„Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor” (vol I)

Pe siteul său oficial „Școala de la Piscu” (Ciolpani, jud. Ilfov), anunță cu bucurie o nouă apariție editorială dedicată patrimoniului UNESCO din România, în conceptul căruia s-au dedicat, acela de a aduce frumusețea dinaintea publicului larg prin multă imagine – veche și recentă – povestită prin texte accesibile și prietenoase, cuvinte de specialitate explicate, fragmente de cronică și fragmente de interviu de la cei care au cunoscut pe viu și, pe alocuri, mai trăiesc patrimoniul imaterial.

Creația și tipărirea cărții „Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor, vol I” au fost susținute de Ordinul Arhitecților din România (din timbrul de arhitectură), Consiliul Judetean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov (CJCPCT Ilfov) și Școala de la Piscu. Cartea apare sub patronajul Comisia Naţională a României pentru UNESCO. Este cea mai amplă publicație a acestei minunate echipe de realizatori de până acum, o colaborare frumoasă între mulți profesioniști și iubitori ai patrimoniului cultural din România și Republica Moldova, o carte care va apropia cititorul de înțelesurile și mesajele adânci ale patrimoniului material și imaterial din spațiul românesc. Conceptul cărții aparține istoricului de artă Adriana Scripcariu, căreia i s-au alăturat în calitate de autor, respectiv co-autor ai unor capitole etnocoreologul Silvestru Petac de la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei (Cluj) și Ana Iuga de la Muzeul Național al Țăranului Român.

Peste 500 de imagini actuale și de arhivă însoțesc textele accesibile tuturor. Lista fotografilor este lungă, începe cu Iosif Berman, Leopold Adler, Kurt Hielscher și continuă cu George Dumitriu, Marius Caraman, Gabriel Motica și alții. Calde mulțumiri se adresează și Arhivei de Imagine a MȚR (Muzeului Țăranului Român) pentru o colaborare care a ajutat pentru mai „multă apă la moara cuvintelor”. Conceptul grafic, alături de o cantitate enormă de muncă la punerea armonioasă, clară și eficientă în pagină a multelor texte și imagini aparține „FactumDesign”, adică lui Alexandru Schiopu și Cristina Sabău. Prelucrarea imaginilor s-a datorat lui Tiberiu Voicu. A tipărit cu grijă și acuratețe „Printco” de la Iași. Mulțumiri sunt adresate tuturor celor care au sprijinit realizarea acestei cărți, care sunt menționați doar în parte: Ana Iuga, Gabriel Herea, Varvara Buzilă, Cosmina Chituc, Anca Dina, Diana Iabrașu, Alexandru Andrășanu, Ioan Popa, Catinca Verga, Virgil Scripcariu. Pentru doritori, vă vom ține la curent cu lansarea și apariția în librării a acestei cărți deosebite. Să fim împreună pentru patrimoniul cultural din România! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*