Marea actriță Tamara Buciuceanu-Botez premiată de Academia Română!

Printre semnele de revenire la normalitate a României ar trebui să fie menționat și acesta: actorii Tamara Buciuceanu-Botez și Ion Caramitru au fost desemnați câștigători ai Premiilor Academiei Române pe anul 2011. Distincţiile au fost decernate pe 19 decembrie 2013, în Aula Academiei. Da! A trecut ceva timp și nu știu câți români au aflat acest lucru. Cei doi actori au primit Premiul „Aristizza Romanescu” în domeniul artelor spectacolului. Regina teatrului românesc Tamara Buciuceanu-Botez a fi premiată „pentru întreaga creație teatrală și cinematografică”, iar Ion Caramitru a fost distins pentru lucrarea sa „Macbeth. Un studiu”.

La primirea distincției, în cadrul evenimentului ce a avut loc în Marea Aulă a Academiei Române, Tamara Buciuceanu-Botez a ținut un scurt discurs: „E greu la deal, e foarte greu, dar dacă trăim, trebuie să trăim ca și cum am fi nemuritori”, a spus actrița. Aceasta a mai ținut să menționeze: „Sunt mândră că sunt româncă, îmi iubesc țara și neamul și mulțumesc lui Dumnezeu că mai trăiesc.” A ținut să mulțumească colaboratorilor săi și familiei pentru sprijinul pe care i l-au acordat de-a lungul timpului. „Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă”, a adăugat aceasta, menționând că a învățat că „demnitatea, cinstea și generozitatea se plătesc foarte scump”. La rândul său, Ion Caramitru a mulțumit Academiei pentru distincția primită. Acesta a adăugat că, în prezent, teatrul a reușit să fie în fruntea reînvierii morale a poporului român. „Teatrul își reîncepe soarta”, a spus Caramitru. În cadrul ceremoniei de la Academia Română, care a fost prezidată de președintele forului, Ionel Haiduc, au fost premiate personalități din toate domeniile de activitate, științifice, sociale și artistice.

Cunoscută pentru seriozitatea și răbdarea cu care tratează fiecare rol pe care îl interpretează, dăruindu-i strălucire și amprentă unică, Doamna teatrului românesc Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut în anul 1929 la Tighina, în Basarabia noastră dragă (Republica Moldova). A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (I.A.T.C.) din București la clasa profesorului Ion Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă) în anul 1952, după ce își începuse studiile de actorie în 1948, la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași. Actrița Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă o imagine plină de viață pentru fiecare generație de spectatori, fiind unul dintre acei actori fermecați, cu o aură specială, a căror apariție nu poate trece neobservată, fie că e vorba de scenele marilor teatre din România sau de marele și micul ecran. Este una dintre reprezentantele Generaţiei de Aur a teatrului românesc. Mai este supranumită și „Doamna comediei româneşti”, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie.

A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind celebra profesoară Isoscel din seria de filme artistice „Liceenii”. A jucat de-a lungul carierei sale de peste 63 de ani pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giuleşti, Bulandra, Naţional, Teatrul de Comedie etc. A interpretat admirabil și „cu panaș” rolul Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. A avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chiriţa”, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Aşteptând la arlechin”, „Domnişoara Nastasia”, „Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineaţă pierdută” după Gabriela Adameşteanu (regia artistică Cătălina Buzoianu). De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă şi în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în anul 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

Marea actriţă de teatru şi film primea în anul 2012 Premiul Gopo pentru întreaga activitate, în cadrul Galei Gopo, iar în anul 2014 preşedintele Băsescu îi conferea Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler. În același an, în data de 23 octombrie, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul „Coroana României ” în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a fostului rege Mihai I al României, decorația fiind înmânată de principesa Margareta.

Dintre filmele în care apare Doamna teatrului românesc Tamara Buciuceanu – Botez putem menționa: „Toată lumea din familia noastră” (2012; rol – Ita), „The Princess and the Frog” („Prinţesa şi Broscoiul”; 2010; rol – Mama Odie (dialog), „Nunta mută” (2008; rol – Bunica), „Agenția matrimonială” (2005; serial TV), „Cuscrele” (2005; serial TV), „Chirița în provincie (2002; rol– Coana Chirița), „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001), „Telefonul fierbinte” (TV; 1996; rol – Titina), „Jocul de-a vacanţa” (1995; rol – Madam Vintilă), „Paradisul în direct” (1994), „Titanic vals” (1994; film TV; rol–Chiriachița, soacra lui Spirache), „Liceenii în alertă” (1993; roluri – profesoara Isoscel și bătrâna Elvira), „Liceenii Rock ‘n’ Roll” (1992; rol – Isoscel), „Romeo si Julieta la sfârșit de noiembrie” (TV; 1990; rol – Blanca), „Dimineața pierdută” (1990; teatru TV), „Cuibul de viespi” (1987; rol – moșiereasa Aneta Duduleanu), „Extemporal la dirigenţie” (1987; rol – Isoscel), „Liceenii” (1987; rol – Isoscel), „Punct şi de la capăt” (1987), „Declaraţie de dragoste” (1985; rol– Isoscel), „Primăvara bobocilor” (1985; rol – Varvara), „Bocet vesel” (1984), „Chirița în provincie” (1982; teatru TV), „Sfântul Mitică Blajinul” (1982; teatru TV), „Bocet vesel” (1983), „Prea tineri pentru riduri” (1982), „Şantaj” (1982; rol–D-na Cătănoiu), „Alo, aterizează străbunica!” (1981), „De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), „Grăbeşte-te încet” (1981), „Înghiţitorul de săbii” (1981), „Lumina palidă a durerii” (1981; rol – voce Preoteasa), „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” (1980; rol – Maria Herdelea), „Cântec pentru fiul meu” (1980), „Melodii, melodii” (1978), „Vis de ianuarie” (1978), „Toate pânzele sus” (serial TV, 1977; ep. 2 și 12), „Serenadă pentru etajul XII” (1976), „Premiera” (1976), „Domnișoara Nastasia” (1976; film TV), „Ultimele zile ale verii” (1976), „Ma-ma” (1976), „Doctor fără voie” (1976; film TV); „La spațiul locativ”   (1975; film TV), „Vegetarian” (1973), „Scorpia” (1973; film TV), „Anecdota” (1972; film TV), „Titanic vals” (1964).

Eu nu dau interviuri. De 26 de ani nu vorbesc despre mine. Vă las pe voi să scrieţi câteva cuvinte şi atât. Este bine să lăsăm locul celor tineri. Eu mi-am făcut datoria, acum sunt liniştită, bine şi împăcată cu mine”, declara scurt actriţa. După seria de filme „Liceenii”, pentru noi, cei care eram adolescenți pe atunci, actrița Tamara Buciuceanu – Botez a rămas în sufletele noastre ca „madam Isoscel”. Foarte iubită de către toți românii, admirată pentru talentul, profesionalismul și dăruirea de care a dat dovadă, marea actriță Tamara Buciuceanu-Botez este un real model de artist: demn, cinstit și generos. Tânăra generație ar trebui să învețe despre astfel de oameni unicat. Este important să se cunoască biografia acestei mari doamne a teatrului și filmului românesc, o actriță fără egal, care ne bucură sufletele ori de câte ori o vedem într-o piesă de teatru sau într-un film. Pentru întreaga dumneavoastra activitate, aplauze nesfârșite, reverențe la scenă deschisă și trandafiri înrourați!

3 Responses to Marea actriță Tamara Buciuceanu-Botez premiată de Academia Română!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *