Întâlnire oficială România-Rusia

La Köln, Germania, compania românescă SIMEX a primit vizita oficială a unei delegații din partea Centrului Expozițional „Expotsentr” din Moscova, Federația Rusă, condusă de d-na Tatiana Anatolevna Samuseva. Motivul vizitei: din ce cauză, în ultimii trei ani, fabricile românești de mobilă nu mai participă la expozițiile din Moscova, unde mobila „Made in Romania” este foarte apreciată și cerută?

La această întâlnire din partea română a participat și reprezentantul APMR (Asociația Producătorilor de Mobilă România), d-na Anca Rîtan. Delegația oficială din Rusia transmite tuturor producătorilor de mobilă români (și nu numai) invitația la expozițiile de profil din Moscova, asigurând sprijin total pentru cei interesați și totodată informează că mobila românească este cerută de majoritatea rușilor care cred în continuare în calitatea românească. Consumatorul de mobilă din Rusia este preocupat de dispariția mobilei românești din expoziții.

Rușii se întreabă cu multă uimire. fără să înțeleagă: cum este posibil ca România să nu expună mobilă în Rusia, țară în  care mobila românească este cerută și cotată la nivel maxim de către cumpărătorul rus care, în materie de mobilă, are o singură preferință: mobila cu inscripția „Fabricat în România”.

Acest lucru confirmă încă o dată faptul că Rusia trimite în România constant invitații pentru producătorii români la expoziții, simpozioane economice și propuneri de afaceri concrete. Am aflat cu stupoare, din surse oficiale, că aceste invitații nu ajung niciodată la producătorul român deoarce sunt blocate în București, în mare parte la Ministerul Economiei!

Există informații clare despre faptul că România primește directive de la Bruxelles prin care se „dictează” ca producătorii români să nu participe la expozițiile de profil din Federația Rusă în numele așa-ziselor sancțiuni, în acest fel vor să lichideze de pe câmpurile comerciale internaționale ultimile fabrici românești care au rezistat politicii UE. Însă, țările UE, în frunte cu Germania, Italia, Spania, Franța, Austria, Grecia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Finlanda, Anglia etc. fac afaceri cu rușii de bubuie. În momentul de față toate țările din UE, în afară de România, au relații comerciale, industriale, culturale, științifice și turism cu Federația Rusă.

Este clar faptul că se dorește transformarea țării noastre, dintr-o țară producătoare de succes, într-o piață de desfacere. Agricultură, Armata, Sănătatea, Învățământul sunt câteva dintre distrugerile programate și executate la comandă. România are resurse umane și naturale care ne permit nu numai să ne întreținem singuri fără „dictarea” UE, ci să (re)devenim exportatori mari la nivel global.

Sub diferite pretexte la comanda precisă UE, prin „slugile” de la București, ni se interzice, al treilea an consecutiv, să participăm la expozițiile de mobilă din Rusia, unde avem o piață mare și bună. Firmele din UE care au fost obligate să renunțe la piața rusă din cauza sancțiunilor, știu, tot din surse oficiale, că locul acestora a fost imediat ocupat de companii din SUA care lucrează și exportă în Rusia fără probleme. În fiecare delegație pe care o fac în Rusia văd că în spatele dialogului picant, americanii fac afaceri cu rușii la loc comanda. În prezent, SUA are 50 de parteneriate cu Rusia, care reprezintă relații comerciale la cel mai înalt nivel, cercetarea spațială etc. La Moscova există 300 de companii mari americane care lucrează la capacitate maximă, de asemenea, la Washington, și în alte orașe americane, există peste 300 de companii mari rusești care funcționează fără să fie încurcate de retorica politicului.

Mai nou, americanii cumpără „pe față” și importă gaz lichefiat din Rusia, da este o realitate că în această iarnă mulți americani se încălzesc cu gaz rusesc direct din Siberia de la proiectul Yamal (prin compania Novatek), inaugurat la începutul anului 2018 de Vladimir Puțîn. În pofida faptului că acest proiect din Siberia este vizat de o serie de sancțiuni introduse de administrația de la Washington, americanii declara fără să clipească că această afacere cu gaz rusesc „este o tranzacție normală, gazele naturale trebuie să călătorească la nivel global până acolo unde există cerere”… deci asistăm la o mascaradă a sancțiunilor sau mai bine zis la ironia gerului… Prin urmare, noi românii împreună cu ucrainienii („și alții parteneri SUA”) vom cumpăra gaz rusesc via SUA cu comision american de rigoare, pe când vecinii noștri din Ungaria cumpără gaze direct din Rusia la jumătate de preț față de România… și pe lângă asta exportul de mărfuri ungurești în Rusia este zilnic în creștere… Dacă noi românii am avea politicieni patrioți cu o viziune corespunzătoare necesităților țării, azi, România ar vinde gaz rusesc în Europa ca intermediar, câștigând chiar mai mult decât Rusia.

Reconstruirea relațiilor dintre România și Rusia se poate face numai prin dialog politic de pe poziții egale și mai ales prin dialog comercial și cultural.

Piața rusă cere la unison produse românești: mobilă, textile, încălțăminte, produse alimentare/ legume/ fructe, vinuri, medicamente, mecanică și utilaje românești, turism etc. Cum este posibil ca noi românii să refuzăm să lucrăm cu piață din Rusia care este cea mai întinsă țară din lume având suprafața cât planetă Pluto, ca mărime Rusia este de două ori cât SUA, de patru ori cât UE, de 48 de ori cât Germania, de 128 de ori cât Anglia. Indiferent în ce direcție învârtim globul pământesc ne lovim de Rusia care este singurul stat din lume înconjurat de 12 mari, având hotar cu 16 țări. Rusia și America sunt despărțite doar de patru kilometri. Suprafață Siberiei reprezintă nouă la sută din uscatul Terrei.

Recâștigarea de către România a pieței din Rusia și zona ex-URSS prin dezvoltarea exporturilor românești ar genera o adevărată și reală expansiune economică românească pe plan extern care ar duce la redeschiderea și înființarea multor fabrici noi și implicit la crearea multor locuri de muncă. Într-un cuvânt, deschiderea către Rusia și piața rusă înseamnă refacerea și inovarea industriei românești și nu numai. Piața rusă reprezintă stabilitate, dezvoltare și VIITOR. Dacă dorim o relansare industrială românească de succes trebuie neapărat să ținem cont și de piața rusă, respectiv ex-URSS.

Nicăieri pe față pământului PRODUSELE/ MĂRFURILE ROMÂNEȘTI nu sunt atât de apreciate, dorite și asociate întodeauna cu calitatea așa cum sunt în Rusia și în fostele republici sovietice! Aici este loc pentru toți producătorii din România. În acest spațiu „Made in Romania” (încă) reprezintă pentru România o carte de vizită serioasă care garantează calitatea. Să nu uităm că în perioada Uniunii Sovietice erau cozi imense la mărfurile fabricate în România și nu degeaba se spune că fiecare al treilea copil sovietic a fost „conceput” într-un pat pe care scria „Fabricat în România”…

Clasa politică din România trebuie să ia exemplul altor țări importante din Uniunea Europeană și din lume, inclusiv SUA care în pofida „așa ziselor sancțiuni” fac tot posibilul să își mențînă și chiar să dezvolte relațiile comerciale cu Rusia. Din anul 1990 fiecare ambasador al Rusiei la București a solicitat cu insistență mărfuri românești pentru piața rusă deschizând larg ușa colaborării, însă, din păcate, partea română nu a răspuns deloc preferând să bage în continuare „bățul în gard” la comandă celor care câștigă și fac bani frumoși în relația cu Rusia.

Gabriel Antoniu Lavrincic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*