Respectul față de eroismul și jertfa înaintașilor ne obligă peste veac!

Miercuri, 28 septembrie a.c., începând cu ora 14,00, Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureș a fost gazda unui numeros public prezent pentru aproape trei ore la o manifestare dedicată împlinirii a 72 de ani de la eliberarea municipiului de sub dominație horthystă. Manifestarea s-a înscris într-o serie de acțiuni organizate de unitățile militare din garnizoana Tîrgu-Mureș și de diverse alte instituții civile pentru comemorarea acțiunilor desfășurate de Armata Română în urmă cu aproape trei sferturi de veac când pe aceste locuri se purtau lupte grele pentru eliberarea Ardealului de Nord aflat atunci sub dominație horthystă, urmare a nedreptului Dictat de la Viena impus României în august 1940 de Germania, Italia și Ungaria.

*

Comunicări interesante și pline de semnificații

Organizată de Clubul Ofițerilor de Tancuri, cu sprijinul Garnizoanei Tîrgu-Mureș și al Consiliului Județean Mureș, manifestarea a cuprins două momente, un simpozion comemorativ și o lansare de carte.

În preambulul manifestării, după ce eleva Maria-Cristina Șimon de la Școala Gimnazială „Sfântu Gheorghe” din Tîrgu-Mureș a interpretat Imnul de Stat al României, au rostit scurte alocuțiuni colonelul Valentin Iacob, șeful Statului Major al Brigăzii 6 Operații Speciale „Mihai Viteazul” din Tîrgu-Mureș, Lucian Goga, prefectul județului Mureș, precum și col. (r.) Aurel Bochiș, președintele Clubului Ofițerilor de Tancuri din Tîrgu-Mureș.

Simpozionul – primul moment al manifestării – a cuprins comunicări deosebit de interesante menite a readuce în memoria publicului fapte de arme, eroism și glorie, ale înaintașilor care au luptat pentru dezrobirea Transilvaniei de sub dominația ocupantului horthyst și nazist, Oarba de Mureș – supranumit și „un Katyn românesc” – fiind un asemenea exemplu de sacrificiu suprem.

În cadrul manifestării, între cele două momente ale sale, eleva Maria-Cristina Șimon a interpretat un cântec de cătănie, „Buciumul”, un cântec cu profunde semnificații pentru românii ardeleni, iar poetul Mircea-Dorin Istrate, președintele Ligii Scriitorilor din România-filiala Mureș, a recitat poezii cu tematică patriotică dedicate momentului Oarba de Mureș, loc unde își află somnul de veci circa 3500 de militari români, după alte surse între 9.000-11.000.

O carte avertisment sau… ce înseamnă când „somnul rațiunii naște monștri”

Cel de-al doilea moment al manifestării a fost reprezentat de lansarea volumului „În avanpostul luptei pentru supraviețuire. Apărarea națională a României și frontul secret în vâltoarea anilor 1938-1940”, avându-l ca autor pe col. (r.) dr. Dan Prisăcaru, un tânăr, dar prolific autor de carte cu preocupări în domeniul problematicii de securitate națională.

Apărută în anul 2014, la Editura Militară din București și structurată pe cinci capitole, lucrarea s-a bucurat de excelente aprecieri din partea unor istorici cunoscuți, dovadă în acest sens fiind faptul că a fost premiată de către Fundația Culturală ,,Magazin Istoric”, în aprilie 2015 cu premiul ,,Nicolae Iorga” şi de către revista ,,Gândirea Militară Românească” a Statului Major General din cadrul M.Ap.N, în noiembrie 2015, cu premiul ,,Mareşal Alexandru Averescu”.

Se mai cuvine menționat faptul că volumul lansat miercuri la Tîrgu-Mureș a fost propus de Universitatea ,,Al.I.Cuza” din Iași pentru a fi evaluat în vederea acordării unui premiu pe anul 2016 de către Academia Română, Secția de Științe Istorice și Arheologie.

Evoluția în cariera militară a col. (r.) dr. Dan Prisăcaru (în ultimii 12 ani de activitate fost ofițer în cadrul D.I.A. a M.Ap.N.), precum și preocupările sale de cercetător științific au fost prezentate de profesorul și publicistul Nicolae Balint, acesta arătând faptul că, citez: „Col. Dan Prisăcaru a parcurs treptele carierei militare, de la locotenent la colonel cu multă trudă, sacrificii și renunțări, o carieră încununată de un doctorat în istorie, firesc dealtfel prin prisma preocupărilor dovedite de domnul Prisăcaru, preocupări cunoscute și recunoscute de cei în drept.” 

Referindu-se la volum, Balint a mai menționat că este „o carte avertisment” care se constituie, peste timp, într-un exemplu în ceea ce privește faptul că factorii de conducere ai României din anii 1938 – 1940 au acționat tardiv și au acordat o insuficientă atenție gravelor aspecte cuprinse și sesizate în rapoartele-sinteză întocmite de serviciile speciale românești, și în special de Secția a II-a din Marele Stat Major al Armatei Române, cu referire la gravele probleme cu care avea să se confrunte România din partea unor state cu ambiții  revizioniste.

Volumul a fost prezentat și comentat pe larg de conf.univ.dr. Adrian Șimon, cadru didactic la Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu-Mureș. Acesta a arătat faptul că, citez: „Este o analiză la rece a gravelor evenimente internaționale ale acelui moment, România fiind un obiectiv al ambițiilor teritoriale ale unor state revizioniste susținute puternic de puternicii acelui moment. Volumul impune nu numai prin interpretare, ci și prin calitatea surselor de documentare, documente provenite din mai multe surse, mă refer la arhivele serviciilor speciale române și cele ale Ministerul de Externe, unele dintre aceste fiind redate în capitolul <<Anexe>>. Este o carte document, dar în acelaşi timp şi o carte avertisment…” 

După ce colonelul (r.) Dan Prisăcaru a acordat autografe, manifestarea s-a încheiat la Casa Armatei din Tîrgu-Mureș cu o masă ostășească onorată de aproape toți participanții, un binevenit moment de comentarii a întregii activități desfășurate. A fost o activitate deosebit de reușită, la care – deși nu a fost foarte vizibil în prim plan – se cuvine menționat aportul deosebit al col. (r.) Petroniu Nagy, cel care s-a ocupat în cea mai mare parte de problemele organizatorice ale întregii activități.

*

COMUNICĂRILE SUSȚINUTE  LA  SIMPOZION

„Acțiunile Armatei Române în timpul campaniei din Vest, după 23 august 1944”, prezentată de col.(r.)dr. Viorel Filip;

„Desfășurarea acțiunilor pentru eliberarea orașului Tîrgu-Mureș”, prezentată de mr. Sergiu-Petru Colceriu;

„Eu am luptat pentru libertatea județului Mureș și a României”, prezentată de gl.bg. (rtg.) Marin Ștefănescu;

„Bătălia de la Oarba de Mureș. Trăirile unui supraviețuitor”, prezentată de col. (r.) Ioan Corcodel în numele gl.bg. (rtg.) Iona Cacină care nu a putut fi prezent;

„Acțiunile informative/contrainformative ale Secției a II-a din Marele Stat Major în teritoriul vremelnic ocupat de Ungaria horthystă”, prezentată de profesor Nicolae Balint, publicist;

„Situația bisericilor românești din Nord-Vestul Transilvaniei în perioada 1940-1944”, prezentată de prof. dr. Florin Bengean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*