Drumul ascendent de la „Figures”, către serenitate și „Maternitate”

Artistul plastic ilfovean Virgil Scripcariu a donat de curând gravura „Maternitate” pentru a reprezenta județul Ilfov în pleiada darurilor oferite Papei Francisc în timpul vizitei acestuia în România. Această lucrare reia un laitmotiv al artistului, exprimat atât în sculptură, cât și în gravurile sale anterioare: maternitatea și miracolul vieții. O lucrare similară cu gravura dăruită Papei, dar exprimată prin mijloacele sculpturii, este fântâna din fața Biserici Anglicane din București (Str. Pictor Arthur Verona). Ambele reprezintă o femeie însărcinată care calcă în picioare un balaur, în timp ce un prunc care se odihnește pe pântecele ei străpunge capul balaurului cu o lance. Virgil Scripcariu, discipolul regretatului sculptor Vasile Gorduz, este unul dintre artiștii cel mai bine cotați ai momentului. De curând, a conceput și ansamblul sculptural care a decorat standul Marii Britanii de la „Târgul de Carte Bookfest 2019” din București. Când concursul de soluții „Crossing Borders” ce a fost organizat pentru realizarea și implementarea standului Marii Britanii la „Bookfest 2019” și-a desemnat finaliștii, propunerea câștigătoare a fost proiectul „Figures”, semnat de arhitectul Johannes Bertleff și sculptorul Virgil Scripcariu ca autori principali, cu arh. Ioana Mitrică, arh. Ana Potoschi, arh. Sebastian Cucu și arh. Adrian Ianchis drept coautori. Competiția a fost organizată de „British Council România” și „Ordinul Arhitecților din România – Filiala București”, cu girul „Ordinului Arhitecților” din Romania,  cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii în România și al Anualei de Arhitectură București, în vederea realizării și implementării standului Marii Britanii, ca invitat de Onoare la Salonul Internațional de Carte Bookfest din perioada 29 mai – 2 iunie 2019, sub tematica generală „Crossing Borders”.

Finalizarea implementării proiectului a avut loc în luna mai 2019. În concurs au fost înscrise 34 de proiecte valide, care au fost evaluate în regim de anonimat de un juriu format din arhitecți și consultanți cu expertiză în domeniu. Proiectele înscrise în competiție au fost evaluate conform temei de concurs, fiind apreciate, printre altele, atractivitatea soluției, coerența cu mesajul general, integrarea practică și creativă a funcționalităților sau adecvarea bugetului. Un alt criteriu luat în considerare a fost și abordarea responsabilă față de mediul înconjurător. „Parteneriatul British Council – OAR București și-a dorit să încurajeze concursul deschis ca practică comună în vederea obținerii celei mai bune soluții pentru o prezență reprezentativă și memorabilă. Juriul a apreciat această inițiativă, precum și calitatea și varietatea proiectelor intrate în concurs” a declarat arh. Iulia Stanciu, în calitate de președinte al juriului. Despre proiectul câștigător, juriul a declarat „Proiectul a abordat pe paliere acordate sensibil și poetic simbolistica împreună cu funcționalitatea pavilionului. (…) Proiectul este o declarație pentru valorile sociale și culturale în prim plan. Parte dintre elementele-figurine simbolice pot fi reutilizate ca elemente de recunoaștere (marcă) a unei politici culturale britanice la alte evenimente sau pot mobila spații publice interioare.” „Granițele nu sunt doar teritoriale. Fie că vorbim despre politică, societate sau cultură, suntem înconjurați de limite care, odată depășite, ne ajută să înțelegem valoarea diferențelor dintre noi, și să sperăm la mai multă toleranță. Iar arta și literatura au o putere unică de a transcende orice fel de granițe pentru a crea această înțelegere. Suntem încrezători că proiectul de stand câștigător va susține acest mesaj în cadrul Bookfest” a declarat Cristiana Tăutu, Head of Arts la British Council România. 2019 reprezintă un an de importanță majoră pentru Regatul Unit, atât în plan politic, cât și din perspectiva relațiilor culturale cu alte țări europene, iar menținerea și întărirea colaborării în plan cultural între Marea Britanie și România sunt mai importante ca niciodată. Prezența Marii Britanii în cadrul Bookfest sub tematica generală „Crossing Borders” dorește să reafirme deschiderea spre colaborare în plan cultural și social între cele două țări, alături de puterea incontestabilă a artei și a literaturii de a depăși granițele.

Zece autori britanici contemporani și un autor român stabilit în Marea Britanie au venit la finalul lunii mai la București, ca invitați speciali ai proiectului „Marea Britanie – țară invitată de onoare a Salonului Internațional de Carte Bookfest” (29 mai – 2 iunie 2019, Romexpo), într-un program conceput pentru a celebra diversitatea în literatură. „Marea Britanie este piața de carte din Europa la care România este cel mai bine conectată, cel puțin dacă socotim producția de carte de după 1989. Este, așadar, evident de ce venirea Marii Britanii ca Invitat de Onoare la Bookfest este în sine o sărbătoare, pentru că publicul va avea acces direct la o cultură pe care editorii români au făcut deja eforturi susținute ca să o promoveze”, a declarat Grigore Arsene, Președintele AER, organizatorul evenimentului. Reuniți sub motto-ul „Culture is GREAT”, cei 11 scriitori din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord au luat parte de-a lungul celor cinci zile de Bookfest la o serie variată de evenimente, de la lansări de carte și dezbateri, pînă la workshop-uri și ateliere de creație.

Proiectul „FIGURES” reușește să creeze un cadru deschis de expunere a cărților, pornind de la ideea de „întrupare” a textului, a cărții văzute ca un vehicol care adăpostește idei menite să conecteze oameni și culturi. În viziunea celor doi artiști, această idee ia formele unor personaje detașate de la sol, create din papier mâché de către sculptorul Virgil Scripcaru, și care îi vor primi în lumea lor pe vizitatorii care le trec pragul. Creațiile sculpturale sunt înconjurate de obiecte de mobilier, de înălțime redusă, îmbrăcate în același material, având, firește, un scop utilitar, neinvazive însă din punct de vedere cromatic, lăsând cărții rolul de personaj principal.  Cartea, văzută așadar ca un obiect capabil de ne conecta unii cu alții, dincolo de cadrele sociale sau politice pe care le traversăm. O sufragerie urbană, un spațiu situat la granița dintre simbolic și funcțional, frapând prin dinamism, prin îmbinarea dintre celor două planuri, terestru și spiritual, planuri care con-lucrează, asemeni suportului de hârtie și creației literare. La fel con-lucrează și planurile architectural și sculptural, într-o simbioză perfectă a utilitarului cu creația artistică. Nu în ultimul rând, trebuie să remarcăm preocuparea celor doi creatori, arhitectul Johannes Bertleff și sculptorul Virgil Scripcariu de a folosi materiale și soluții ecologice la realizarea standului care a găzduit timp de cinci zile prezența personalităților din lumea cărții din Marea Britanie și România, la Bookfest 2019.

Sculptorul Virgil Scripcariu este căsătorit cu Adriana Scripcariu, coordonatoarea Școlii de la Piscu, județul Ilfov. Cei doi au condus numeroase proiecte de recuperare și promovare a patrimoniului local și au împreună șase copii. Atașat de viața cotidiană dintr-un sat ancestral de olari, luptând pentru revigorarea vechiului meșteșug al olăritului și pentru crearea unui adevărat muzeu al „Oalelor de Pisc”, sculptorul Virgil Scripcariu concepe artă pură, aspirând la simbol și serenitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*