La capătul Pământului: Expediție în Antarctica (4)

Din istoria Țării de Foc

Primul european care descoperă Țara de Foc este Ferdinand Magellan (Fernão de Magalhães, c. 1480 – 1521), în 1520. A trecut prin strâmtoarea care azi îi poartă numele. Navigatorul Johannes Schöner, aka Johann Schönner, Johann Schoener, Jean Schönner, Joan Schoenerus (1477 –1547), în 1515, și harta desenată de Loop Home arătau posibilitatea unei conecții între Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific. Corabia lui s-a numit Trinidad. Au trecut ulterior prin Strâmtoarea Magellan alți navigatori: Francis Drake, pirat, în 1576; Olivier Van Noort, olandez, în 1598; Pedro Sarmiento de Gamboa, spaniol, în 1584; Joris van Spilbergen, olandez, în 1614; Thomas Cavendish, englez, în 1786.

Turul Țării de Foc, pe apă, este efectuat de Willem Cornelisz Schouten și Jacob le Maire, în 1616, cu nava maritimă “Eendracht”, care descoperă Peninsula Mitre, Isla d’Estados și renumitul Hoom Caap (Cap Horn). Furtunile pe mare, gheața și terenul ostil, frigul excesiv sunt obstacole de care se izbesc navigatorii. Frații Nodal navighează cu două caravele (caravel), în anul 1618. Jacques l’Hermite (c. 1582 – 1624), cunoscut și ca Jacques le Clerq, un comerciant olandez, se încumetă și el în areal, în anul 1624. În Golful Nassau, 14 dintre mateloții săi sunt uciși de aborigenii Yámana. Îl va urma alt olandez, Hendrik Broer, în anul 1642.

Alte expediții în Țara de Foc sunt întreprinse de Beauchesne (1698), G. Anson (1740), J. Byron (1764) și James Cook (1769). Alexandro (Alessandro) Malaspina, un italian în slujba forțelor navale spaniole, navighează cu două corvete “Descubierta” și “Atrevida”, în scopul de a executa hărți maritime. Luis Piedrabuena (1833 – 1883) a consolidat suveranitatea Argentinei asupra sudului, atunci cvasi-nelocuit și neprotejat de stat. În 1884, canoniera ”Parana”, din cadrul Diviziei Expediționare a Atlanticului de Sud, sosește în Golful Ushuaia, unde întâlnește pe Thomas Bridge și pe misionarii săi anglicani. Ultimul pirat din Canalul Beagle, Pasculin Rispoli, a ajutat câțiva pușcăriași de la închisoarea Ushuaia să evadeze , printre care pe anarhistul Simón Radowitzky (n. Szymon Radowicki, în Ucrania, 1891, mort în México în 1956). Goeleta “Maria Auxiliadora”, aparținând congregației anglicane (începând cu anul 1892) naufragiază în anul 1898.

Alte nave maritime care s-au aventurat în Țara Focului: “Duchess of Albany” (1893); “1 Mai” (1886), “Allen Gardiner” I, II și III (1854, 1874, 1885), “Romanche”; vasele familiei Beban și Cutter-ul “Garibaldi” (1896), goeletele “Negra” (1911), “Tomasito! (1913) și “Blanca” (1916).

Prima zi: Îmbarcarea din Ushuaia

  • Data: 19.12.2015
  • Poziția: 054°51’S / 068°02’V

În sala de așteptare din Portul Ushuaia, la Control de Pasajeros, aud vorbindu-se românește. Viorel, Costi și Andrei, vaporeni români din Tulcea și Constanța, fac drumuri în Antarctica dar pe alte nave. Trecem prin vamă, securitate în port – înainte de a urca pe vaporul “Plancius”. La ora patru după amiază e îmbarcarea. Vreo 30-40 de studenți veniți în grup. Bucuroși, gălăgioși… Sunt repartizat la cabina 309. Cabina conține două paturi, noptiere, dulapuri și o măsuță cu un scaun, toaletă și un duș.

Colegul de cabină, Zhang Yihao, este chinez din Shanghai, realizator de emisiuni de televiziune, documentare (Reality TV) despre actorii chinezi, împreună cu Jing Neng de la canalul Dragon TV. Avem un ecran electronic în cameră, unde ni se anunță programul în fiecare zi.

Deoarece vom naviga în largul oceanului noaptea ce vine, suntem sfătuiți să luăm pastile contra răului de mare și să închidem ermetic ușile la dulapuri și noptiere (să nu zgâlțâie tot drumul).  Pentru dineu, avem trei opțiuni să ne alegem dintre felurile de mâncare. Ne anunță și prin speaker-e în fiecare cabină.

Vaporul vecin, “National Geographic Explorer”, tocmai a pornit. Ridică și “Plancius” ancora. Pe Puntea 6 fac poze. E un vâââânt…   Ofițerul 2 din echipaj este român, Matei Mocanu, iar inginer-șef de expediție este tot un român: Sebastian Alexandru. Puntea cea mai de sus este numărul 7.

Alt vapor, “Sea Adventures”, s-a pornit. Toate merg în Antarctica. Avem un doctor olandez la bord. Echipajul e global: argentinieni, români, francezi, olandezi, germani, ruși etc. Turiștii – din zeci de țări.

Nimeresc la dineu lângă trei coreeni. Kamsa Hamnida (감사합니다) înseamnă mulțumesc în limba lor.

117 turiști, 46 membri ai echipajului (incluzând ingineri, mateloți, ofițeri, lectori științifici, oameni de curățenie, bucătari, chelneri, doctori), pentru această excursie pe vasul olandez “Plancius”.

Scopoderm TTS 1,5 mg: plasture pus preventiv în spatele urechii drepte pentru a preveni răul de mare. Văd mulți turiști cu punctul alb lângă urechi. Mi le-a dat doctorul olandez. Cică efectul durează trei zile, apoi trebuie să iau altul. Eu am înghițit și o pilulă de motion sickness, din tubul adus din New Mexico. Căpitanul vasului este Alexey Nazarov, din Rusia, iar ofițer-șef, Jaanus Hannes din Estonia. Membrii echipajului sunt din 12 țări.

Ziua a doua: Între oceane

  • Data: 20.12.2015
  • Poziția: 056°21’ S / 065°51’ V
  • Vânt: NV 5
  • Vreme: Cer acoperit
  • Temperatura aerului: +5°C

Micul dejun, la ora 8:00. Îmi înghit pastila de motion sickness în fiecare dimineață.  La 9:30, lectură despre Geografia Antarctică de Sebastian Arrebola din Argentina, organizatorul principal. Limba expediției: engleza, desigur.

Antarctica este mai rece și mai neprimitoare decât zona Arctică (Polul Nord). Urși polari în nord, dar și în sud. Antarctica este al șaselea continent. Nu există animale mamare în Antarctica.

În zona polară nordică există indigeni (eschimoși) trăind acolo. În Antarctica n-au existat băștinași. Marea Britanie, Franța, Australia, Germania și Chile au pretins sectoare antarctice la începutul secolului XX.  Din punct de vedere geologic, acum 32-40 milioane de ani exista un singur continent în sudul globului, numit Gondwana sau Gondwanaland, care treptat s-a împărțit, celălalt continent, nordic, fiind Laurasia, ambele desprinse dintr-un supercontinent, Pangaea, care ar fi existat în urmă cu 300 și 180 milioane de ani.

Mișcări tectonice și vulcanice frecvente în Antarctica. 1800 metri înălțime este altitudinea medie în Antarctica. Și este cel mai vântos continent. Temperatura cea mai scăzută din lume: -89,6°C la stația rusească antarctică Vostok. Cu 40 la sută radiații mai puține în Antarctica, în comparație cu zona ecuatorială.

Există peste 100 de văi uscate (fără gheață) în Antarctica. Vânturi catabatice (necauzate de condițiile atmosferice). 280 de lacuri situate dedesubtul gheții, la 400 m adâncime, detectate prin unde radio.  La 11:30, prezentarea lui Christophe Gouraud, din Franța, despre ”Păsări din Sudul Atlantic și Antarctica”, în sala de conferințe de pe Puntea nr. 5.

Specii pelagice, care folosesc uscatul numai pentru clocit. În rest, ele trăiesc în largul oceanului. Pinguini, albatroși și petreli. Specii de pinguini (regali, imperiali, mici, africani, Galapagos, Rockhopper, Adelie, Macaroni ș.a.).

Albatroșii sunt păsări mari și se subîmpart în patru genuri: Genul Diomedea (de talie mare care trăiesc în emisfera sudică), Genul Phoebastria (mari, care trăiesc în regiunea Pacificului de Nord și la tropice), Genul Thalassarche (de talie mai mică cu penajul de culori deschise), Genul Phoebetria (de talie mai mică, cu un penaj de culori întunecate).

Petrelii se împart în multe subspecii: gigantic nordic, gigantic sudic, petrelul pictat, antarctic, petrelul de zăpadă cu barbă albă, petrelul de furtună al lui Wilson, cu dosul negru.Păsări de coastă: cormorani, pescăruşi, lupii de mare antarctici (care fură ouăle și  puii de pinguini și cormorani).

Am dureri de cap. Unora le-a fost rău. Să mai treacă una-două zile până ne obișnuim cu marea… La 12:30, prânzul. Pentru limonade trebuie să plătim în plus. Ne taxează pe cameră.

Privind conecția la Internet: 60 de euro pentru zece zile, însă dacă vrei doar să verifici email-urile – 15 euro. În fiecare dimineață ni se face curat în cameră. Pentru spălat rufele, se plătește cabinierei. La 16:30, prezentarea “Ice is not just for drinks”, de Andrew Bishop din Australia. Cantitatea de gheață se dublează în iarna australă, extinzându-se în oceanul antarctic de jur-împrejur. Iar în vara australă, se topește ajungând puțin mai mare decât suprafața Antarcticei. Mai văd persoane care iau notițe sau scriu jurnale intime. Polul Magnetic, stabilit conform câmpului magnetic al Pământului, este diferit de Polul Geografic, stabilit conform axei de rotație a Pământului. Dar pozițiile variază odată cu timpul. Chiar ciudat, polul magnetic nordic se inversează cu polul magnetic sudic. În Strâmtoarea Drake, se zărește “arteziana” unei balene. Studenții la biologie de la Virginia Tech, SUA, sunt în grup.

Păsările de mare pot zbura zile întregi continuu, pot dormi când sunt în zbor (“închid” o jumătate de creier), se odihnesc pe apă (înotând), dorm pe apă, însă își fac cuib și clocesc pe uscat. Având aripile foarte lungi, păsările planează, rar fâlfâind din aripi.   Observation Lounge este locul de prezentări științifice despre Antarctica (Puntea 5). Iar în Dinning Room luăm masa (Puntea 3). Când mergem pe punte, suntem sfătuiți ca o mână s-o ținem tot timpul pe vapor (pentru echilibru, pentru contrabalansare).

Antarctica este al șaselea continent pe care pun piciorul (după Europa, Africa, America, Asia și Oceania). (va urma)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*