Vineri, 3 mai 2019, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a fost prezentat „Exponatul lunii mai: Statueta zeiței Isis de la Apulum”. Sculptura votivă din marmură a fost descoperită în anul 1969 în Alba Iulia și o înfățișează pe zeiță într-o ipostază clasică. Isis a reprezentat simbolul divinului feminin atotputernic, fiind una dintre cele mai importante zeităţi ale lumii antice. Ea evoluat în mod extraordinar de la atributele ei tradiţionale de zeiţă egipteană majoră, la o identitate nouă, mult mai complexă, dobândită în spaţiul religios greco-roman, unde va fi centrul unui cult de mistere remarcabil. Cultul numit „isiac” s-a răspândit cu rapiditate în lumea mediteraneană, adepţii lui atribuindu-i marii zeiţe venite din Egipt aproape toate puterile divine feminine, toate însușirile specifice zeiţelor panteonului greco-roman și nu numai. Acest cult avea să treacă în acela al „Fecioarei Negre” ce va avea statui și altare în aproape toate subteranele catedralelor din Europa. Mamă şi soţie ideală, protectoare a naturii, a magiei, a sclavilor, a păcătoşilor şi a creatorilor de frumos.
Aceasta este imaginea lui Isis, din panteonul egiptean. Este fiica lui Geb, zeul Pământului, şi a lui Nut, zeiţa Cerului, îi este soră şi mai apoi soţie lui Osiris. Cu puterile ei vindecătoare, l-a adus la viaţă pe Osiris, după ce a acesta a fost ucis de Set. Aceasta este credinţa care a cunoscut o importanţă fundamentală în miturile egiptene. Nici nu e de mirare că, mai târziu, egiptenii au asociat reversările anuale ale Nilului, cu lacrimile pe care Isis le vărsa pentru soţul ei, Osiris. Cultul pentru această zeiţă şi-a avut începuturile înainte de anul 3.100 î.Hr., la Sebennytos în nordul deltei Nilului, dar a trecut ceva timp până când venerarea lui Isis s-a răspândit şi în alte regiuni. Oricum, în primele secole de formare a creştinismului, cultul lui Isis câştigă mulţimi de adepţi în Imperiul Roman şi pe teritorul Greciei de astăzi. Dovezi în acest sens au fost descoperite prin vestigii ale templelor şi altarelor ridicate în cinstea lui Isis la Roma, Atena, în Spania, Germania, în ţările arabe, dar şi în Marea Britanie. În tezaurul tomitan de 24 de opere sculpturale (10 statui, 13 basoreliefuri și un mic altar din marmură), descoperit în anul 1962 la Constanța, s-a mai aflat un bust al zeiței Isis (pe lângă aedicula cu dubla reprezentare a zeitei Nemesis, grupul statuar „Fortuna cu Pontos”, statuia Șarpelui Glycon, etc.). Astfel că prezența zeiței egiptene Isis este semnalată pe teritoriul țării noastre de la malul Mării Negre, până la fruntaliile imperiului roman, în Munții Apuseni.
Statueta zeiței Isis de la Apulum , fără cap, dar cu piciorul stâng aflat în poziția „înainte” și cel drept aflat mai retras, abordează elementele „de stânga” ale vieții. Veșmântul lung și drapat are în zona centrală, pe piept, celebrul „Nod al lui Isis” (când lucrurile și timpurile (cel ce vine și cel ce trece) se vor amesteca, creând bulversație). Prin acestă punere în valoare a statuetei zeiței Isis se repune în discuție fascinația acestui mit egiptean ce a cuprins la un moment dat aproape întreaga Europă și nu numai. În ce imagine de astăzi a trecut acest symbol mitic și cine a preluat valențele sale zeiești, sunt întrebări la care se caută încă un răspuns.
Alături de statueta Isidei, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, va fi expusă și o mică statuetă din bronz reprezentându-l pe zeul Osiris, al cărui mit se construiește în jurul personalității magice și salvatoare a zeiței care i-a fost soție și soră divină. Despre mitul lui Isis și Osiris a oferit informații dr. Anca Timofan, arheolog în cadrul Secției Arheologie – Cercetare a muzeului sus amintit. Cu această ocazie s-a putut vedea atât sculptura romană, cât și replica ei realizată prin imprimarea 3D pe baza modelului obținut în urma scanării piesei cu ajutorul luminii structurate în cadrul programului cultural „Pantheon 3D”, implementat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și co-finanțat de AFCN. Evenimentul se înscrie în cadrul manifestărilor muzeale care marchează începutul Festivalului Roman Apulum (ediția a VII-a) din acest an. Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (surse: ziarulunirea.ro, ziare.com, cugetliber.ro, wikipedia.org). Statueta de marmură a zeiței Isis, descoperită la Apulum, este o reprezentare clasică. Fără cap, dar cu piciorul stâng aflat în poziția „înainte” și cel drept aflat mai retras, ea abordează elementele „de stânga” ale vieții. Veșmântul lung și drapat are în zona centrală, pe piept, celebrul „Nod al lui Isis” (când lucrurile și timpurile (cel ce vine și cel ce trece) se vor amesteca, creând bulversație). Prin acestă punere în valoare a statuetei zeiței Isis se repune în discuție fascinația acestui mit egiptean ce a cuprins la un moment dat aproape întreaga Europă și nu numai. În ce imagine de astăzi a trecut acest symbol mitic și cine a preluat valențele sale zeiești, sunt întrebări la care se caută încă un răspuns. (G.V.G.)
Lasă un răspuns