În calitate de viitor Consul Onorific al Federației Ruse în România, (cu sediul în „capitala mobilei românești” – Șimleu Silvaniei, jud. Sălaj), am reprezentat Ambasada Rusiei împreună cu o delegație externă în municipiul Dej, respectiv comuna Vad jud. Cluj, cu scopul de a crea relații comerciale și oportunități pentru mediul economic zonal, în domeniul producției, cât și al serviciilor.
Delegația – formată din: ES Ambasador Andrei Grinkevich (Ambasada Republicii Belarus), Ministru Plenipotențiar Raymond Brown (Ambasada Republicii Federale Nigeria), Ministru-Consilier Rudolf Opatril (Ambasada Republicii Cehia), Consul Gabriel Lavrincic (Ambasada Federatiei Ruse), Barbu Mihăescu (reprezentant Camera de Comerț Elveția – România), Gabriela Mihaela Voicilă (secretar de stat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat) și directorul general al Grupului Avangarde, Adriana Radu.
Întâlnirea, organizată în cadrul Programului International Romanian Investment Zoom care își propune să stimuleze, cu implicarea autorităților locale și a ambasadelor, dezvoltarea relațiilor comerciale dintre companii românești și firme străine.
Prin prisma profesională, sunt zilnic în contact cu piață rusă și ex-URSS, fac afaceri cu rușii de 26 de ani. Sunt un bun cunoscător al realităților economice, sociale și politice din Rusia, respectiv tot spațiul ex-sovietic, unde dețîn un portofoliu larg de relații și un capital enorm de simpatie, pe care le cultiv în interesul economic și național al României.
Propășirea relațiilor economice dintre România și Rusia, prin dezvoltarea exporturilor românești pot genera o adevărată și reală expansiune economică românească pe plan extern. Dacă dorim o relansare economică românească de succes trebuie neapărat să ținem cont și de piață rusă, respectiv ex-URSS.
Federația Rusă dorește relații comerciale reciproc avantajoase cu România, piață rusă are nevoie de produse românești: mobilă, textile, încălțăminte, produse alimentare, legume, fructe, vinuri, medicamente, mecanică, utilaje românești și multe alte mărfuri pe care românii știu să le producă la un nivel de calitate excepțional. În Rusia, eticheta „Fabricat în România” reprezintă o carte de vizită serioasă care garantează calitatea.
Nu uităm și turismul, România poate fi din nou destinația principala a turiștilor ruși pt că este o țară deosebit de frumoasă, cu mare, delta, munte ape termale speciale, saline, oameni primitori și multă istorie. Rusia este deschisă în ceea ce privește cooperarea în domeniul învățământului, sportiv, cultural, tehnic și științific.
Susținem și invităm la Moscova, pe toți producătorii români, care vor să facă export în Rusia. România a fost pentru piața rusă, un partener economic serios, încă de pe vremea URSS.
Rusia este cea mai întinsă țară din lume, având suprafață cât planetă Pluto. Ca mărime Rusia este de două ori cât SUA, de patru ori cât UE, de 48 de ori cât Germania și de 128 de ori cât Anglia.
Indiferent în ce direcție învârtim globul pamantesc ne lovim de Rusia care este singurul stat din lume înconjurat de 12 mari, având hotar cu 16 țări. Rusia și America sunt despărțite doar de patru kilometri. Suprafață Siberiei reprezintă nouă la sută din uscatul Terrei.
România trebuie să ia exemplul altor țări importante din Uniunea Europeană și din lume, inclusiv SUA, care în pofida „așa ziselor sancțiuni“ fac tot posibilul să își mențină și chiar să dezvolte relațiile comerciale cu Rusia.
În anul 2018, am constatat cu satisfacție o recuperare aproape completă a volumului schimburilor comerciale dintre Rusia și România, la nivelul din ajunul crizei din 2014 (aproape cinci miliarde de dolari). Suntem convinși că, parteneriatul și cooperarea comercială și economică dintre țările noastre au un potențial uriaș, dar din păcate neutilizat.
Gabriel Antoniu Lavrincic,
Consul Onorific al Federatiei Ruse in Romania
Lasă un răspuns