Sapă antică romană, expusă la Muzeul Judeţean Teleorman

În colecțiile Muzeului Judeţean Teleorman se află un obiect ce face parte din patrimoniul instituției, colecţia arheologie. Este vorba de o „sapă romană”, ce provine probabil din castrul auxiliar de la Putineiu. Acesta a fost ridicat de romani în punctul cunoscut ca „La Cetate” și a  fost un castru de pământ de mici dimensiuni, cercetat prin săpături arheologice de către Ioana Bogdan Cătăniciu. Fortificația a fost întărită apoi cu zid de piatră, având dimensiunile de 53X53 metri. Localitatea Putineiu este o comună din județul Teleorman, formată din satele Băduleasa, Cârlomanu și Putineiu (reședința). Se cunoaște că teritoriul comunei a fost străbătut în antichitate de Limes Transalutanus, din Dacia Malvensis.

Piesa muzeală studiată este o unealtă romană lucrată din fier și are o stare de conservare foarte bună. Lama are o formă trapezoidal-alungită, dreaptă în secțiunea transversală dar curbată în zona de contact cu mânerul. Tăișul este curb și destul de ascuțit. Muchia sapei este prelungă, plată la capăt și are o secțiune dreptunghiulară. Are o greutate de aproximativ 1,5 kg și o lungime totală de 30 cm. „Sapa romană” a fost descoperită în condiții neclare, pe teritoriul comunei Putineiu. Tot de aici provine și un vârf de pilum (suliță). Ambele descoperiri pot fi puse în legătură cu activitatea armatei romane din zonă. Acest tip de sapă expus este o variantă a celei folosite de armata romană pentru diferite lucrări, alături de „dollabra” (un topor-târnăcop), tăietorul de brazde de iarbă și topoare de diferite forme și dimensiuni. Cu ajutorul acestora se puteau săpa șanțuri, curăța terenul de pietre, ori de tufișuri, sau se puteau tăia copaci (surse: muzeulteleorman.ro; wikipedia.org).

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, propune ca pentru valoarea sa deosebită, „sapa romană” să reprezinte „Exponatul lunii mai 2019”. Astfel toți vizitatorii se vor putea bucura de acest exponat vechi de 2000 de ani. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*