Fumigena Ghiță și grațierile cu dedicație

Serialul dezvăluirilor nu știu cât de căutatului, dar sigur negăsitului Sebastian Ghiță, pentru mine, deja ține de ridicol încă din start; impetuosul Ghiță nu spune nimic concret și nimic mai mult decât spusese deja. Deocamdată, singurul efect ar fi trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea de la SRI care va fi comis imprudența de a cădea în mrejele generozității lui Ghiță. Rațiunea: asupra serviciilor nu trebuie să planeze suspiciuni de acest gen. Altfel, magistrații serioși nu se lasă orbiți cu fumigene. Și, dincolo de perdeaua lor de fum, Ghiță, Ponta, Dragnea, Tăriceanu și atâția alții care au deja dosare pe rol nu văd cum ar putea profita; dosarele lor își urmează cursul în instanță, se vor pronunța verdicte, numai că pedepsele privative de libertate nu vor mai fi executate, puterea protejându-și justițiabilii cu acte de clemență, ceea ce constituie „planul B”. Plan aflat în contradictoriu cu presa și așa divizată de interese extraprofesionale și de patimi, încât uită de cele câteva pronume de politețe și formule reverențioase pentru demnitățile constituționale tot așa cum uită și de normele minime ale echidistanței.

Noul ministru al Justiției, Florin Iordache, asigurat că „procurorii lucrează sub autoritatea ministerului său” se îngrijește acum să promoveze  Ordonanța de Urgență privind grațierea unor pedepse, deși procurorul general Augustin Lazăr respinge inițiativa șefului său și susține că această ordonanță este penibilă și, în consecință, ar induce ideea că românii nu pot avea încredere în Justiție, de unde actul de clemență.

Reacția publicului nu a întârziat să se manifeste la adresa guvernului instalat de numai două săptămâni. În București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Sibiu, chiar și în Craiova Olguței Vasilescu s-a scandat vehement: „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!” , „Vrem legi pentru popor, nu pentru penali!”, „Fără amnistie, vă vrem la pușcărie!”, „PSD, ciuma roșie!”, „DNA, nu renunța!”, „Locul hoților e la-nchisoare, nu la guvernare!” etc. Liviu Dragnea nu s-a mai arătat pe niciun post de televiziune, el fiind dincolo de Ocean de unde trimite poze cu triumful misiunii sale, iar România TV (acuzată de Valentin Jucan, membru CNA, de complicitate în cazul Ghiță) și Antena 3 au abordat alte subiecte fulminante decât cele din stradă. Doar Codrin Ștefănescu, pe un alt post de televiziune, sugera cu causticitate evidentă că în stradă sunt câteva sute de manipulați (deși erau de ordinul miilor), dând de înțeles că votul electoratului a fost covârșitor și legitimează inițiativele PSD, chiar dacă unele au fost omise din Programul de guvernare vânturat sub nasul românilor în campania electorală. Și tot miercuri, la ședința de guvern, președintele Klaus Iohannis și-a exercitat pentru prima dată dreptul de a prezida întrunirea să se asigure că nu se promovează o astfel de ordonanță; ulterior si-a exprimat energic opoziția față de ea și i-a cerut retragerea. Ministrul Florin Iordache, urmând probabil o ingerință, nu a avut decât să-și trimită inițiativele în dezbatere publică și, spre consultare, la CSM, la Înalta Curte și la Parchetul General, cu precizarea că se ia în calcul doar grațierea, nu și amnistia. CSM a respins deja rațiunea ordonanței. Ar urma ca, după ce se obțin avizele, să se discute în Guvern proiectul de ordonanță.

În condițiile unei majorități lejere în Parlament, susținerea e asigurată fără emoții. Românii și-au manifestat sensibilitatea în legătură cu politicienii destinatari ai actului de clemență, pe lângă ei urmând să se grațieze jumătate din cuantumul pedepsei celor care au împlinit 60 de ani, femeile gravide și care au în întreținere minori sub cinci ani și cu restul de pedeapsă deținuții diagnosticați cu boli incurabile în faze terminale ‒ act într-adevăr de clemență. Acestora însă li se adaugă grațierea tuturor celor care au pedepse de până la cinci ani, inclusiv celor cu suspendarea executării, cum e, de pildă, Liviu Dragnea (acesta se teme însă de soluția ce se va da în dosarul DGASPC Teleorman și declara: Măcar până atunci să apuc să pun în practică o mare parte a programului de guvernare pentru ca România să intre pe un curs care să nu mai poată fi schimbat). Nu se grațiază recidiviștii, infracțiunile cu violență și nici pedepsele pentru acte de corupție. Fumigena dispărutului Ghiță (despre care și Dragnea crede că e ascuns pe undeva prin țară și râde de noi) pare să fi trezit din amorțire CNA ca urmare a unor sesizări remise probabil și de DNA. Îndreptățită să dea o replică atacurilor la persoană și la adresa insituției pe care o conduce, Laura Codruța Kovesi, apreciată de diplomația americană, de cea germană și decorată de cea suedeză, va fi sesizat CNA-ul pentru preluarea complicitară a dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță, fost deputat PSD (președinte al Comisiei SRI din Parlament) și (fost?)patron al incendiarei România TV. Șefa DNA a precizat că Sebastian Ghiță are mai multe dosare la DNA, unele spețe fiind deschise inclusiv în urma unor sesizări ale SRI.

Ascensiunea vertiginoasă a lui Ghiță, în afaceri și în politică, însoțită de flerul lui mercantil, i-a deschis până și ușile cele mai securizate și și-a oferit cu generozitate insidioasă serviciile îndatorând oameni cu funcții importante și acumulând astfel capital de șantaj. Nu cred că anvergura acestui capital este de natură să atenteze la statul de drept, pentru că nici Florian Coldea, nici Victor Ponta, nici Laura Codruța Kovesi, în parte sau împreună, nu constituie statul de drept, ci sunt sau au fost doar efemeri slujbași ai funcțiilor acestuia ce se cer testate fie și cu fumigene care, iată, nu pot demola decât ceea ce este perisabil și vulnerabil prin sine, nu prin ceea ce reprezintă.

2 răspunsuri la “Fumigena Ghiță și grațierile cu dedicație”

  1. Ticu Isari spune:

    Si tu Brutus?

  2. Ticu Isari spune:

    Iulian, Sebastian Ghita a „dat din el”, cat l-a dus capul. Desi este propietarul unui post de televiziune, nu are nicio calitate de ziarist cat de cat, dimpotriva; vocabular restrans, prezenta jalnica pe ecran, voce neconvingatoare. Dar si sursele ziaristilor adevarati sunt precum Ghita sau chiar mai slabe. Aici intervine atitudinea si profesionalismul jurnalistului, care „lipseste cu desavarsire” si „scriitura” analistilor ce „din coada o sa sune” (suna). Sa ai in mana ta (lor), in fata ta (lor), la televizoare, o asemenea sursa este fantastic pentru un ziarist (ziaristi) adevarat! Dar vad, in presa romaneasca, numai tractoristi (SRI-isti) care au scapat utilajul agricol in sant. Ghita s-a autodenuntat, si-a facut datoria, dar in urma ramane: Gutau condamnat, Rarinca condamnata, Adamescu asasinat, Codlea moarte dubioasa, Colectiv provocat, Bambo provocat si multe alte exemple, inclusiv plecarea mea din Romania pentru totdeauna. Aici ar fi trebuit atacat josnicul sistem, sistem care este aidoma timpului in care tatal meu a fost inchis de catre comunisti pentru ca s-a opus colectivizarii. Din 1989 si pana la plecarea mea, 2004, am trait timpul stalinist al anilor 1960. Poate si din aceasta cauza am fondat doua televiziuni (Tele M si SOTI Bucuresti) sperand ca prin atitudine independenta pot schimba ceva in Romania. Am incercat. Poate am reusit ceva. Dar atunci cand nu ai in spatele tau echipa adevarata, de cursa lunga, pleci sau emigrezi (Psihologia poporului roman, Constantin Radulescu Motru). Romania a avut dintotdeauna cozi de topor si ticalosi. Rareori s-au ridicat adevarati oameni, dar plebea i-a coborat imediat langa ea, in cazanul unde fierbea smoala sau laturile pentru consumul materiei coloidale. „Dezbina si stapaneste”, iata sloganul lui Iohanis et comp. Sunt ingrozit de moartea lui Adamescu. Pentru mine Romania este un vis urat, care ma va bantui toata viata care mi-a mai ramas, viata de naufragiat. Cu prietenie. Ticu Isari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*