, deocamdată, care sunt foarte bine păstrate, de dimensiuni foarte mari, pictate, până la complexe de cult, cum ar fi cele trei vase binoclu care au fost descoperite împreună. Sunt vase de cult, pentru că nu au fund, nu sunt vase utilitare şi care, spun specialiştii, ar reprezenta cuplul uman, bărbatul şi femeia”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Aurel Melniciuc.  Printre exponate se află şi câteva statuete masculine din cultura Cucuteni, considerate piese rare. „De obicei, statuetele masculine reprezintă circa zece la sută din totalul reprezentărilor antropomorfe descoperite”, a precizat Melniciuc. Expoziţia cuprinde, de asemenea, o serie de panouri cu ajutorul cărora publicul poate urmări procesul de restaurare a vaselor sau statuetelor din cultura Cucuteni.

Ceramica de Cucuteni este una dintre cele mai vechi din România. Aceasta a fost lucrată doar cu mâna, fără folosirea roţii olarului. Pentru modelarea vaselor se foloseau unelte de lemn, de os şi de lut ars, iar pereţii exteriori erau neteziți tot cu unelte ajutătoare, de os şi de lut ars. Vasele erau apoi puse într-o zeamă groasă de lut care le acoperea, erau uscate la umbră, pentru a se evita uscarea rapidă. Ulterior se realiza decorarea, cu ajutorul unor culori minerale și arderea în cuptoare. De altfel, elemente cucuteniene se regăsesc şi astăzi în arta populară românească, prin folosirea celor trei culori (alb, roşu şi negru) şi prin folosirea elementelor decorative geometrice: spirala meandrică, banda în zig-zag, triunghiul, rombul etc. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*