Masacrul din Orlando – tragedia tuturor

În aceste zile până și ziarele par pline de sânge. „The New York Times” a publicat pe prima pagină o serie de portrete ale celor uciși la Orlando, Florida, într-un club considerat de homosexuali. Dar aceste victime din poze nu au fost homosexuali. Pe filmul video care a surprins masacrul, prima victimă este o fată de 25 de ani, foarte frumoasă, cu ochelari, pe nume Amanda. Un alt tânăr de 20 de ani era singur, ca și un cubanez. Majoritatea victimelor erau tineri, între 20 și 40 de ani. Excepție a fost un tânăr de 18 ani, care venise să sărbătorească terminarea colegiului. Se spune că ucigașul ar fi avut ură pe homosexuali, aceasta ar fi fost motivația crimelor lui, deși fosta soție susține că el ar fi avut înclinații homosexuale, de aceea și frecventa clubul. Dar mulți dintre acești tineri uciși de el nu erau vicioși. Indiscutabil, acest criminal era nebun. Un nebun însă bine instruit, lucrase în “guard service” și folosise arma de asalt din dotare. Când trăgea cu arma și omora, râdea. Îi făcea plăcere să ucidă. Demența s-a transmis de la tatăl lui, care s-a autodeclarat președintele în exil al Afganistanului, țara în care s-a născut. Însă fiul lui s-a născut în America. Oare ce fel de educație a primit? Cum i s-a transmis această demență timp de 29 de ani, cât avea când a comis masacrul?

Foarte mulți tineri care te întâmpină pe stradă te roagă să votezi cu Hillary Clinton, care va continua politica de armonizaare a exteremelor dusă de Obama. Pericolul nu trebuie să vină din interior, a zis Obama la o întrunire. Alegerea lui Trump ar distruge tot ce am construit eu. Am cătutat să dărâm zidurile dintre oameni, dintre partide, dintre țări, să împac oamenii, opiniile divergente. Acum ce facem, o luăm de la capăt, ridicăm din nou ziduri între oameni?

Perfect, dar ce te faci cu ucigași imposibil de monitorizat? Trump cere expulzarea celor zece milioane de imigranți ilegali și stoparea islamicilor de a mai pătrunde în țară. Ceea ce este contrar istoriei și politicii Statelor Unite, care vor să fie un model de armonizarea a tuturor popoarelor. Ucigașul din Orlando nu este pe linia bănuită și studiată de poliție până acum. El e un caz atipic. Cum pot fi depistați astfel de nebuni?! Imposibil.

Riscul politicii americane este enorm. Dar cauza, idealul pentru care luptă, merită acest risc. O tânără mi-a spus pe stradă: „Masacrul din Oraldo este tragedia noastră, a tuturor. Viața trebuie să continue. Și nu avem decât o soluție, să fim solidari”.  Sigur, așa este. Toți care iubim viața, trebuie să fim solidari. Numărul mare de imigranți muslmani din Europa a umplut toate țările de virtuali criminali. Oricând e posibil un atentat, o nebunie criminală. Criminalul din Orlando iubește moartea. Și nu e sigur, ba există o mare îndoială, că el a făcut această crimă în legătură cu ISIS. Se naște o altă mare problemă. Orice nebun, orice anti-american, face crime în numele lui ISIS, așa cum ISIS face în numele lui Allah. Foarte multe crime sunt puse pe seama lui ISIS, care este vinovat de această nebunie planetară, de această justificare bolnavă a tuturor crimelor demente de pe pământ. Oricine ucide, se dă drept adept ISIS. Ceea ce e o aberație. Musulmanii însiși, cei adevărați, se dezic de o asemenea asociere. Nu trebuie identificat islamul cu ISIS.

Ziarele și știrile TV sunt pline de comentarii legate de această incredibilă tragedie, un masacru comparabil numai cu atacul terorist de la 11 septembire 2001. Solidaritatea trebuie să învingă.

Azi a fost în New York o zi absolut divină. O briză oceanică și o temperatură de 25 de grade C. Și perfect senin, fără un nor. Una din cele mai frumose zile de până acum. Ideală. Plajele New York-ului și Central Park au fost raiul de pe pământ. Mai puțin pentru cei 50 de morți nevinovați de la Oralndo. Nu se poate ca Dumnezeu să dea o asemenea frumusețe, un asemenea dar ceresc doar pentreu unii și pentru alții, nu. A dat acest dar și pentru ucigași. Ei însă nu au dreptul să le ia celorlalți acest dar. Crima este ceva împotriva naturii umane, împotriva creației divine. Orice putem face, orice se poate înlocui, în afara vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*