Descoperiri arheologice importante au avut loc în anul 2013 în judeţul Gorj. Este vorba despre două aşezări din epoca bronzului şi geto-dacă ce au fost descoperite în Baia de Fier. Baia de Fier este o comună în județul Gorj, din Oltenia, formată din satele Baia de Fier (reședința) și Cernădia, unde se află și cunoscuta Peșteră a Muierilor. Comuna este întinsă pe albia râului Galbenul, fiind mărginită în partea de est de râul Olteț. Aici este exploatat grafitul din singura mină de grafit de pe teritoriul României. Denumirea comunei provine de la exploatare primitivă a minereului de fier, care era purificat cu ajutorul apei ce era dirijată în gropi mari săpate în pământ și în care se punea minereul de fier. Pe teritoriul acestei au fost descoperit morminte ale soldaților romani ce păzeau drumul construit de aceștia la poalele munților Parâng, și care ajungea până la Castrul Roman zidit din Târgu-Jiu. În aceste situri arheologice nou decopertate au fost descoperite zeci de obiecte din ceramică, piatră şi fier, care datează din perioada 1900 î.Hr. – sec. I d.Hr.
Obiectele, după ce vor fi restaurate și conservate vor fi expuse la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu. Prima aşezare descoperită este din epoca bronzului și a fost localizată în punctul „La Izvor” din satul Baia de Fier, în urma unor cercetări arheologice de teren efectuate în primăvara anului 2013 de către arheologii Muzeului Judeţean Gorj. Chiar tatăl prefectului Claudiu Teodorescu a fost cel care a anunţat autorităţile, după ce a văzut câteva fragmente de ceramică ce ieșeau din pământ. În total, au fost colectate câteva zeci de astfel de piese ceramice din epoca bronzului (buze de vase, funduri de vase cu diferite ornamente, brâu alveolat sau crestat, găuri-butoni, proeminenţe conice). „Cel care ne-a anunţat a fost săteanul Ion Teodorescu, după ce a văzut nişte fragmente ceramice în acea zonă. Acestea provin de la o aşezare din perioada bronzului timpuriu, specifice culturii Glina, încadrate cronologic perioadei 1900-1700 î.Hr. Cercetări arheologice specifice bronzului timpuriu şi mijlociu au mai fost efectuate în localitățile Seaca-Logreşti şi Băleşti, unde au fost descoperite locuinţe, vetre, ceramică specifică acestei culturi. Prototracii erau cei care au locuit în aceste zone”, a declarat Gheorghe Calotoiu, dr. arheolog în cadrul Muzeului Judeţean Gorj. Pe lângă fragmentele de ceramică au mai fost descoperite şi două pietre folosite ca instrumente de percuţie specifice perioadei bronzului timpuriu şi culturii Glina, fazele II-III.
La nici un km de această aşezare, pe un platou, în Cătunul „Pe vale”, tot pe raza satului Baia de Fier, la N-E de aşezarea din epoca bronzului, au fost descoperite câteva obiecte din metal, un cuţit de luptă dacic, partea superioară de la un gladius (sabie lungă), un vârf de suliţă şi un topor care datează din epoca geto-dacilor (vechi de circa 2000 de ani). Cele două situri arheologice vor fi cercetate în perioada următoare temeinic şi vor fi aduse astfel noi contribuţii patrimoniului arheologic al judeţului Gorj şi implicit al ţării. Obiectele vor fi expuse în secţia de Istorie a Muzeului Judeţean Gorj, după ce au fost prezentate și la Simpozionul Naţional de Arheologie „Epoca Bronzului în Oltenia”. În Sala Musteriană din Peștera Muierilor aflată în apropierea acestor așezări din neolitic și epoca dacică au fost descoperite foarte multe obiecte aparținând culturilor ce s-au dezvoltat cu mult înaintea erei noastre. De asemenea, tot aici, în anul 1952 au fost descoperite și fragmente de oase (fosile) provenind, foarte probabil, de la trei indivizi umani diferiți. Fragmentele de craniu aparținând unui individ de sex feminin au fost recent datate de către cercetători ca având o vechime de aproximativ 30.000 ani (surse: pandurul.ro; wikipedia.org; adevaruldespredaci.ro).
Toate aceste descoperiri întăresc faptul că aici au existat așezări umane încă din cele mai vechi timpuri, cu o continuitate clar dovedită. (G.V.G.)
Lasă un răspuns