Tezaur format din 379 denari romani imperiali de argint descoperit în Pădurea Telești (jud. Gorj)

În luna februarie 2016, trei arheologi amatori pasionați de detecție metale, au descoperit 379 denari romani imperiali din argint, precum și alte câteva artefacte antice. Locația descoperirii tezaurului este situată într-o pădure din comuna Telești, aflată la 25 km de Municipiul Târgu-Jiu din județul Gorj. Valentin Cârstea, Tudor Cârnu și Sorin Maria au precizat că monedele erau îngropate la adâncimi diferite, de la cinci la 40 de centimetri și că descoperirea a fost întâmplătoare. A fost nevoie de cinci ore de muncă pentru extracția din sol a obiectele arheologice, deoarece locația se afla pe o pantă înclinată. Comoara a fost predată ulterior Primăriei Comunei Teleşti, de față fiind prezentă și conducerea Muzeului Judeţean de Istorie Gorj.

Printre monedele tezaurului, descoperitorii au găsit și un inel de bronz si alte două fragmente monetare. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, a catalogat descoperirea ca fiind din categoria „Tezaur monetar”, specificând că este una foarte valoroasă. Nu au mai fost găsite comori în Gorj din anul 2002, când o descoperire a avut loc cu ocazia investigaţiilor arheologice din interiorul Castrului de piatră de la Bumbeşti Jiu – Gară. Monedele descoperite la Telești sunt bătute de împărații romani Traian, Marcus Aurelius, Hadrian și Antonius Pius. Directorul Muzeului Judeţean de Istoriea mai ținut să precizeze că: „… acest tezaur a aparținut unui proprietar de „Villa Rustica” (fermă), unui negustor sau unui militar“. Mai adăugăm noi, că este posibil ca acest tezaur să fi fost obținut de către geto-daci prin comerțul pe care l-au făcut cu romanii de-a lungul timpului. Romanii aveau nevoie de o mulțime de lucruri pe care le puteau achiziționa de la populația băștinașă, plătind acest lucru cu monede imperiale romane. După ce monedele vor fi curățate, evaluate si clasate, cei trei descoperitori au dreptul la o recompensă de câteva zeci de procente din valoarea tezaurului.

Valoroasele monede antice din argint vor poposi cât de curând în vitrinele Muzeului Judeţean de Istorie Gorj, bucurând astfel vizitatorii și iubitorii de istorie.

Un răspuns la “Tezaur format din 379 denari romani imperiali de argint descoperit în Pădurea Telești (jud. Gorj)”

  1. Vio spune:

    Unde sunt monedele, domnule Hortopan? Au trecut doi ani jumate și nu se vede nici urmă de ele prin muzeu!

Lasă un răspuns