Deh, Liviu Dragnea! tu ai vrut-o!

– Domnule profesor ION COJA, cum se vede de la distanță viața noastră politică?

– Nu sunt la distanță de viața politică, o urmăresc cu interes și cu îngrijorare. Site-ul pe care l-am deschis în urmă cu vreo 11 ani mă ține conectat la evenimente. Din păcate nu le pot influența decât în mică măsură. Mă străduiesc să înțeleg ce se întâmplă și să-i fac și pe ceilalți să înțeleagă.

– Ce se întâmplă mai important în Țară în aceste zile?

– Asistăm la încercarea de a împiedica cu orice preț rămânerea la guvernare a PSD, a unui partid care a candidat cu un program explicit de guvernare, un program ambițios și realizabil. Asta este realitatea. Românii l-au votat într-un număr foarte mare, spre disperarea celor care l-au propulsat pe Johannis președinte! Johannis este principalul adversar al programului de guvernare al PSD, un program pe care l-aș aprecia ca pe un program quasi naționalist. Desigur, contextul european nu-i permite azi unui partid de guvernămînt să fie propriu zis naționalist, dar o tendință spre naționalism se poate afirma și susține. Programul PSD conține elemente care ne dau speranțe că va fi găsită și calea cea bună. Propunerile de guvernare ale PSD pot fi considerat ca normale. Ceea ce înseamnă foarte mult.

– Ceaușescu a plătit cu viața programul său naționalist de dezvoltare economică a României. Iar noi după 1990 am fost obligați să distrugem aproape tot ce am pus în funcțiune înainte de 1990! Nu riscăm să intrăm în conflict cu forțe net superioare pe care le deranjează orice program naționalist?

– Aceste forțe pe care dumneata le consideri „net superioare” sunt deranjate de însăși existența noastră, a poporului român! Dacă e să le facem pe plac, dispărem ca nație, ca stat, ca Țară! Acolo ajungem dacă ne luăm după sfaturile și planurile lor! Trebuie să ne fie clar că suntem sub asediu! Suntem sub derularea unei strategii criminale care vizează tot răul care poate atinge existența unui popor, inclusiv dispariția noastră. Iar situația gravă în care am ajuns are drept cauză principală trădarea. Trădarea liderilor, a conducătorilor, în frunte cu cei patru președinți. În jurul lor, o gașcă de așa ziși lideri politici, și ei trădători. Puterea mare pe care o au dușmanii noștri vine de la gașca de trădători instalați la conducerea partidelor, a serviciilor de informații, a instituțiilor economice cheie. Prin corupere și șantaj acești compatrioți ai noștri au ajuns trădători de Țară, de Neam. Adică fac politica dictată din afara Țării.

– Nu sunteți prea defetist? Alarmist, chiar!

– Am încercat să înțeleg mecanismele sufletești ale trădării, ale celor care-și vînd sufletul pentru funcții și avantaje materiale. Să zicem că dumneata, om cinstit, patriot, ajungi mare director într-un minister și cineva vine să-ți propună o afacere paguboasă pentru stat, pentru care are acordul ministrului corupt, dar mai este nevoie de semnătura dumitale. Și dumneata refuzi, ca patriot ce ești! Atunci cineva îți explică: dacă semnezi, ai și mata bucățica de cașcaval care ți se cuvine. Dacă nu semnezi, să nu-ți închipui că afacerea nu se face și țara este salvată. Vei fi mutat din funcție, eventual avansat sau destituit, iar cel care va fi numit în locul dumitale va semna. Și va lua și șpaga pe care dumneata, mare patriot, ai refuzat-o!… Mi-a relatat acest caz un fost coleg, intrat în hora mafioților, pe care îl știam om cinstit. L-am întrebat prietenește ce s-a întâmplat, iar el mi-a răspuns sincer cum a ajuns „să pună botul”!

– Credeți că PSD va fi forțat să părăsească guvernarea?

– Partea proastă este că nu există opoziție la PSD! Cine ar putea veni la guvernare? Nu există un partid căruia să i se poată încredința guvernarea! Experimentul Dacian Cioloș este edificator! Înțeleg să ceri JOS PSD, dacă există alternativă la guvernarea PSD! Dar nu mai avem în țară un al doilea partid capabil să guverneze! Iar, după toate semnele, PSD nu guvernează rău în momentul de față! Și de fapt aici este baiul, pentru adversarii PSD!

– Cum comentați disidența Gabrielei Firea?

– Mi-a fost studentă și se vede din cum vorbește că a fost o studentă bună: se exprimă foarte corect din punct de vedere lingvistic. Are un discurs bine articulat. Cu o intonație convingătoare. În rest, dincolo de intonația frazării, ideile dînsei sunt puține și eronate. Îi tot dă cu democrația din partid, că este neglijată de Dragnea! Democrația funcționează numai la alegeri, când președintele partidului face raport de activitate și se supune judecății partidului, iar partidul hotărăște dacă îl mai ține președinte! În rest, între congrese, președintele se consultă cu cine crede el de cuviință! Poate avea și momente când se comportă dictatorial și decide de unul singur ce trebuie să facă partidul! Democrația trebuie să funcționeze într-un stat și expresia acestei democrații este existența mai multor partide, pluralismul politic. În principiu, te înscrii în ce partid ți se potrivește, iar dacă după o vreme nu ești mulțumit de partid sau de colegi ori de șef, ești liber să te retragi și să faci tu un partid după ideile tale. Pe care să le susții chiar dictatorial. Nu stilul dictatorial al PSD contează, ci rezultatele. Or rezultatele par a fi bune.

– Cum vedeți peformanțele Gabrielei Firea la primăria Bucureștiului?

– Am auzit-o plângându-se că i s-au pus bețe în roate chiar din partea guvernului PSD!… Nu poate fi crezută! Mai degrabă aș zice că dna Firea este victima unui vis de mărire absurd! Dînsa ar fi trebuit să conștientizeze că pălăria de primar al Capitalei este o pălărie prea mare pentru capul ei și să se înconjoare de niște oameni competenți cu care să se sfătuiască ce să facă! A avut idei personale și le-a impus fără să se consulte cu bucureștenii. Așa ne-am trezit cu numele schimbat al parcului Herăstrău! S-a consultat cu PSD-ul? S-a consultat cu bucureștenii?… Și-a luat-o în cap, cum se zice, și o văd acum că discută serios eventualitatea unei candidaturi a dînsei la preșidenția României!… Când i se pune această întrebare nu are nicio reținere să o ia în serios! Nu se găsește nimeni s-o tragă de mânecă?! Nu are nicio greață să se închipuie doamna de la Cotroceni!…

– Dacă te uiți cine este acum doamna de la Palatul Victoria…

– Dacă te uiți și cine este acum președintele României, este greu să găsești un politician care să fie mai prost președinte decât actualul! Numai că actualul a ajuns președinte având ca susținere o întreagă conspirație, cu rădăcini internaționale, cu implicarea serviciilor secrete, cu concursul justiției care nu l-a tratat ca pe un penal de cea mai joasă speță cum merita… Firea, biata de ea, își face socoteli greșite, cum că depinde de dînsa să vrea, dar deocamdată nu vrea, să vedem ce va mai fi până la anul!… Un om normal s-ar scutura de o asemenea întrebare, o ipoteză scornită de ziariști năuci… Dar uite că i-a luat mințile, biata femeie!

– Vadim o catalogase destul de categoric remarcând privirea în neregulă a dnei Firea…

– Da, din păcate, privirea dnei Firea, dacă este să facem puțină fiziognomie, este neliniștită, parcă și speriată de ce-i trece prin minte, de ambițiile care o rod. În privința asta privirea dnei de la palatul Victoria este remarcabil de liniștită, de placidă, se lasă în voia voii altora, ceea ce este destul de comod! Și sănătos pentru starea psihică!

– Așteaptă de la Dragnea agenda zilnică. Nu o văd având vreo inițiativă!

– Nici nu trebuie! Are un program de guvernare, să se țină de el și totul va fi foarte bine!

– Ce părere aveți despre 10 august?

– Domnule, s-a petrecut un mic episod care m-a edificat asupra persoanei despre care am vorbit până acum! Am auzit-o considerând că prefectul Capitalei a fost acuzată de implicare incorectă în evenimente cu scopul de a se ajunge cu această acuzație la ea, la Gabriela Firea, deoarece prefectul Capitalei, o doamnă, este o persoană apropiată de ea, de Gabriela Firea!… O asemenea logică, prin care se victimizează și se bagă singură în seamă, este specifică unor pesoane cu probleme psihice. Cred că dna Firea, mamă  a doi copii minori, ar trebui să conștientizeze că acei copii au mult mai multă nevoie de o mamă acasă… Nu-i va simți niciun bucueștean lipsa dacă se potolește și renunță la visuri de mărire care ar putea să-i afecteze și mai grav echilibrul sufletesc, evident zdruncinat prin ultimele inițiative.

– Credeți că sunt inițiative personale sau inspirate de cineva?

– În situații de acest gen te întrebi cui prodest, cui folosește tot ce se întâmplă! Degeaba spune dna Firea că gestul ei îl vizează numai pe Dragnea! E grav dacă nu pricepe că tot PSD-ul este afectat de dezvăluirile sale, chiar dacă aceste dezvăluiri sunt inconsistente, nu conțin nimic grav la adresa dlui Dragnea! Propaganda anti-PSD umflă spusele Gabrielei Firea, care răspund de fapt unei chemări adresată de Johanis membrilor PSD, să se desolidarizeze de conducerea PSD! Firea a cedat prima! S-a dovedit a fi veriga slabă din PSD! Asta dacă nu cumva face parte propriu zis dintr-un complot anti-Dragnea, anti-PSD! În orice caz, efectul disidenței sale acesta este: slăbirea PSD! Iar cum PSD este partid la guvernare, slăbirea guvernării PSD are efecte la nivel național, efecte nocive! Ținta acestui atac ar însemna stoparea unui program de guvernare benefic pentru români! Pentru prima oară după 1990 avem parte de un asemenea program, un program de veritabilă cotitură. Este firesc ca unora să nu le convină?

– Cui nu le convine?

– Nu le convine celor care au profitat de căderea lui Ceaușescu, au nesocotit cu cinism motivele pentru care românii au ieșit în stradă și au instaurat falsa democrație post decembristă, aservită total intereselor unor entități străine, cu o vastă experiență în coruperea unor persoane, unor instituții, a nor guverne!

– Putem vorbi de un stat paralel în România?

– Este evident că acțiunile anti-românești sunt bine coordonate, coerente și eficiente, ceea ce presupune o bună organizare a unor structuri discrete, implementate în structura unor instituții ale statului român. Statul paralel funcționează prin trădători, dar și prin incompetenții promovați în funcții! În definitiv vina este a PSD care nu a reușit să atragă oamenii de valoare din Țară și au propus și ei la primărie pe cine s-a oferit dintre membrii săi. Aici stă cheia: valoarea oamenilor pe care PSD îi va promova! Nu e nevoie să fie membri ai PSD, ci să fie competenți, potriviți pentru funcția în care sunt puși! Ulterior, aceștia vor deveni și membri ai PSD. Devii membru al unui partid în două-trei minute, cât completezi cererea. Dar competent într-o specialitate nu devii prin numirea într-o funcție!

Pe vremea comuniștilor, au fost funcții importante în care au fost desemnați specialiști care nu erau membri de partid!… PSD ar trebui să fie preocupat să identifice cât mai multe persoane neutre politic, dar buni specialiști, pe care să-i invite în structurile de guvernare. De unul singur PSD nu are suficienți specialiști printre membrii PSD ca să guverneze cum trebuie! De exemplu, ministrul învățămîntului ar putea fi o asemenea persoană. N-ar fi greu de găsit dacă renunți la principala condiție: să fie membru al PSD!… Membru PSD este și Gabriela Firea! Au pus-o primar al Capitalei fără să aibă nicio competență. Și mintea i-a mers numai la intrigi și combinații politice! Deh, Liviu Dragnea! Tu ai vrut-o!

A consemnat PETRE BURLACU

Un răspuns la “Deh, Liviu Dragnea! tu ai vrut-o!”

 1. Virgil Ciuca spune:

  Felicitari
  Dar din pacate episodul „10 august” nu este analizat nici complect si nici corect!!
  si era simplu de facut legatura intre cativa particianti de „marca” si adevaratii organizatori – servicii secrete, multinationale- caci printre ei s-au aflat si cei care pe vremuri au ramas in strainatate cu valiza de diplomat

  ONG-urile lui Soros varful de lance al celor care au transformat Romania intr-o COLONIE TREBUIE SA FIE TOTAL INTERZISE PE PAMANT ROMANESC!

  SA INVATAM SI DE LA EVREI-am CITAT pe Paul Goma -cel care alaturi de Mihai! si alti O SUTA a semnat Decleratia de la Budapeste din iulie 1989 -act de inalta tradare de tara si neam!

  Ceva mai mult curaj Stimate Domnule Profesor Ion Coja ceva mai mult curaj!

  Nici primarita Gabriela Firea nu a fost pusa cu adevarat pe rug mai cu seama- si asta-i slabiciunea Dlui Ion Coja- a avut bani pentru Catedrala Imbecilizarii Neamului dar nu si pentru strazi , profesori, scoli, gradinite s.a.m.d.
  In afara de comentariu nu pot decat sa mediatizez „interviul” si cunoscutilor din tara si de peste mari si oceane! …

  Virgil Ciuca
  New York
  19 noiembrie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*