„Când era badea-n Cindrel”

Născută la data de 13 martie 1973, în localitatea Tițești, din județul Vâlcea, cunoscuta interpretă a melosului popular Loredana Hereșanu-Sfetcu, este o voce dulce a plaiurilor unde s-a născut. Este absolventă a Liceului din Câmpulung Muscel, apoi a Școlii Populare de Artă din Pitești, secția canto-popular, la clasa renumitei profesoare Elisabeta Grigorescu. Pentru că dorința de a accesa în mod cât mai veridic  izvoarele folclorice ale zonei de unde provenea nu îi dădeau pace, s-a înscris la Facultatea de Arte, specializarea Pedagogie muzicală, din cadrul Universității Spiru Haret din București, devenind apoi licențiată a acestei facultăți de prestigiu.

Interpreta melosului popular are acum în palmares aproape 20 de ani de activitate neîntreruptă ca solist profesionist în cadrul Orchestrei „Doina Argeșului” din Pitești, alături de ansamblul folcloric „Dorul”, dar la acestea se mai poate adăuga și colaborarea cu Ansamblului „Călușul” din Scornicești, județul Olt, unde a activat tot ca solist profesionist. În afara colaborărilor de care am amintit, interpreta Loredana Hereșanu-Sfetcu poate fi văzută destul de des alături de orchestra „Folclor Band” din Pitești, orchestră formată din profesioniștii Doru Sfetcu (solist vocal și instrumentist), Florin Marica (acordeon) și Marius Marica (violonist), cu care participă la diferite evenimente. Loredana Hereșanu-Sfetcu a fost și este o permanentă colaboratoare a diverselor posturi de televiziune: TVH (TVRM), ETNO TV, TELE7ABC, FAVORIT TV, OTV, CURIER TV, ALPHA TV, VL1, etc. În activitatea sa artistică, de solist profesionist, a avut prilejul să evolueze alături de mari artiști ai cântecului popular românesc.

Fiind un  student laborios în timpul facultății, Loredana Hereșanu-Sfetcu a devenit acum la rândul său profesor, predând cursul de Canto Popular la Centrul Cultural Mioveni – Argeș. Cei care au absolvit deja aceste cursuri ale doamnei profesoare sunt pe scenele de spectacol din întreaga țară. Dintre cântecele ei de repertoriu, îndrăgite de publicul larg, putem menționa: „Știu că viața asta zboară”, „Când era badea-n Cindrel”, „Deschide Ioane fereastra”, „Lasă-mă să pătimesc”, „Cucule, pasăre mândră”, „Știu că viața asta zboară”, „Anii repede au trecut”, „Hai zii așa, zii o geampara”, „De-aș mai duce-o pân la toamnă”, „Arz-o focul băutura”, „Bate vântul binișor”, „Aseară pe înserat”, „Du-mă Doamne și mă lasă”, „Jos, la fântâna de piatră”, etc.

Loredana Hereșanu-Sfetcu cântă din suflet armonia divină a plaiurile pline de culoare și vibrație unde a copilărit. Aici se întoarce ea mereu, ca la un izvor de apă vie, ca la o sursă nesecată a dorului de frumos, a speranței nețărmurite de mai bine. Să îi ascultăm cântecele pline de dor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*