Record mondial – Cea mai mare cupolă de vitralii din lume se află în Vâlcea – România

Cupola cu vitralii a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanu” din Râmnicu-Vâlcea, realizată de artistul român Gheorghe Dican, a fost desemnată cea mai mare cupolă de vitralii din lume. Este ultimul record mondial înregistrat acum în 2020 de Academia Recordului Mondial din Statele Unite ale Americii – World Record Academy. Recordul înregistrat – „Largest stained glass dome: The Ramnicu Valcea County Library” a fost publicat pe site-ul Academiei Recordului Mondial, cea mai mare organizaţie care verifică şi omologhează recordurile mondiale, miercuri, 8 aprilie 2020, şi urmează să fie inclus şi în celebra Carte de Recordurilor – Guinness Book. Pentru cei ce vor să știe mai multe despre aceasta, este vorba de o lucrare a artistului român Gheorghe Dican, pictor, muzeograf, preşedinte al filialei vâlcene a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România şi vicepreşedinte UAP la nivel naţional.

Actualul sediul al Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea a fost inaugurat la 21 iunie 2004, după un periplu de peste o jumătate de secol al instituţiei prin alte clădiri din municipiu: Parchetul, Palatul Culturii, magazinul „Apicola” şi fosta Bancă Comercială Română. Sediul actual se află pe str. Carol I, nr. 26 și este o clădirea modernă ce se remarcă printr-o arhitectură unică şi cupola-vitraliu realizată de artistul vâlcean Gheorghe Dican. Holurile bibliotecii găzduiesc Galeria de Artă „Alecu Ivan Ghilia”, cu 82 de tablouri personale, donate de pictor. Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” deţine peste 400.000 de volume de cărţi, periodice, documente grafice şi audio-vizuale. Acestea sunt organizate în Fondul de referinţă (Encyclopedia Universalis, The Encyclopedia Britannica, The Encyclopedia of Visual Art, The World Book Encyclopedia ş.a.), Colecţia de carte veche („Cazania” lui Varlaam – 1643, „Ciaslov” – 1715, „Marele dicţionar al limbii greceşti” – 1712 ş.a.), Colecţiile speciale (ex-libris-uri, fotografii, cărţi poştale, stampe ş.a.) şi Colecţia de periodice.

Ca și mărime și tematică cupola cu vitralii se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp şi ilustrează „Facerea lumii”. Creaţia se află la aproximativ 30 de metri înălţime de la baza edificiului. Opera este formată din 168 de module de sticlă colorată, executată manual în 2005, cu armătură de plumb, în tehnica vitraliului. Procedura de omologare a început în urmă cu mai mulţi ani, când opera începea să capete contur. Realizarea acesteia avea să aducă și bucurie nemărginită pentru o lucrare unicat „Este o bucurie nemărginită. Nu m-am gândit niciodată… Când s-a vorbit despre Cartea Recordurilor, s-a vorbit mai mult în presă, nu eu am fost cel care a iniţiat ideea. Au fost alţii care au văzut lucrarea, care s-au ocupat de chestia asta. Era puţin probabil ca în anul 2005, când s-a realizat, să mai fie un nebun care să facă o lucrare pe domeniul public într-o astfel de tehnică veche, combinată cu ceva nou. Era puţin probabil ca cineva să rişte o astfel de lucrare aflată într-o relaţie directă cu natura, pentru că pe acest vitraliu ninge, plouă… Niciodată, de când a fost descoperită tehnica vitraliului, n-a putut fi folosit vitraliul într-o astfel de situaţie. În general este vertical, pe post de fereastră, luminator, în marile catedrale, sau are un luminator deasupra lui, pe care să se scurgă apa”, a declarat artistul de 59 de ani din Râmnicu Vâlcea, imediat după aflarea veştii. Diploma şi certificatul de record, utilizarea logo-ului „world record holder” şi alte detalii vor fi primite şi stabilite în perioada următoare.

Odată informată, Academia Recordului Mondial a stabilit că la Vâlcea se află este cea mai mare cupolă de vitralii din lume, lucru pe care îl afirma şi creatorul ei în urmă cu doi ani într-un interviu acordat pentru Adevărul: „Este cel mai mare vitraliu din România şi este posibil să fie cel mai mare din lume pe acest tip de rezolvare tehnică, adică pe post de acoperiş. Deşi clădirea în sine este o clonă a bibliotecii de la Piteşti, am modificat, toţi ce care am fost implicaţi, un pic proiectul – în sensul că am mărit dimensiunea interioară, holul acela mare de la intrare, în aşa fel încât să nu se obtureze spaţiul printr-un plafon vitrat la etajul al doilea. Aşa că ne-am dus în sus, pe post de acoperiş şi a căpătat o dimensiune monumentală care îi dă măreţie”, mărturisea artistul Gheorghe Dican despre creaţia sa unică în lume. „ Mai este un vitraliu în Belgia, dar e construit pe suprafaţă plată. Al meu ţine loc şi de acoperiş şi este în formă de cupolă, de aceea cred că este unic în lume”, ne mărturiseşte maestrul Dican. Vitraliul este compus din 12 ovale, cu 12 compoziţii care ilustrează principalele tipuri de scriere cunoscute până acum, de la Tărtăria, la cuneiform, fenician, hieroglific, până la persan, chirilic, demotic şi altele. „Cele două corpuri de iluminat se compun sub forma globului pământesc cu mediane şi paralele, cam aşa arată partea inferioară. Partea superioară a globului simbolizează motivul solar. Primele manifestări ale Creaţiei Divine: aerul, focul, pământul şi apa stau la baza lucrării”, mai mărturisea creatorul compoziţiei. Lucrarea a fost executată în urmă cu un deceniu şi jumătate, iar munca propriu zisă a durat mai bine de un an, la ea lucrând o echipă coordonată de artistul Gheorghe Dican. Tot el a suportat şi costul materialelor – aproximativ 30.000 de dolari americani. Instalarea a durat încă trei luni. Artistul plastic Gheorghe Dican recunoştea la vremea respectivă că: „A fost şi nebunia necunoscutului, pentru că nu mi-am dat seama de la început cu ce probleme tehnice mă voi confrunta”. Orăşelul în care se află opera unică este reşedinţa judeţului Vâlcea, situat la confluenţa râului Olt cu afluentul său, Olăneşti, în zona subcarpatică a Olteniei de Sub Munte. Este traversat de unul dintre cele mai tranzitate drumuri europene din ţara noastră – E 81 sau DN 7, fiind şi una dintre principalele rute feroviare naţionale.

Încercând un mic inventar, România are omologate în prezent peste 150 de recorduri mondiale din toate domeniile, începând din anul 2007. Printre acestea se află și „Cupola cu vitralii” a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanu” din Râmnicu-Vâlcea, realizată de artistul român Gheorghe Dican. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*