Împlinirea a 148 de ani de la nașterea lui Elie Miron Cristea, Primul Patriarh al României reîntregite, a fost marcată la Toplița Română, în județul Harghita, printr-o suită de activități desfășurate în perioada 18 – 20 iulie a.c. și care au fost cuprinse sub genericul „Zilele Miron Cristea”, o manifestare deosebit de amplă aflată deja la a XIX-a ediție. Manifestare a fost organizată de Primăria Toplița, în colaborare cu Fundația Culturală „Miron Cristea” din Toplița și Biblioteca municipală „George Sbârcea” din aceeași localitate.
La „Zilele Miron Cristea” de la Toplița Română au participat 62 de invitați – cadre didactice universitare, cercetători, istorici, arhiviști, lingviști, jurnaliști, sociologi, pictori, etc., din întreaga țară, dar și din Republica Moldova – printre care și 9 invitați din județul Mureș. Manifestarea a fost onorată de prezența lui Valer Dorneanu, Președintele Curții Constituționale a României, precum și de Mircea Dușa, senator PSD, originar din Toplița.
Activitățile de la Toplița Română au debutat duminică, 17 iulie a.c., cu aniversarea a 70 de ani de viață a istoricului Vasile Stancu din Sfântu Gheorghe și a 80 de ani a profesorului mureșean Traian Dușa, prolific autor de carte, originar din Toplița. Activitățile desfășurate au continuat luni și marți cu lansări și prezentări de cărți, reviste și alte publicații, vernisarea unor expoziții de carte veche bisericească, de grafică, dar și a unui amplu proiect ce a vizat prezentarea unor monumente ale eroilor din zona Toplița, o slujbă de pomenire la bustul marelui dispărut, o călătorie de studii în zona folclorică Bilbor, precum și prezentarea unor interesante comunicări științifice, toate acestea având drept obiectiv central punerea în evidență a personalității și locurilor în care s-a născut și format cel care a fost primul Patriarh al României reîntregite, Elie Miron Cristea, originar de pe aceste meleaguri, precum și a bogatelor obiceiuri, tradiții și a culturii acestor meleaguri.
Se cuvine menționat faptul că cea mai mare parte a activităților de impact desfășurate pe parcursul celor trei zile, au fost găzduite de Casa de Cultură a municipiului Toplița, inclusiv deschiderea festivă a manifestării – în cadrul căreia a fost lansat cel de-al XIX-lea număr al publicației „SANGIDAVA” ce cuprinde studiile, articolele și comunicările cu tematică cultural-istorică și etnografică ce s-au prezentat în cadrul sesiunii științifice din acest an – precum și lansările de cărți șii vernisarea unor expoziții.
Eforturile conjugate a patru oameni care au fost prezenți în permanență printre invitați în cele mai importante momente ale manifestării – profesorul Ilie Șandru din Toplița, ajuns la o venerabilă vârstă, cel care a inițiat prima manifestare în urmă cu 19 ani, ajutat de mai tânărul său confrate în ale istoriei, prof.dr. Constantin-Cristian Lazăr, președintele Fundației „Miron Cristea” din Toplița, Viorica Lazăr, director al Bibliotecii municipale „George Sbârcea” din Toplița și nu în ultimul rând, Stelu Platon, primarul localității – au făcut posibilă realizarea acestui eveniment de excepție, „Zilele Miron Cristea”, ajunse în acest an la a XIX-a ediție.
În cadrul manifestării amintite anterior, un moment aparte l-a constituit lansarea ce a avut loc luni, 18 iulie 2016, începând cu ora 17,00, a volumului aniversar „Valer Dorneanu la 70 de ani”, eminent jurist și actual Președinte al Curții Constituționale, originar din localitatea Corbu, județul Harghita, moment la care a fost prezent și domnia sa. Prezentarea volumului menționat anterior, apărut prin bunele oficii ale Editurii „Eurocarpatica” din Sfântu-Gheorghe, dar și a anilor de formare a personalității lui Valer Dorneanu, a fost realizată de profesorul Ilie Șandru din Toplița, dr. Ilie Lăcătușu din Sfântu-Gheorghe, editorul volumului, și de Stelu Platon, primarul localității Toplița Română.
În prezența unui public nu foarte numeros, Valer Dorneanu, Președintele Curții Constituționale a României, mulțumindu-le editorilor volumului – ce cuprinde o suită de evocări ale celor care pe parcursul vieții sale l-au cunoscut în diverse momente – a evocat cu vizibilă emoție și nostalgie locurile copilăriei sale, familia sa, dar și anii de formare intelectuală din Toplița, localitate în care a urmat liceul în urmă cu mai bine de o jumătate de secol.
„Mulțumesc antevorbitorilor mei care mi-au adus laude, poate că unele nemeritate, vă rog să-mi iertați și vocea (…) Mulțumesc celor care au realizat cartea și celor care au avut amabilitatea să scrie despre mine așa cum m-au cunoscut pe parcursul vieții mele (….) Țin să mai mulțumesc aici și profesorilor pe care am avut onoarea să-i cunosc în tinerețea mea, care m-au format și care au fost evocați aici în luările de cuvânt, și nu în ultimul rând țin să mulțumesc întregii mele famili mele care mi-a fost alături mereu, la bine și la rău…..”, a declarat Valer Dorneanu.
Acordarea de autografe și închinarea unei cupe de șampanie în cinstea celui aniversat, au încheiat după aproximativ două ore momentul lansării de carte.
Lasă un răspuns