Actrița Elvira Deatcu – „Cavaler în artele spectacolului”

Născută 22 martie 1972 în Bucureşti, actriţa Elvira Deatcu a urmat Liceul Pedagogic pentru că și-a dorit foarte mult să fie învățătoare, iar după terminarea liceului chiar a profesat timp de un an ca învățătoare, alături de foștii săi profesori din Școala Generală. La 15 ani, fiind încă elevă la Liceul Pedagogic din București, pleacă în vacanța de iarnă la Cluj, invitată de verișoarele sale la colindat pe Dealul Feleacului și astfel cunoaște pe băiatul cei va deveni soţ, Horea, pe atunci un elev de 17 ani, cu care se va căsători în octombrie 1999, după o relație „la distanță” de mulți ani. Tânăra învăţătoare urmează în perioada 1991-1995 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (IATC), la Facultatea de Teatru, Secţia Actorie, la clasa eminenţilor profesori universitari Mircea Albulescu, Florin Zamfirescu, Adrian Pintea şi Olga Tudorache. Cu mulţi dintre ei a devenit apoi şi colegă de scenă şi platou de filmare.

Ca activitate profesională putem menționa faptul că imediat după susținerea licenței în teatru în anul 1995, Elvira Deatcu devine actriță a Teatrului Odeon din capitală, teatru în care joacă și în prezent. Elvira poate fi văzută în personaje teatrale, precum: Claudia, actrița  în spectacolul „Liniște! Sărut. Acțiune!”, o adaptare de Peter Kerek după filmul Living in Oblivion de Tom Dicillo, produs de Lemon Sky Production (data premierei 2013), Joanne Summerhays Elliot în spectacolul „Pentru că pot” de Arthur Kopit (regia Alexandru Mâzgăreanu), Agnes în „Agnes, aleasa lui Dumnezeu” de John Pielmeier (regia Marius Oltean), Familia în „Livada de vişini” de A.P. Cehov (regia Sorin Militaru), Fatima în „Alchimistul” după Paulo Coelho (regia Anca Maria Colțeanu), Margareta în „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu (regia Alexandru Dabija), Fata în „Fraţii” de Sebastian Barry (regia Alexandru Dabija), Blanca și Călugăr inchizitor în spectacolul „Saragosa – 66 de zile” după Jan Potocki (regia Alexandru Dabija), Klara în „Stele în lumina dimineţii” de Alexandr Galin (regia Gelu Colceag), Katerina Ivanovna în „Fraţii Karamazov” după F.M. Dostoievski (regia Sandu Vasilache), Marina în „Pericle” de W. Shakespeare (regia Alexander Hausvater), Elsa în „La ţigănci” după Mircea Eliade (regia Alexander Hausvater), Dorina în „Astă seară se joacă fără piesă de Luigi Pirandello (regia Alexa Visarion), etc. În teatrul de televiziune, Elvira Deatcu este o prezență constantă. Astfel o putem vedea în dramatizările scenaristice „Copacii mor în picioare” (regia Eugen Todoran), Vacanţă la munte (regia Olimpia Arghir), Don Carlos (regia Eugen Todoran), Roberta (regia Valentin Hotea), Amelie (eseu, în regia lui Constantin Dicu), etc.

Rolurile din „Livada cu Vișini”, „Alchimistul”, „Gaițele” pe care le-a interpreat cu multă dăruire și talent o recomandă ca fiind o actriță serioasă și responsabilă. La Buftea când a fost chemată la casting, a jucat proba alături de Dan Bordeianu pe care îl știa din facultate și a primit rolul Amalia, care era o femeie rea și fără scrupule, din telenovela „Lacrimi de iubire”. După rolul Amaliei, actrița a fost distribuită în mod constat în telenovelele de la Acasă TV. În viața reală ea este o soție model și mama ideală a doi copii superbi. Cu efortul și dăruirea necesară reușește să îmbine cu succes viața de familie cu cea profesională. Elvira Deatcu este una dintre cele mai cunoscute și apreciate actrițe de la noi, care a cucerit prin talentul său și prin dăruirea cu care interpretează rolurile primate. Elvira a cucerit publicul prin naturalețea sa, dar și prin modul în care joacă, demonstrând că are talent, și că își face meseria cu multă seriozitate. A jucat în diferite filme, precum: „ …Escu (1990; personaj Amelie Necşulescu), „Călătorie de neuitat” (1994), „Bloodlust: Subspecies III “ (1994; personaj – Woman Victim), „Jocul de-a vacanţa” (1995; personaj – Corina), „Don Carlos” (TVR; 1996), „Retro Puppet Master” (1999; personaj–Margarette), „Roberta” (2000), „Hautes frequencies” (2001; personaj – Juge d’instruction), „Entre chiens et loups” (2002; personaj – Asistenta, regia Alexandre Arcady), „Lacrimi de iubire” (2005; personaj – Amalia Mateescu), „The Fall / Legende pentru viaţă” (2006; personaj – Alexandria’s Mother, regia Singh Tarsen), „Lacrimi de iubire” – filmul (2006; personaj – Amalia Mateescu), „Daria, iubirea mea” (2006), „Cu un pas înainte” (2007; personaj  – Vera Maier), „Iubire şi onoare” (2010; personaj – Lavinia), „Pariu cu viaţa (2011; personaj – Tănţica Cercel), O noua viaţă” (2013) etc.

Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit actriţei Elvira Deatcu la 13 mai 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – „Artele Spectacolului”, „…în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”. Și noi, spectatorii fideli, suntem dintre cei care apreciem talentul și prezența sa scenică deosebită, urându-i a avea parte de o întreagă pleiadă de personaje care să o pună în valoare cu adevărat.

Lasă un răspuns