Citiți și văcruciți! Revista presei de limbă maghiară! (2)

Ziua Libertăţii Secuieşti/ Amenzile să fie anulate

Avocatul celor amendaţi pentru organizarea la Târgu Mureş a zilei libertăţii secuieşti şi pentru participarea la demonstraţie, a cerut anularea celor 67 de procese verbale de contravenţie. Kincses Elod a declarat pentru agenţia MTI că a introdus o acţiune separată în numele lui Izsak Balazs, preşedintele CNS, una separată în num ele celor 42 de persoane amendate de jandarmerie pentru organizare, şi o a treia, în numele celor 24 de persoane amendate pentru tulburarea ordinii publice. Patru dintre clienţii săi nici nu au participat la demonstraţie. Avocatul a formulat în dosare obiecţii formale şi de conţinut. Printre cele formale se menţionează că procesele verbale întocmite nu au fost semnate nici de persoanele amendate şi nici de martori, motiv pentru care sunt considerate nule. In acţiunea introdusă în numele celor amendaţi pentru organizare este invocat faptul că manifestarea a fost organizată de Asociaţia Siculitas, iar dacă autorităţile au considerat ilegală acţiunea, trebuie trasă la răspundere doar asociaţia. În acţiune se mai menţionează că primarul oraşului Târgu Mureş nu a interzis manifestarea. Acest lucru înseamnă că primarul a luat la cunoştinţă protestul. In acţiunea introdusă în numele celor amendaţi pentru participare şi pentru tulburarea ordinii publice, se mai menţionează că autoritatea i-a ales arbitrar pe protestanţi şi a aplicat amenzi în pofida faptului că purtătorul de cuvânt al jandarmeriei a declarat la faţa locului că acţiunea s-a încheiat fără incidente. În opinia lui Kincses Elod este clar că în spatele amenzilor stă intenţia autorităţii de a intimida. (Sursa: Haromszek nr. 7759 din 31.03.2016)

Nu există solidaritate română

Cu toate că, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a informat, printr-un comunicat, cu privire la faptul că, în cel puţin 11 localităţi din Trei Scaune, formaţiunile politice române vor avea candidaţi comuni pentru alegerile locale, toate semnele arată că cele două mari partide, PNL şi PSD, nu susţin încheierea unui acord, ci vor competiţie. În cadrul conferinţei de presă de marţi, Codruţ Opaiţ, preşedintele organizaţiei din judeţul Covasna a PNL, a precizat că partidul liberal va intra separat în competiţia electorală. Opaiţ a menţionat: şi la consfătuirea organizată la iniţiativa forumului civic al românilor a susţinut poziţia potrivit căreia liberalii vor participa separat la alegerile locale, însă nici conducerea judeţeană a PSD nu sprijină încheierea alianţei. (Sursa: Szekely hirmondo nr. 63 din 01.04.2016, autor Kiss Edit)

Parlamentul European/ Audiere despre încălcarea drepturilor în România

Comisia privind petiţiile din cadrul Parlamentului European va organiza astăzi o audiere publică despre retrocedarea imobilelor confesionale maghiare din România, mai exact despre nerestituirea acestora, dat fiind faptul că România nu a îndeplinit până acum promisiunea asumată cu ocazia aderării la UE, promisiune conform căreia va restitui proprietarilor legitimi bunurile confesionale confiscate în perioada comunismului. Până în momentul de faţă angajamentul a fost îndeplinit doar în procent de 40%. Aproximativ o mie de imobile sunt uzurpate în momentul de faţă, adică procesul restituirii a fost sabotat. Petiţia privind sancţionarea României a fost trimisă de Lomnici Zoltan, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane, preşedintelui Parlamentului European, încă în luna ianuarie a anului trecut, după ce în anul 2014, Curtea de apel din Ploieşti a anulat definitiv retrocedarea Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe către biserica reformată. In cadrul audierii publice de astăzi va lua cuvântul fostul episcop Tokes Laszlo şi conducători ai bisericilor maghiare din Slovacia, care vor vorbi despre situaţia nu prea roză a retrocedărilor din Slovacia. Pe lângă cazul maghiarilor din Partium, Lomnici Zoltan va vorbi despre faptul că confiscarea căminelor de copii afectează în mod special şi ţiganii maghiari din Transilvania. Comisia privind petiţiile va organiza ulterior în acest caz o dezbatere politică. (Sursa: Haromszek nr. 7763 din 05.04.2016)

CNS-ul contraatacă

Potrivit portalului Szekelyhon.ro, Asociaţia Siculitas a depus plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva inspectoratului de jandarmi din judeţul Mureş. Potrivit sesizării formulate, comandantul jandarmeriei a comis abuz în serviciu şi fals în acte. La însărcinarea venită din partea lui Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), avocatul Kincses Elod a sesizat DNA, înaintându-i o plângere penală împotriva lui Iulius Cenan, comandantul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Mureş şi şase subalterni ai acestuia. In ziua libertăţii secuieşti au fost amendate inclusiv persoane care în ziua evenimentului nici nu se aflau pe teritoriul judeţului. In ziua protestului, Karacsonyi Dezso şi colegul său, Petelei Csaba Istvan, şoferul de le o firmă privată, respectiv agentul comercial al acesteia, s-au aflat în deplasare în judeţele Buzău şi Bacău. Szocs Csongor din Târgu Secuiesc, fratele lui Szocs Zoltan, preşedintele Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) – aflat în arest preventiv -, şi-a vizitat tocmai fratele la Bucureşti. Cseh Gabor, preşedintele organizaţiei judeţene Mureş a CNMT, a fost amendat pentru participarea la protestul despre care se spune că ar fi fost interzis, cu toate că liderul a fost de fapt prezent la un spectacol de teatru (n.r. – Nu-i frumos din partea lui). Sub dirijarea lui Iulius Cenan, la întocmirea proceselor verbale – bazate pe înregistrări video – au participat şase jandarmi: Mircea Pop, Cristian Socol, Lucian Popa, Caius Corseliuc, Alin Păcurar şi Nagy Arpad. CNS respinge baza juridică a proceselor verbale vizând amenzile aplicate, potrivit cărora cei amendaţi au participat la o mişcare stradală organizată în mod ilegal. Marşul din ziua libertăţii secuieşti a fost o manifestare anunţată la timp, conform prevederilor legii, şi care nu era interzisă printr-o hotărâre administrativă pronunţată în termen de 48 de ore, o manifestare care nu necesita în mod obligatoriu autorizaţie – a precizat Izsak Balazs. Potrivit lui Kincses Elod, pretextul referitor la tulburarea liniştii publice contravine practicii judiciare a Curţii Europene a Drepturilor Omului. In sesizarea făcută la DNA, juristul a arătat că tocmai în procesul Bukta vs. Ungaria, se stabilise la Strasbourg: în cazul unui protest spontan, civilizat, invocarea tulburării liniştii publice reprezintă un abuz. (Sursa: Szekely hirmondo nr. 66 din 06.04.2016)

Avansează într-o direcţie tragică oraşul Sfântu Gheorghe?

Dacă Sfântu Gheorghe va continua să avanseze pe calea actuală, vor interveni consecinţe tragice în următorii patru ani – a constatat Papp Attila. Intreprinzătorul, care mai demult a figurat printre membrii prezidiului Uniunii Organizaţiilor de Tineret Maghiare din România (MISZSZ), iar ulterior – după cum formulează el – a împins şi căruţa UDMR, susţine că PPMT ar putea preveni catastrofa. Papp Attila a fost prezentat de Toro T. Tibor, vicepreşedintele strategic al PPMT, ca şef de campanie al staff-ului din Sfântu Gheorghe. Faptul că Papp Attila a revenit în politică semnalează că există nemulţumiţi nu numai în rândul reprezentanţilor partidului civic şi ai partidului popular – a opinat Balint Jozsef, care va candida ca independent, dar cu susţinerea partidului popular, pentru funcţia de primar al oraşului Sfântu Gheorghe. Potrivit şefului de campanie, oraşul se află în prag de faliment, inclusiv instituţiile conduse de maghiari lucrează la sărăcirea populaţiei locale, exemplele aduse în acest sens fiind administraţia fiscală locală, direcţia judeţeană a finanţelor publice şi direcţia pentru agricultură. Ar putea fi aduse multe alte exemple pentru aplicarea unor politici eronate – a continuat Papp. Din cauza unor serioase greşeli de management al proiectelor, au putut fi finalizate doar două proiecte în total. S-a putea dovedi să fie bani aruncaţi degeaba miliardele investite în Tega, deoarece nu-i deloc cert că întreprinderea locală de colectare a deşeurilor va fi capabilă să câştige licitaţia anunţată pentru asigurarea funcţionării staţiei judeţene de gestionare integrată a deşeurilor, şi vom plăti de două ori (şi) pentru reorganizarea circulaţiei în zona centrală a oraşului, pentru că lucrările nu au fost demarate într-un mod cugetat – a înşiruit Papp Attila. In opinia lui Papp, PPMT este capabil să readucă reşedinţa de judeţ pe calea cea bună, însă pentru acest lucru este nevoie de un primar competent, adică de Balint Jozsef. (Sursa: Szekely hirmondo nr. 68 din 08.04.2016, autor Erdely Andras)

În ce constă corupţia minoritară?

Se pune pe bună dreptate întrebarea: ce diagnostic putem stabili în ceea ce priveşte corupţia din cadrul societăţii maghiare din Transilvania? Această societate se află într-o relaţie de dependenţă şi subordonare cu majoritatea, ca atare, se poate spune liniştit că toate bolile acesteia se pot regăsi, sub forma unor infecţii şi complicaţii, şi în societatea maghiară. Eventual, sunt mai mici sumele care se învârt aici, având în vedere că este mai nesemnificativă şi influenţa elitei maghiare, ca urmare, are acces la mult mai puţini bani publici şi privaţi, motiv pentru care se prezintă diferenţe de ordinul banilor sustraşi. In anii 70-80 am putut constata că, la presiunea partidului-stat, în fruntea instituţiilor minoritare au ajuns conducători din ce în ce mai incompetenţi, scopul final devenind tot mai clar: aceşti oameni contraselectaţi să distrugă de tot, din interior, instituţiile maghiare şi să pregătească terenul pentru asimilarea totală sau izgonirea-emigrarea maghiarimii. Cei care asistă la dansul un pas înainte şi doi înapoi, adică la tergiversarea, de două decenii şi jumătate, a legiferării drepturilor noastre, nu pot nega faptul că presiunea vizând asimilarea sau izgonirea se mai manifesta poate la începutul anilor 90 cu atâta intensitate cu care este exercitată în zilele noastre. Acest lucru se reflectă şi în comportamentul funcţionarilor maghiari aleşi şi desemnaţi. Puterea centrală insistă să crească nişte ipocriţi printre noi. Atunci când experienţele din ultimii 90 de ani ale maghiarimii transilvănene se rezumă în solicitarea autodeterminării culturale şi teritoriale ca să-şi poate soluţiona singură problemele, valoarea conducătorilor noştri trebuie apreciată în funcţie de modul în care ei se manifestă faţă de aceste obiective. Nu putem folosi un alt etalon nici la desemnarea candidaţilor noştri pentru alegerile locale. (Sursa: Szekely hirmondo nr. 72 din 14.04.2016, autor B. Kovacs Andras)

Sunt lezate şi drepturile minoritare din România/ America arată cu degetul spre România

Raportul departamentului de stat al SUA privind drepturile omului în România pomeneşte şi de lezarea drepturilor maghiarimii din Transilvania, lucru de care majoritatea opiniei publice din ţară nici nu a luat cunoştinţă, având în vedere că sursele de ştiri româneşti, care au prezentat documentul, vorbesc prea puţin sau chiar deloc despre aspectele vizând maghiarii. Departamentul de stat al Statelor Unite ale Americii a dat publicităţii miercuri rapoartele pe anul 2015 despre modul în care sunt validate drepturile omului în 200 de ţări din lumea largă. Din cele 40 de pagini dedicate României, presa română a citat doar pasajele care obiectează faţă de discriminarea vizând romii, violenţa aplicată de poliţişti faţă de deţinuţi, discriminarea negativă la care sunt supuse minorităţile sexuale şi corupţia extinsă la nivel naţional. Portalul de ştiri Maszol.ro a informat pe larg despre faptul că, în raportul departamentului de stat al Americii, alineatele destinate maghiarimii transilvănene vorbesc despre interzicerea utilizării oficiale a limbii maghiare, lipsa indicatoarelor cu denumirea bilingvă a localităţilor, respingerea întemeierii universităţii maghiare independente, finanţată de stat, persecutarea drapelului secuiesc şi a altor simboluri de pe Pământul Secuiesc, obstrucţionarea susţinerii cursurilor de limbă maghiară pe Pământul Ceangăiesc, respectiv despre întârzierea restituţiei imobilelor bisericeşti şi comunitare. Maszol.ro evidenţiază faptul că o parte din raport a fost elaborată în baza documentaţiei înaintate de UDMR. In textul raportului nu apar expresii care ar conţine cuvinte de critică, ci sunt doar înşiruite aspectele de care sunt nemulţumiţi reprezentanţii maghiarimii din Transilvania. Intre altele, documentul aminteşte de autorităţile din Târgu Mureş, care au respins solicitarea Consiliului Naţional Secuiesc ca anul trecut, în 10 martie, ziua libertăţi secuieşti, să-i comemoreze cu un marş pe martirii secui. În buletinul de ştiri din data de 14 aprilie, UDMR precizează: consideră drept un succes de politică externă faptul că în raportul SUA apar şi insultele suferite de maghiari. Cu ocazia unei vizite efectuate anul trecut, la Washington, o delegaţie a uniunii a prezentat lezările de drepturi vizând comunitatea, de care pomeneşte acum documentul privind drepturile omului. Ne bucură faptul că cele spuse de noi sunt evidenţiate printr-un document important, prezintă importanţă nu numai situaţia geopolitică avantajoasă a ţării, ci inclusiv problemele minoritare sunt apreciate de Statele Unite ca fiind nişte factori ce vizează siguranţa – a afirmat Kelemen Hunor. (Sursa: Haromszek nr. 7772 din 15.04.2016)

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*