„Ziua Cucilor 2020”

Pe 2 martie a.c., la Brănești în Ilfov întreaga comunitate s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare. Straiele nu au fost oricare, ci au fost „straiele de cuc”, pentru că în această zi a avut loc anualul Festival „Ziua Cucilor”. Grupul Cucilor tradiționali, abia întorși de la „Festivalul Cucilor de la Kainargi” din Bulgaria, au început metodic ritualul. Acest ritual cuprinde: pregătirea costumației – tânărul care se face cuc primește rochia de la prietena sa; urmează mascarea/travestirea – tânărul îmbracă rochia, pune masca și își prinde centura de „acioaie”, transformându-se în „Cuc”; apoi ultima etapă, sau bătaia tradițională, Cucii lo­vindu-i cu pămătuful și cu palma pe umăr pe nemascați (și trecători) pentru a fi sănătoși.

Grupul Cucilor tradiționali prezintă tuturor apoi pe scenă etapele ritualului, începând cu „Urălia” și „Iertăciunea” și terminând cu jocul și pantomima Cucilor. Pantomima Cucilor simbolizează îngroparea anului vechi, renașterea și trezirea la viață, Cucul cu chip fiind cel care transmite suflul vieții și al naturii.  Întregul ritual este acompaniat de instrumentiști care interpretează melodii specifice cum ar fi „Hora simplă” sau „Hora la patru de la Brănești”. Cucii din Brănești au făcut senzație în fiecare an prin prestația artistică, dar și muzicală, primind aplauze îndelungi. Obiceiul este vechi, venind chiar din vremea tracilor, iar aria geografică pe care este menționat se calchiază peste Europa centrală și cea sud-estică.

Programul festivalului din acest an a demarat la ora 11.00 cu primirea invitaților și a conducătorilor grupurilor participante la festival, la Casa Corpului Didactic Ilfov. Aici au luat cuvântul majoritatea dintre cei prezenți, vorbind despre importanța acestui festival internațional, ce a devenit deja o tradiție ilfoveană de marcă. A urmat o binemeritată pauză de cafea, în care grupurile participante s-au pregătit pentru marea paradă. La ora 12.00 a demarat și activitatea în „Târgului micilor meșteșugari” din centrul localității, târg de care s-au putut bucura toți cei prezenți până la orele 17.00 și de unde au putut cumpăra suveniruri și frumoase amintiri.

În același segment temporal a avut loc și o expoziție cu elemente specifice acestei sărbători, pe platoul din fața Căminului Cultural (costume, manechine costumate, elemente de costum, măști specifice, etc.). La orele 14.00 a început „Parada Cucilor” pe traseul Liceul Teoretic „Traian Lalescu” – Căminul Cultural Brănești, iar apoi a avut loc reprezentația grupurilor de cuci din localitate și a grupurilor invitate pe scena din centrul localității, sub îndrumarea profesorului metodist Marius Ovidiu Sebe, președintele Asociației Culturale Brănești și prezentarea profesorului Andrei Galbenu. În ordinea prezentării pe scenă au evoluat Grupul Cuculeților de la Grădinița „Rița Gărgărița” Brănești, Grupul Cucilor de la Școala Gimnazială nr. 1 Brănești, Grupul Cucilor de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Brănești, Grupul Cucilor de la Colegiul Silvic „Theodor Pietraru” Brănești, Grupul Cucilor de la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești, Grupul de Cuci Tradiționaliști „Sedeanka” Brănești, „Unchiașii” din Păulești (jud. Vrancea), Ansamblul „Mărgăritarele” (localitatea Puhoi, Republica Moldova), Grupul Arapides din Monastiraki (regiunea Dramas, Grecia) și Grupul Karacuchi (cucii negri) din Alfatar (Bulgaria).

După încheierea reprezentațiilor, pe aceeași scenă, între orele 18.00 – 21.30 s-a desfășurat un Spectacol artistic – popular, cu participarea Ansamblului „Plăieșii” și a soliștilor Emilia Ghinescu, Elena Gheorghe și Ilie Caraș, a Școlii de dans Larisa și Marin Barbu (Nea Mărin). Prezentarea evenimentului a fost făcută de actorul și cântărețul Liviu Vârciu. Organizatorii festivalului au fost Primăria Comunei Brănești și Asociația Culturală Brănești, având parteneri tradiționali Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Casa Corpului Didactic Ilfov, dar și unitățile de învățământ din Brănești (Grădinița „Rița Gărgărița”, Școala gimnazială nr. 1 Brănești, Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, Colegiul Silvic „Theodor Pietraru”, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”).

Se spune că dacă ești lovit de tinerii mascați în Cuci, vei fi sănătos tot anul! „O particularitate a cucilor este gestica, țopăitul lor veșnic, precum păsările și acel sunet asurzitor al clopotelor, care ne leagă pe mapamond de toate manifestările carnavalești de la începutul primăverii. Pentru că acum, în martie, când și sărbătoarea pascală stabilește totdeauna începutul unui nou sezon, avem nevoie de purificare, de alungare a răului din om și din comunitate, iar sunetul metalului, al clopotului, este cel capabil să alunge toate relele. Priviți cu atenție costumațiile, să vă lăsați îmbrățișați sau loviți ca să plece răul. Constatăm, incluzându-ne în această frumoasă tradiție, că România este un popas pe harta mondială a tradițiilor și a patrimoniului cultural imaterial” – Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Și iată cum am luat și noi prima bătaie pe umăr din acest an, spre a intra în noua primăvară mai curați și purificați, spre binele tuturor și cu speranțe în viitor! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*