Dărăști sau „Țara Usturoiului”

Am „descălecat” de această dată în comuna Dărăști a județului Ilfov. Este adevărat că, de cum ai călcat pe tărâmul dărăștenilor, își dai seama că ai ajuns în „Țara Usturoiului”. Nu este o denumire oficială, dar cum să-i spui altfel acestei zone când aici, de sute de ani, localnicii se îndeletnicesc cu cultivarea acestei plante pline de binefaceri, atât din punct de vedere culinar, cât și medicinal. Este o trudă pe care oamenii din Dărăști și-o lasă drept moștenire de generații, o trudă din care-și duc traiul zilnic, de un noian de vreme. Ea începe de cum se desprimăvărează și se termină cândva, prin iarnă, când funiile bălaie precum cosițele codanelor, atârnând doldora de căpățâni dolofane, iau drumul piețelor, spre desfătarea iubitorilor de bucate bine alcătuite, din care usturoiul nu trebuie să lipsească nici în ruptul capului.

Această adevărată „Țară a Usturoiului” este de fapt comuna Dărăști, cea care în trecut se chema Brăniștari și care este formată doar din satul de reședință. Ea se află în partea de sud a județului, pe malul stâng al râului Argeș. Este traversată de șoseaua județeană DJ401D, care o leagă spre nord de Măgurele și spre sud-est de 1 Decembrie (unde se intersectează cu DN5), Copăceni și Vidra. Numele localității, spun trăitorii locului, vine de la un cioban care se așezase pe aceste meleaguri și care avea un darac cu care scărmăna lâna oilor pe care le păstorea. Ca istoric, la sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Sabarul a județului Ilfov, și era formată din satele Asan, Filipești și Mitropolia, totalizând 1650 de locuitori și 358 de case. În comună funcționau o școală mixtă și 2 biserici (la Asan și Filipești). În 1925, în aceeași componență, comuna, cu 2635 de locuitori, făcea parte din plasa Domnești a aceluiași județ. În 1950, a fost arondată raionului V.I. Lenin al orașului republican București, din care a făcut parte până în 1968, când a devenit parte din județul Ilfov, reînființat. În 1981, la o reorganizare administrativă, comuna a trecut la județul Giurgiu, pentru ca în 1985 să devină parte a Sectorului Agricol Ilfov aflat în subordinea municipiului București, sector devenit din 1998 județul Ilfov.

Singurul obiectiv din comuna Dărăști inclus în lista monumentelor istorice din județul Ilfov ca monument de interes local este situl arheologic de pe malul Argeșului, din marginea sud-vestică a satului Dărăști, sit ce conține urmele unei așezări din secolele al XVI-lea–al XVII-lea. Ca și așezământ creștin – ortodox, în comună se află Biserica „Sfântul Nicolae” pe strada 1 Decembrie 1918, cu un cimitir în spate (biserica nouă). Catapeteasma acesteia, creată la anul 1940, a fost adusă de la Biserica Flamura (biserică demolată). Pe strada Asan, la nr. 29 – 31, se află cea de a doua biserică, Biserica „Sfântul Gheorghe” (Asan), cu o troiță frumoasă la intrare. Comuna are o singură școală,  aflată pe str. Mihai Eminescu, nr. 5. Mai sunt și două grădinițe, în aceeași locație (una din acestea fiind o construcție nouă, nedată încă în folosință).

Ca eveniment local de seamă se organizează anual în cadrul școlii, de ziua Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine, sărbătoarea „Sfântul Stelian – Ziua şcolii”, pe data de 26 noiembrie.

Pentru că acestă cultură a usturoiului a devenit o reală tradiție aici, localnicii și forurile locale pot organiza un adevărat „Festival al usturoiului”, sau un bâlci – târg popular, în zile de mare sărbătoare ale culegerii acestei legume – condiment atât de necesare și utile. Și ca un sfat total dezinteresat, puteți folosi funiile de usturoi cumpărate de la Dărăști la îndepărtarea vampirilor sau a vampirițelor… Se audă că dă rezultate. (G.V.G.)

Lasă un răspuns