„PSD-ul este plin de crocodili!”

Se vorbește în ultimele săptămâni tot mai mult și mai des despre o criză de imagine a PSD, mai ales după condamnarea definitivă a liderului partidului, Liviu Nicolae Dragnea, și după semnalul dat de Valeriu Zgonea în chip ostentativ față de rămânerea acestuia în fruntea partidului prin abdicare de la codul de conduită al candidatilor și al liderilor PSD. Evenimentul survine după numeroasele lovituri de imagine date partidului prin eșuarea talibanilor social-democrați în fața procurorilor DNA. Etichetat încă de pe vremea lui Adrian Năstase ca un partid corupt, PSD nu se jenează de această situație, cu atât mai mult cu cât electoratul său este în stare să-i ierte orice.

Protestul lui Zgonea și mai ales măsura excluderii sale din partid, dispusă în unanimitate, ca și în cazul lui Geoana sau Vanghelie, relevă clar că în PSD nu numai că sunt tot mai puțini oameni moralicește curați, ci și că regula morală e caducă dacă nu cumva a fost abrogată tacit. Măsura Comitetului Eecutiv Național al PSD menită să-l protejeze pe președintele partidului de președintele executiv e aidoma măsurilor dispuse de Partidul Comunist din anii de după război începând cu Ștefan Foriș și Lucrețiu Pătrășcanu și până la Alexandru Drăghici, Gheorghe Apostol și alții. Pe un ton categoric,dictatorial, Dragnea a spus că nu mai poate face echipă cu Valeriu Zgonea și Comitetul Executiv, cu unanimitatea indusă de pilda rebelului, s-a conformat, deși, amuzant sau nu, la momentul votului Dragnea a ieșit din sală.

Voința de monolit a partidului a decis și de această dată. Ipocrit sau pur și simplu sincer, Dragnea avea să declare: Ați aflat bineînțeles deciziile adoptate azi la nivelul CExN. Pentru mine personal este o zi destul de tristă, pentru că este vorba despre excluderea unui coleg, am sperat să nu se ajungă aici. Și ieri și azi am avut discuții cu mare parte dintre membrii CExN, eu i-am îndemnat la o soluție moderată care să fie adoptată azi. Decizia a fost una destul de tranșantă. Deci numai excesul de zel al „colegilor” …, nu și vreo pregătire prealabilă a lor. De cealaltă parte, Valeriu Zgonea, ales președinte al Camerei Deputaților de grupul parlamentar PSD, speculează pueril situația sa din urma excluderii și susține că nu poate fi demis din această funcție, el fiind acum deputat independent. Apoi, pe un ton gnomic avea să facă o alegorie, dacă nu chiar o pericopă: Mă uitam aseară la un documentar despre antilopele gnu care trec peste un râu. Masculul Alfa sare în râu și, fără să gândescă, sar toate femelele după masculul Alfa. Insă acel râu este plin de crocodili. Așa este și PSD-ul astazi: Scapă cine poate. Cinic, Dragnea avea să-i replice: Rămânând în registrul ăsta, eu înțeleg că antilopele l-au mâncat pe crocodil.” Ulterior s-a discutat că Zgonea s-ar fi căit pentru atitudinea lui critică. Pe de altă parte, e de remarcat încă vehemența lui Ion Iliescu față de încălcările „disciplinei de partid”. Vizatat și el în Dosarul Mineriadelor și al Revoluției, președintele de onoare s-a arătat destul de concesiv: Ei, şi? Ce autoritate are Zgonea în partid? Să fim oameni serioşi, a opinat el. Care fraude, de unde fraude? Pentru că a chemat lumea să iasă la vot, la referendum. Nu asta e misiunea politică a unui partid? Adică până şi judecătorii s-au jenat să meargă până la capăt cu această chestiune, a mai precizat președintele de onoare al partidului.

Concomitent însă cu episodul Zgonea, s-a discutat intens despre revenirea lui Victor Ponta în linia întâi a PSD, eventual prin ocuparea fotoliului de președinte de la Cameră. Presa l-a adus în vizor din nou pe fostul lider al partidului și fostul premier, care nici de data aceasta nu a ezitat să-și arate aroganța și cinismul critic.Ba unele ziare s-au grabit să arate în cifre și fapte cursul ascendent al economiei românești sub guvernarea Ponta. În aceeași ordine de idei, obișnuim să vorbim despre partidul lui Ion Iliescu ca despre cel mai mare partid din România postrevoluționară, dar care, iată, își manifestă la vedere contradicțiile. PSD se arată a fi într-adevăr un partid cu serioase ezitări în principiile morale din moment ce cu toată situația lui de condamnat definitiv Dragnea sfidează Justiția și rostul ei în statul de drept, rămânând în frunte, contra propriilor criterii morale nu demult decretate.

Candidaturile pentru apropiatele alegeri locale nu mai țin nici ele seama de acestea și, după cum se preconizează, nu ar fi exclus ca după alegeri să avem primari care ar putea fi condamnați în dosare aflate în derulare sau chiar pe rolul instanțelor încă de pe acum pentru cauze de corupție sau de abuzuri de altă natură. De cealată parte, în PNL, de pildă, candidații care au intrat în vizorul organelor de cercetare penală au făcut dovadă de simț moral și și-au retras candidaturile, cu toate că și în PNL mai sunt multe lucruri de rezolvat. Deocamdată, cel mai mare partid din România traversează implozia morală fără să-și cuantifice consecințele pentru că faptul nu este de natură să stârnească îngrijorări nici pentru alegerile din iunie, nici pentru parlamentare fiindcă electoratul PSD este concesiv și reacționează preponderent emoțional, după cum ne-a obișnuit de-a lungul ultimului sfert de veac de policromie democratică românească.

Un răspuns la “„PSD-ul este plin de crocodili!””

  1. ionel spune:

    Nu stiu cum se face dle Chivu ca vedeti crocodili doar in PSD,eu stiam ca dvs locuiti in tara numita Romania,atunci cum dracu se face ca nu vedeti si crocodilii din PDL,PNL,UDMR,UNPR…….toti ar trebui sa plateasca pentru faptele lor ? De 26 de ani dle Chivu,aceste partide n-au facut altceva decat au tradat,furat,distrus,alungand 5 milioane de romani din tara fiindca, mai mari zilei le-a refuzat o bucata de paine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*