Împărăteasa Sisi – Unica statuie din România

Împărăteasa Austro-Ungariei Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută sub numele de Sisi, a fost o prezență de o natură aparte printre celelalte personalități ale epocii sale. S-a născut la 24 decembrie 1837 la Munchen, ca Prințesa Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach, iar la 24 aprilie 1854 s-a căsătorit cu Împăratul Franz Josef. A dat naștere la patru copii: Sofia, Gisela, Rudolf (viitorul moștenitor) și Maria – Valeria. Moare asasinată de către un anarhist italian la 10 septembrie 1898, la Geneva. Este înmormântată la Viena, în Cripta Imperială, la 17 septembrie 1898. Figură de legendă, controversată şi înconjurată de mister, Împărăteasa Sisi a Austriei a legat o frumoasă prietenie cu Regina Elisabeta a României. Cele două au fost unite de pasiunea pentru poezie şi dragostea de natură. Căsătorită la doar 16 ani cu Franz Joseph, viitorul împărat al Austro-Ungariei, Elisabeta a fost o figură controversată.

Mult prea liberă pentru epoca ei. A fost frumoasă, inteligentă, cultă şi seducătoare. A fost rebelă nemulţumită, melancolică şi încăpăţânată. Solitară şi maniacă. Niciodată nu s-a înduplecat în faţa unei impuneri. A detestat palatul şi Curtea. A urât convenţiile şi normele. A dispreţuit frivolitatea. A fugit de ceremonii şi evenimente sociale. A fugit din faţa publicului şi s-a ascuns în spatele vălurilor şi a evantaielor mari”, aşa o descrie pe Sisi autorul biografiei ei, Angeles Caso. În desele sale escapade de la Curtea Regală din Viena, Elisabeta a vizitat mai toate ţările Europei şi a poposit de cel puţin cinci ori, potrivit istoricilor, şi în România. În 1887 a petrecut un sejur lung de şase săptămâni la o vilă din Băile Herculane. Bolnavă de reumatism, a ajuns în staţiunea din România la recomandarea medicilor. Vila Tatartzy în care a poposit Împărăteasa Austro-Ungariei a primit, după vizită, numele ei. Însoţită de alaiul de domnişoare de onoare, împărăteasa a făcut la Herculane atât tratamente pentru sistemul ei nervos zdruncinat, cât şi multe drumeţii în frumoasa zonă montană.

Cu prilejul vizitei din primăvara lui 1887, împărăteasa Sisi a primit la Băile Herculane vizita reginei Elisabeta a României, soţia lui Carol I. Cele două femei s-au împrietenit, legate fiind de pasiunea comună pentru poezie şi mai ales pentru creaţiile poetului german Heinrich Heine. Spre deosebire de regina României, care îşi publicase creaţiile literare sub pseudonimul de Carmen Sylva, împărăteasa Austriei nu a publicat însă niciodată nimic în timpul vieţii sale. Sisi s-a dovedit a fi profund atașată de spațiul Banatului de munte, în special de Băile Herculane, unde venea mereu pentru a se recrea, dar și pentru a se întâlni și cu contele Andrassy (amantul ei, prim-ministru maghiar). Un oraș important al Imperiului, care era apropiat Vienei și care cunoștea o dezvoltare importantă datorită faptului că era un oraș militar, este Caransebeșul. Aici Sisi se va afla în vizită oficială împreună cu împăratul Franz Joseph în două rânduri. Se pare că impresia pe care a lăsat-o localnicilor este una deosebită și de aceea oamenii din urbe reușesc să strângă suficienți bani pentru a comanda o statuie. Odată creată, această statuie devine celebră pentru că o reprezintă pe împărăteasă, dar are la rândul ei o istorie deosebită. Statuia a fost definitivată de către sculptorul Ianos Horvay și urma a fi amplasată în centrul orașului Caransebeș în anul 1914, dar datorită începerii primului război mondial, inaugurarea a fost amânată. Atunci orașul Caransebeș și întrega regiune a Banatului nu făcea parte din România. România, la acea vreme era alcătuită doar din Moldova și Țara Românească. Banatul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar și de aceea la 1914 găsim comandamente de români implicați în luptă, de partea imperiului. Statuia a fost realizată din marmură de Rușchița (cea mai mare exploatare de marmură din România, care se află tot în județul Caraș-Severin), marmură care a fost donată de patronul de atunci al carierei, Ioan Bibel. Ceea ce este foarte deosebit la această statuie este faptul că a fost realizată cu acordul imperial al lui Franz Iosif, pentru că era nevoie de acesta când se realiza ceva legat de imaginea casei regale habsburgice.

Este cea de-a cincea statuie realizată cu acest acord imperial și chiar ultima. Dacă celelalalte statui  – aflate de la Viena, Budapesta, Insula Corfu (Grecia) și Geneva – sunt stilizate, cea de la Caransebeș o reprezintă pe împărăteasă cât mai aproape de adevăr, adică statuia împărătesei este în mărime naturală; are 1,72 m, exact atât cât avea și Sisi. Chiar și înfățișarea chipului ei este foarte bine redată de către sculptor. Inaugurarea statuii împărătesei a fost amânată din 1914 până în mai 1918, când s-a dezvelit cu pompă, iar pentru ca evenimentul să fie cu adevărat excepțional s-au tipărit și cărți poștale cu imaginea statuii. Durata de expunere a statuii în centrul orașului nu a fost prea lungă. La 1 decembrie 1918, după formarea României Mari, statuia a fost luată și depozitată la vechea primărie a orașului Caransebeș. Apoi s-a pierdut cine știe pe unde. De existența ei s-a mai aflat ultima dată în anii 1941-1942, în timpul ocupației rusești a orașului. Oamenii în vârstă spun că rușii ar fi încercat să o distrugă, dar nu avem dovezi pentru aceasta. Ceea ce știm este că, de la ocupația rusească și până în anul 2000, toată lumea a crezut că statuia a fost pierdută. În 2000, când au avut loc lucrări de construcție a unei biserici, săpându-se la fundații statuia a fost din nou găsită, iar astăzi se află în patrimonial Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.

Din păcate, în anii de când și-a părăsit amplasamentul inițial, cât a stat sub pământ sau poate în cursul descoperirii ei, statuia a suferit unele „accidente” nefericite. Acestea nu sunt foarte grave și cu puțin efort se poate restaura. Momentan este expusă în cadrul muzeului sus amintit în stadiul în care a fost descoperită, adică fragmentară. Dacă treceți prin Caransebeș, oferiți-vă un moment de reverie și vizitați și muzeul din localitate, spre a vă „întâlni” cu Împărăteasa Sisi, o prezență imperială.

În luna mai 2016 municipalitatea orașului Caransebeș anunța că va aloca fondurile necesare pentru ca această capodoperă a culturii mondiale să fie readusă la forma de acum peste 100 de ani. De atunci a trecut ceva vreme… Fiind una dintre cele doar cinci statui cu reprezentarea Împărătesei Sisi aprobate de curtea imperială de la Viena și singura în mărime naturală, prin restaurare aceasta poate căpăta statutul de „vedetă” a muzeului, fiind căutată și vizionată de mii și mii de turiști, așa cum sunt admirate celelalte patru statui ale Împărătesei, aflate în Viena, Budapesta, Corfu și Geneva. Ea este unica statuie din România…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*