Cinste lor! Cinste Eroilor!

Pe 6 iunie 2019, creștinii au serbat Înălţarea Domnului, iar în spiritul tradiţiei europene, în România, a fost sărbătorită Ziua Eroilor. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele din ţară şi străinătate au fost pomeniţi eroii români, un mare praznic al bisericii române adoptat încă din anul 2003 ca Sărbătoare Naţională. Întregul colectiv al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov a participat la manifestările de amploare care au avut loc în orașul Buftea din Ilfov, la Monumentul Eroilor, iar apoi au fost alături de oficialități, la Monumentul Eroilor din comuna Mogoșoaia. Au fost depuse coroane de flori, au fost defilări și afluiri de trupe, urmate de prezentarea unor momente artistice create în mod special.

La Buftea, autorităţile administraţiei publice locale au organizat programe speciale, comemorative, la Crucea Eroilor, pentru a-și omagia strămoșii căzuți la datorie. Le-au fost alături primarul Gheorghe Pistol, viceprimarul Alexandru Vaida, cât și reprezentanți ai administrației  județului Ilfov, precum Mihai Sandu Niță – prefectul județului Ilfov, Vincențiu Voicu – subprefectul județului Ilfov, Marian Petrache – președintele Consiliului Județean, Rizia Tudorache – vicepreședinte al CJI, consilieri locali, șefi ai instituțiilor din administrație, consilieri județeni și locali, reprezentanți ai partidelor politice. Ceremonia a fost coordonată de directorul Centrului Cultural Buftea, Robert Nagy. După intonarea solemnă a Imnului Național al României, a urmat de o slujbă religioasă de pomenire a celor căzuți în luptă, oficiată de preoții din parohiile buftene.

Se cuvine ca în această zi  mare să ne înălțăm și noi gândurile și sentimentele noastre către Tronul Ceresc, reamintindu-ne cu duioșie despre acei eroi ai neamului care și-au dat viața pentru patrie. Deși nu au beneficiat de jertfa lor sfântă, aceștia putrezesc în mormânt, fără a avea la cap, mulți dintre ei, o cruce simplă de lemn. Noi cei de astăzi beneficiem de toată jertfa lor și  de toată osteneala lor. De aceea, trebuie să le dăruim veșnică recunoștință tuturor eroilor noștri, celor care au vărsat în toate timpurile sângele pentru neamul și țara noastră. Amintirea acestor eroi trebuie să ne fie scumpă și dragă, după cum ne este scumpă și dragă și țara pe care dânșii ne-au lăsat-o drept moștenire. Fapta lor eroică trebuie să ne îndemne pe toți pentru a aduce cu bucurie pe altarul patriei noastre jertfele ce ni se cer, pentru că numai așa putem deveni fii dragi ai neamului românesc. La acestea ar trebui să ne gândim noi în Ziua Eroilor. Să sărbătorim această zi mare nu numai cu parade solemne, cu discursuri frumoase, să sărbătorim această zi mare cu inimile noastre în care să evocăm sentimente de recunoștință pentru cei care și-au jertfit viața, ­numai ca să avem noi o țară mare și liberă  în care să putem trăi în pace și fericire. Să îi avem totdeauna în inimile noastre și să îl rugăm pe bunul Dumnezeu să le dea odihnă și fericire veșnică. Fie ca toate gândurile noastre bune să se îndrepte pentru realizarea binelui acestui popor. Așa să ne ajute Dumnezeu. Hristos s-a Înălțat”, a declarat primarul Gheorghe Pistol. A urmat Prof. de istorie Claudia Ichim, de la Școala gimnazială nr. 3, care a vorbit despre însemnătatea istorică a acestei zile. „Mormintele și monumentele eroilor la care depunem flori, aprindem lumânări, ne reculegem, reprezintă un simbol al dăinuirii noastre în timp, al sacrificiului suprem pentru înfăptuirea idealului național. Ziua  Eroilor este un minunat prilej de a cinsti așa cum se cuvine memoria ostașilor noștri jertfiți în lupta pentru apărarea țării, credinței și neamului. Pierderile de vieți omenești din anii primei conflagrații mondiale, nemaintâlnite până atunci, au fost enorme. România a pierdut un milion de militari și civili. De aceea, pentru supraviețuitori s-a impus, ca o datorie morală, comemorarea în fiecare an a celor care au pierit pe câmpurile de luptă”, a menționat aceasta.

În acordurile înălțătoare ale fanfarei prezente la eveniment, au fost depuse coroane de flori la monumentului dedicat eroilor din Buftea din partea Instituției Prefectului Județului Ilfov, a Consiliului Județean Ilfov, a Primăriei orașului Buftea, a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ilfov, a Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, a Poliției orașului Buftea, a Poliției Locale a orașului Buftea, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, a Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, cât și din partea Spitalului Buftea, a Partidului Național Liberal, a Partidului Social Democrat, a Alianței Liberalilor și Democraților organizația Buftea, din partea Partidului Mișcarea Populară, a Asociației Crucea Roșie Română Filiala Ilfov, a Asociației Voința Buftea, a Centrului Cultural Buftea, din partea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, a Grupului Școlar „Dumitru Dumitrescu”, a Liceului Tehnologic „Barbu A. Știrbey”, Buftea, a Asociației Veteranilor de Război.  Au mai fost depuse coroane de flori și din partea Școlilor Gimnaziale nr. 1, 2, 3 și 4, din partea Palatului Copiilor și Elevilor Ilfov, a Clubului Sportiv Școlar Ilfov și a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați, filiala Ilfov. A urmat un program artistic care a debutat cu preșcolarii de grupa mijlocie, de la Grădinița „Rază de Soare”, care au dansat „Acasă-i România”. Copiii de grupa mare de la „Grădinița nr. 5” au interpretat cântecul „În memoria strămoșilor noștri”, o dramatizare după „Scrisoarea a III-a” de Mihai Eminescu. Corul Armonia al Școlii gimnaziale  nr. 2 a interpretat cântecul „Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”, iar Trupa de teatru „Bastion”, a Centrului Cultural Buftea, coordonată de actorul-regizor Salex Iatma, a recitat poezia „Bocetul lui Ion cel fără mormânt”, de Adrian Păunescu. Grupul vocal – instrumental „Sânzienele”, al Școlii nr. 3, a interpretat un colaj de piese patriotice. Ansamblul de dansuri „Doina Ilfovului”, al Centrului Cultural Buftea, a completat, sub îndrumarea coregrafului Daniela Mândroc, programul artistic, printr-un colaj de jocuri din întreaga țară. A urmat deplasarea la Monumentul Eroilor din Mogoșoaia, unde oficialitățile, după intonarea imnului național și oficierea unei slujbe religioase, au depus coroane de flori. În aerul irizat al după amiezii se simțea o vibrație imperceptibilă, de pioșenie și recunoștință. Cinste lor! Cinste Eroilor! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*