Artefacte descoperite în situri submarine, la Muzeul din Constanța

O expoziție inedită a mobilat vitrinele Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța în februarie 2015. Este vorba de expoziția „Artefacte din situri submarine”, ca parte din proiectul „HERAS – Patrimoniul arheologic submarin pe platoul continental vestic al Mării Negre”.

Artefacte recuperate din apele Mării Negre, dar și imagini contemporane din siturile arheologice submarine au fost prezentate iubitorilor de istorie și turiștilor în Aula „Adrian Rădulescu” a muzeului constănțean. „Această expoziție ilustrează, până în momentul de față, rezultatele acestui proiect, un proiect de pionierat pentru zona noastră, deoarece pentru prima oară, în mod sistematic, este identificat patrimoniul cultural care se găsește pe platforma continentală a Mării Negre. În cadrul acestei expoziții prezentăm atât imagini privind desfășurarea proiectului, cât și obiecte tridimensionale care au fost recuperate, de-a lungul vremii, din siturile submarine”, a spus arheologul MINAC, dr. Constantin Chera.

În vitrinele de sticlă, publicul a putut vedea fragmente din epava medievală de la Tuzla, pietre de balast, fragmente de placaj din bronz, ceramică recuperată de pescari, precum și diverse obiecte din bronz destinate reciclării, descoperite la Costinești. „În aceste situri arheologice submarine se poate găsi tot ceea ce este legat de navigație: fragmente de nave din lemn sau fier, obiecte care au aparținut echipajului, dar și obiecte care constituiau încărcătura navelor respective. Am descoperit la Costinești câteva obiecte care, fiind din bronz, au fost încărcate pentru a fi topite”, a mai spus cercetătorul dr. Constantin Chera. Consider că este important să cunoaștem faptul că cercetarea acestor locații deținătoare de dovezi ale locuirii multimilenare a strămoșilor noștri nu a fost abandonată, iar oameni cu suflet mare fac eforturi pentru aducerea lor la lumină din undele apelor, spre știința generațiilor ce vin. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*