Statuia Reginei Maria din București – Parcul Izvor

Pentru prima dată în 100 de ani, Bucureștiul, capitala noastră, poate înscrie în patrimoniul său cultural – artistic un monument care o reprezintă pe Regina Maria a României, ctitor al marii Uniri de la 1918. Edificată la inițiativa Primarului Daniel Florea, statuia care evocă personalitatea Reginei – mamă, emblematică pentru istoria neamului nostru este amplasată în imediata apropiere a Palatului Parlamentului, nu departe de Podul Izvor și a fost inaugurată chiar de Ziua Națională, pe 1 decembrie 2018, în cadrul unui eveniment solemn, de înaltă ținută spirituală. Ceremonia dezvelirii a debutat la ora 14:00 cu intonarea Imnului Național, moment artistic susținut de Ana Stavri și Fanfara Electrecord. A urmat sfințirea monumentului de către un sobor de preoți, fiind rostite cuvântări de către Petru Gurău – Președintele asociației „Cultul Eroilor”, filiala București și evocate fragmente sugestive din ultima scrisoare a Reginei Maria, prin aportul Trupei de Teatru a Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al Sectorului 5.

Statuia Reginei Maria a fost dezvelită chiar de Ziua Națională, în Parcul Izvor, are doi metri înălțime, șase tone și este realizată din bronz de către sculptorul Anton Rațiu. Nu a lipsit mult să apară și primele controverse și critici. Cristian Marian Olteanu, președinte PNL Sector 5, îl atacă pe primarul Daniel Florea, considerând că statuia pe care a inaugurat-o nu are nici o legătură cu regina. La fel a făcut și criticul de artă Pavel Șușară. Sculptorul Anton Rațiu, autorul statuii Reginei Maria, se arată nemulțumit de criticile din spațiul public aduse monumentului realizat de el, spunând că doar un profesionist ar trebui să-și dea cu părerea despre opera de artă, nu cei fără cunoștințe în domeniul artelor vizuale. „Am 50 de ani de activitate, am terminat facultatea șef de promoție, am pregătit generații întregi de sculptori, am peste 50 de statui de bronz în atelier. De ce dau ei în mine? Doar ca să se răzbune pentru lucruri de-ale lor?”, spune Anton Rațiu, făcând referire la criticile liderului PNL Sector 5, Cristian Marian Olteanu. Pentru realizarea monumentului, Anton Rațiu s-a folosit de peste 100 de fotografii și cărți despre Regina Maria. Inclusiv coafura reginei, cea mai criticată, de altfel, a fost realizată tot în baza fotografiilor, explică sculptorul: „Nu am vrut să fac toate acele brizbrizuri care erau trecute în caietul de sarcini, bijuterii și altele. Am pus exact detaliul care o caracteriza: trei șiraguri de perle, pentru că Regina Maria nu ieșea niciodată fără să poarte perle”. Tot artistul este cel care a ales și fontul cu care a fost scris numele Reginei Maria. Anton Rațiu a explicat că acesta se folosea foarte des în secolul al XIX-lea și, deși a vrut inițial să sculpteze în bronz litere, a considerat că aceasta este o variantă mai bună. Sculptorul spune că nici nu trebuie și nici nu vrea să aibă toți aceeași părere despre un lucru, inclusiv despre operele sale. El se declară mulțumit de ce a realizat și spune despre statuia Reginei Maria că este „o lecție de cultură” pe care a făcut-o cu seriozitate și profesionalism.

Am făcut o lucrare profesională. Este o lucrare foarte bună”, afirmă Anton Rațiu. În același timp, sculptorul Anton Rațiu afirmă că Pavel Șușară este părtinitor și îi critică lucrarea de artă doar pentru că ei doi nu sunt în relații bune. „Nu este un critic de artă. Sigur, are cultură, într-adevăr, dar este părtinitor. Nu suntem în relații de prietenie. Nu a venit niciodată la mine la atelier, dar nici nu cred că o să-i deschid vreodată ușa”, a declarat Anton Rațiu. Cu o înălțime de 2 metri, așezată pe soclul din piatră cântărind 6 tone și modelată din 500 de kg de bronz, în registru realist, de sculptorul Anton Rațiu, statuia punctează în cotidian sobrietatea, eleganţa şi măreţia Reginei Maria. „Am făcut ceea ce trebuia făcut: am adus-o pe Regina Maria înapoi acasă. Este Regina-mamă a tuturor românilor și testamentul de credință și de dragoste pe care l-a lăsat românilor trebuie respectat, onorat și iubit. Este probabil, cel mai important mesaj pe care ni l-a lăsat și merită din toată inima să o iubim de-a pururi. Cel mai important lucru pe lume este ceea ce lăsăm după noi și ce sentimente reușim să insuflăm copiilor noștri și generațiilor următoare. Regina Maria a lăsat 100 de ani de iubire pentru țară și pentru oameni și sper ca împreună, fiecare dintre noi, să lase aceste principii și aceste valori moștenire!,” a declarat Daniel Florea, Primarul Sectorului 5.

Pe lângă toate controversele inerente luptei politice nejustificate din ziu de astăzi, statuia Reginei Maria a României, se ridică sobră și senină, pentru prima dată în 100 de ani, și privește peste Bucureștiul nostru cenușiu. Să păstrăm un moment de reculegere în amintirea acestei mari personalități,  ctitor al marii Uniri de la 1918. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*