Corina Șuteu, în funcția de ministru al culturii! Ce oribilitate!

Cred că toate veștile primite până acum din țară pălesc în fața celei de acum, de ultimă oră: numirea „poneiului cu zvastică”, Corina Șuteu, în funcția de ministru al culturii! Credeam că e o glumă proastă a presei române, fiindcă așa ceva numai forumiștii pot emite. Dar nu, președintele Johannis, cu mânuța lui, a semnat această oribilitate!

Este o jignire la adresa culturii române, la adresa omului de cultură român, să numești într-un astfel de post un om fără cultură, fără operă, nici măcar un activist politic, ci pur și simpu un om compromis, total compromis în funcția de director ICR New York din mandatul lui Patapievici! Mă simt profund jignit. Eu, ca autor al 92 de cărți publicate, ca realizator al 47 de filme, ca producător al opt filme artistice de lung metraj, ca ziarist consecvent în presa română de 46 de ani, cu peste 3 000 de articole publicate, cu o operă închinată exclusiv țării mele, declar că nu recunosc acest ministru Corina Șuteu, această persoană fără autoritate culturală, o paiață, o servitoare a unei găști previzibile.

Această numire dezvăluie, de fapt, ce președinte au românii în fruntea lor, dacă sfidează din nou opinia publică, în stilul lui Băsescu, de data asta, cel ce a generat toate mizeriile pe care le-a îndurat cultura în timpul mandatului său, având drept slugă un amaraloi la ICR. Johannis a făcut acum tabula rasa toată opoziția României, câtă mai era. Politica antiromânească și anticulturală continuă. Pașii pe care i-a făcut dl. președinte Johannis sunt de dare înapoi a istoriei, în băltoaca de dinainte de a urca el pe scară. Acum se vede adevărata sa lipsă de personalitate, o dovadă că a nimerit din întâmplare în fruntea țării. Românii au vrut să scape de dracu’ și au dat peste fra-su, cum bine spunea artistul Eugen Mihăescu! E oribil ce a făcut președintele Johannis, faptul că nu a ținut seama de nimic, de nici un mesaj anterior, a șters cu buretele toată mizeria băsistă. Nu se găsea un om nepătat printre zeci de intelectuali ai României, zeci de oameni valoroși, personalități autentice? E de așteptat să facă următorul pas, să-l aducă pe Patapievici iar în față, să facă din el vreun vice prim-ministru! Orice e posibil. România a dovedit că e în stare să compromită nu numai comunismul, dar și capitalismul.

Acum se scaldă într-o băltoacă numită Ciolannis, cum ar fi spus Caragiale, căci, iată, a venit vremea lui Ciolannis, cel anunțat din startul mandatului său.

Nimic nu justifică această numire, e doar un vis urât, pe care intelectualitatea tăcută din România nu-l merita. Dl Johannis i-a oferit un lung coșmar, fiindcă Șuteu va ține cu dinții de acest post, așa cum și-a mărit și la ICR New York mandatul, aproape și l-a dublat, deci are experiență, știe cum să tragă hățurile. E posibil să aflăm curând și resorturile acestei numiri sau reabilitări și să fim siguri că fiecare pas de acum înainte al lui Johannis va fi de asemenea natură, fiindcă nu a înțeles nimic din tragedia de la Colectiv, când semnalul străzii a fost total denaturat, s-a transformat în incendiu mintal, iar acum pecetluiește această orbire cu o numire stupefiantă.

E o jignirea la adresa bunului simț, e o lipsă crasă de morală, o miopie politică și culturală. Pașii spre democrația capitalistă sunt excluși. Ne așteptam să auzim că Johannis a semnat decizia parlamentului utopic de a desființa Ministerul Culturii, un minister total inutil, care a dovedit că este un balast, care nu a reușit nimic bun, o vacă de muls banii țării. În America nu există așa ceva. Cultura trăiește pe propriile ei picioare, orice eveniment cultural este o afacere privată. Și sunt mii de mari evenimente pe zi. E un sistem care funcționează. Aici e fruntea culturii mondiale. Cititorii mei știu ce spun. La noi acest sistem cultural este împrumutat din Franța, dar nu merge, e o relicvă comunistă. Mă întreb cu ce m-a ajutat Minsterul Culturii la realizarea operei mele? Cu nimic. Nici o propunere pe care am adresat-o de-a lungul anilor, implicit de aici, de la New York, nu a luat-o în considerație. O armată de oameni există acolo, plătiți din bani publici, și nici măcar nu răspund la proiectele pe care le prezinți. Un singur ministru, Paleologu, a aprobat traducerea cărții mele „Privirea lui Gopo” în limba engleză, dar la o zi sau două după acest act, a fost schimbat, și înlocuitorul nici nu a mai vrut să audă de semnătura lui! Acesta este minister român sau sinecura vreunui turicit sub acoperire? Iar acum el este întărit, i se dă importanță politică.

Politizarea culturii, transformarea ei în cenușăreasa unui clan compromis, nu poate fi decât o condamnare a României, fiind o sfidare politică internațională, o dovadă de miopie și prostituție politică. Incultura se plătește. Ceaușescu a plătit-o scump. Băsescu mai hâhâie, iar Johannis ne surprinde prin pașii hotărâți pe care-i face spre prostituare politică, fiindcă e un act de prostituție să numești o arătate care, în poza de pe ziare.ro, arată mai sinistru decât Odioasa și Suzana Gâdea la un loc. Citiți comentariile oamenilor. Nu vă spun nimic? La ce să ne așteaptăm în continuare, d-le Johannis? Ce surpriză ne veți mai face? Suntem pregătiți să îndurăm și chinurile iadului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*