Arme și artefacte antice descoperite de un detectorist amator, la Sătuc (jud. Buzău)

Un detectorist amator a descoperit pe dealurile de la Sătuc, judeţul Buzău, două morminte antice şi un tezaur compus din mai multe monede romane republicane, cel mai probabil din argint. Descoperirea ar putea reprezenta o dovadă, spun arheologii, că popoarele celtice au existat și în zona Buzăului, lucru neştiut până acum. Dragoş Băescu este autorul descoperirilor. În timpul unei obişnuite plimbări împreună cu soţia şi cei doi copii, detectoristul amator a găsit două morminte pe dealurile de la Sătuc, cu un detector de metale.

Într-unul dintre morminte se aflau rămăşiţe din trupul unui războinic. Acesta fusese ars pe rug, împreună cu armele sale, conform ritualurilor specifice popoarelor celtice.  Atât spada, introdusă în teacă, împreună cu suliţa şi cu scutul, au fost deteriorate intenţionat pentru a nu mai putea fi folosite de un alt războinic. Chiar dacă nu exclud varianta ca aceste morminte să fie celtice, reprezentanţii Muzeului Judeţean din Buzău spun că acest lucru nu poate fi probat ştiinţific din cauza incinerării care face imposibilă o analiză ştiinţifică concludentă. Potrivit directorului Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache, descoperirea este una foarte valoroasă, fiind vorba despre morminte din secolul II î.Hr., din perioada dacică.

Sunt morminte de incineraţie pe care le găsim în zona Transilvaniei şi pe linia Dunării, în zona Olteniei, dar primele descoperite la Buzău. Astfel, ele demonstrează acum şi o posibilă prezenţă efectivă la noi a unor astfel de populaţii  care erau considerate din importuri celtice. Ne ferim să le numim celtice, pentru că nu există posibilitatea de a demonstra asta”, a declarat Daniel Costache. În mormânt au fost găsite fragmente de oase carbonizate în urma incinerării, care nu pot oferi prea multe indicii în urma analizelor specifice. „Ca ritual şi obiceiuri ne putem duce totuşi cu gândul în zona populaţiilor celtice”, susţine directorul Muzeului. Acestea pot fi și morminte de războinici daci, care practicau același ritual de înmormântare. Celții au trăit împreună cu dacii pe teritoriul țării noastre, existând și ipoteza că erau un trib din vechile ramuri traco-getice, de aceeași sorginte.

În acelaşi areal, detectoristul amator a mai găsit un tezaur compus din 19 monede romane republicane, cel mai probabil din argint. Din tezaur mai fac parte o fibulă, un cercel şi o brăţară din acelaşi material. Descoperirile au fost predate Muzeului Judeţean Buzău. Zona a fost declarată protejată istoric, fiind interzis acum accesul cu detectoare de metale. Detectoristul Dragoş Băescu urmează să primească o recompensă pentru tezaurul pe care l-a predat muzeului, în cazul în care evaluatorii confirmă valoarea obiectelor.

Localitatea Sătuc este un sat din comuna Berca a județului Buzău din Muntenia. Berca (în trecut, Pâclele și Joseni) este o comună formată din satele Băceni, Berca (reședința), Cojanu, Joseni, Mănăstirea Rătești, Pâclele, Pleșcoi, Pleșești, Rătești, Sătuc, Tâțârligu, Valea Nucului și Viforâta. Lângă satul Pâclele din această comună se află „Rezervația Vulcanii noroioși”. Comuna se află în zona centrală a județului, pe ambele maluri ale Buzăului (deși principalele zone locuite se află pe malul stâng), în zona de vărsare a râul Sărățel în acesta, în Subcarpații Curburii. Comuna este străbătută prin partea sa sudică (satul Sătuc), pe malul drept al râului Buzău de șoseaua națională DN10 care leagă Buzăul de Brașov; pe celălalt mal, comuna este străbătută de șoseaua județeană DJ203L, care vine de la Cernătești și merge paralel cu cea națională, apoi de la Pârscov duce spre nord, pe valea Bălănesei, către Bozioru și Brăești.

Pe teritoriul comunei, din DJ203L se ramifică șoseaua județeană DJ102F, care urmează cursul râului Sărățel, ducând spre rezervațiile Vulcanii Noroioși și spre Mânzălești. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Pâclele, făcea parte din plaiul Pârscov al județului Buzău și era formată din cătunele Berca, Joseni și Pâclele, totalizând 1480 de locuitori. În comuna Pâclele funcționau 3 biserici (una în fiecare sat) și o școală primară cu 76 de elevi la mănăstirea Berca. Pe actualul teritoriu al comunei Berca mai funcționa și comunele Pleșcoi și Gura Aninoasei. Comuna Pleșcoi, cu cătunele Muscelu, Pleșești, Pleșcoi și Urlători (astăzi, Valea Nucului), totalizând 1710 locuitori și fiind reședința plaiurilor unite Pârscov și Slănic ale județului.

Comuna Pleșcoi avea două biserici (la Urlători și Pleșcoi) și o școală mixtă cu 102 elevi în anul 1899. Comuna Gura Aninoasei cuprindea satele Băceni, Botanu, Gura Aninoasei (astăzi, Cojanu), Rătești, Țâțârligu și Viforâta, cu 1260 de locuitori. Pe teritoriul acestei comune se afla mănăstirea Rătești, unde funcționa o școală. În afara mănăstirii, în comună mai existau două biserici de mir. În 1925, comuna Pâclele a fost rebotezată Joseni, după noul sat de reședință, și făcea parte din plasa Sărății a aceluiași județ, în vreme ce comuna Gura Aninoasei a fost desființată și inclusă în comuna Târcov. După 1950, comunele au fost incluse în raionul Cărpiniștea al regiunii Buzău, apoi (după 1952) în raionul Buzău și (după 1960) raionul Beceni din regiunea Ploiești. În 1968, la o nouă reformă administrativă, a luat naștere comuna Berca actuală, arondată județului Buzău; satele Botanu și Târcov-Izvor au fost incluse în satul Băceni, satul Lotași în satul Rătești, satul Mucheni în satul Mănăstirea Rătești, iar satul Muscelu în satul Pleșești. În comuna Berca se află două monumente istorice de arhitectură de interes național. Prima este ruinele fostei mănăstiri Berca, din satul Berca, datând din 1694 și cuprinzând biserica Sfinții Mihail și Gavriil, și ruinele unor case egumenești, ale chiliilor, ale unui turn clopotniță și ale zidului de incintă.

Mănăstirea Berca nu mai funcționează ca atare, ea având o biserică nouă la care slujește un preot de mir, și în cadrul ei trăind doar două călugărițe. Celălalt este mănăstirea Rătești, mănăstire ce dateaza din secolele al XVII-lea–al XIX-lea și funcționează și astăzi, ea fiind organizată ca sat în cadrul comunei. În afara acestor monumente de interes național, în comuna Berca există și alte monumente de interes local, câte unul din categoriile: sit arheologic, monument de arhitectură, monument de for public și monument funerar. Situl arheologic Berca, de pe coasta mănăstirii cuprinde o așezare și o necropolă din cultura Monteoru a Epocii Bronzului. Schela Arbănași dinspre Beceni, ridicată în 1903, este monument de arhitectură. În punctul denumit „Poiana Șoimului” de la Mănăstirea Rătești se află monumentul „Crucea Dorobanțului” din secolul al XIX-lea (clasificat ca monument de for public), iar la ieșirea din satul Joseni, pe o culme, se află o cruce de pomenire din piatră datând din secolul al XVIII-lea (surse: opiniabuzau.ro; wikipedia.org; adevarul.ro; buzau.net; ziarelive.ro; eclub.ro; antena3.ro).

Prin această descoperire se redeschide subiectul existenței acestor triburi celtice, posibil derivate din marele trunchi al Geților de aur primordiali, stăpâni ai Europei de acum 7000 de ani, după potopul planetar. Prin acest mod de trai al lor, fiind uniți la bine și la rău cu triburile de geto – daco – trace, se justifică o asemenea ipoteză de înrudire ca cea de mai sus. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*