Stațiunea Cheia (jud. Prahova), un sat cu anvergură de oraș

Poate drumurile pe care ați călătorit, atunci când ați ocolit DN1, v-au scos în cale o stațiune montană ce pare ascunsă între culmile montane, dar și în sistemul turistic și balneo-climateric de la noi din țară. Este vorba de stațiunea Cheia (în trecut, Teleajenul), din județul Prahova, care a fost și a rămas – vă vine să credeți – un simplu sat din comuna Măneciu. Geografic, Cheia se află pe Valea Teleajenului, într-o mică depresiune străjuită de Culmea Bratocea cu Vârful Ciucaș la nord, Culmea Zăganu cu Vârful Gropșoarele la est și Muntele Babeș-Bobu la vest, în Masivul Ciucaș din Carpații Orientali. În apropierea satului se află Mănăstirea Cheia. La sfârșitul secolului al XIX-lea, era o mică așezare cu numele de Teleajenul, având 82 de locuitori, aflată în apropierea vămii Bratocea dintre România și Austro-Ungaria. Aparținea comunei Măneciu-Ungureni din plaiul Teleajenul, județul Prahova. Ulterior, satul și-a luat numele de Cheia, de la mănăstirea din apropiere. Situata la 60 de km de municipiul Ploiești pe DN1A București-Brașov, stațiunea montană Cheia este o adevarată oază de liniște și de verdeață la poalele Masivului Ciucaș, lângă râul Teleajen. Altitudinea de 871 m, pădurile de brad și fag de pe înălțimile din jurul stațiunii Cheia asigură un aer puternic ozonat, care are un aer specific de depresiune intramontană. Aici se pot practica cele mai variate forme de turism: drumeții montane, alpinism, sporturi de iarnă, excursii în împrejurimi. Este unul din punctele de plecare în excursii spre Masivul Ciucaș. Stațiunea Cheia se bucură de o priveliște deosebită și de un climat cu un aer puternic ozonat propice pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Este un loc de odihnă și recreere pentru persoane care suferă de astenie nervoasă, suprasolicitare fizică și intelectuală, hipertiroitism benign, rahitism, dereglări de creștere juvenilă, anemii secundare, etc. În zona se pot vizita mai multe obiective turistice deosebite: Mănăstirea Suzana, Mănăstirea Cheia, lacul de acumulare Măneciu; se pot face drumeții în Masivul Ciucaș, plimbări cu bicicletele, ATV, off-road. Stațiunea Cheia, situată „strategic”, la poalele Masivului Ciucaș, într-o mică vale străjuită de culmea Zăganului și de munții Balaban și Babeș, este un loc pitoresc și liniștit, unde îți va face mereu plăcere să revii. Cheia îți va plăcea cu siguranță – este o stațiune în care îți poți încărca „bateriile” după un an de muncă, sau te poți trata de diferite afecțiuni. Nu în ultimul rând, pasionații de drumeții se pot bucura de minunățiile Masivului Ciucaș sau se pot lansa într-o partidă de pescuit pe Lacul Măneciu. Stațiunea este cunoscută și pentru aerul puternic ozonat, presiune atmosferică scăzută, bogată în raze ultraviolete. Este un loc perfect de odihnă și recreere, numai bun pentru cei care suferă de astenie nervoasă, suprasolicitare fizică și intelectuală, hipertiroitism bening, rahitism, dereglări de creștere juvenilă, anemii secundare. Poți pleca de aici în excursii la Cabana Muntele Roșu, care are pante pentru schi în apropiere. De acolo ajungi la Cabana Ciucaș în maximum o oră și jumătate de mers. Priveliștea este superbă, dar, trebuie să știi, cel mai pitoresc popas îl vei găsi la Poiana Stânei. Te poți bucura acolo de bucatele pregătite la Casa de Vânătoare sau la Păstrăvărie, ori poți pleca mai departe către Pasul Borcuța sau Vârful Siriu.

Poți vizita aici Mănăstirea Cheia, Muzeul „Flori de mină” (cu peste 175 de exponate deosebite) și Muzeul „Francisc Rainer” (dedicat savantului antropolog ce a revoluționat antropologia românească și a creat Institutul de Antropologie din România). Deși putea avea mai multe dotări necesare unei asemenea stațiuni montane, Cheia te așteaptă ca o surpriză plăcută într-o zi ce se va dovedii cu bucurii… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*