Penumbra lui Victor Ponta…

În precipitările haotice de pe scena politică românească a începutului de an 2016 e greu de făcut premoniții, e greu de găsit semne augurale, în schimb temerile de orice fel își dispută prioritățile confuze. Cu atât mai mult cu cât România intră într-un an electoral ce se conturează sub scadențarul multor așteptări îndelung amânate. Între toate aceste îngrijorări, unele sunt de luat în seamă în regim de urgență. Mașinăria propagandistică lansează ca de obicei perdele de fum și irosește cartușe de manevră care să ancoreze a la longue în mediocritate aceeași consistentă masă electorală, atentă mai degrabă la fustele dnei Carmen Iohannis și la remanențele regimului Băsescu. Neîndoielnic însă, acest început de an rămâne încă sub semnul bipolar al demisionarului Victor Ponta, a cărui penumbră politică stinge greu pojarul loialităților camaraderești și, de ce nu, al speranțelor clientelare. Încercarea lui Ponta de a-și onora eventualele promisiuni de revenire pe căi ocolite, fără „stigmatul” unui partid, inițiază Fundația Black Sea Regional Cooperation Projects 2020, cu un obiectiv cât se poate de generos; acela al promovării unor proiecte transfrontaliere în regiunea Mării Negre.

Deocamdată, inițiativa s-a poticnit în instanța Judecătoriei Sectorului 5 și ar putea fi înregistrată ca atare la termenul din 21 ianuarie, după îndeplinirea unor formalități cerute de lege. Din Fundație vor face parte foști miniștri și consilieri din cabinetul fostului premier: Robert Cazanciuc, Marius Nica, Nicolae Bănicioiu, Sorin Câmpeanu, Daniel Constantin și alții. Lucrul acesta a provocat îngrijorare în PSD. Copreședintele ALDE Daniel Constantin a încercat public să motiveze că Fundația „nu urmăreşte un scop politic”, destabilizator, ci îşi propune „să promoveze proiecte internaţionale, regionale, din care să facă parte şi România”.

Așadar, o Fundație prin care, declara Constantin, România nu ar mai fi ocolită de inițiativele zonale și ar putea să-și valorifice potențialul. Asigurările aliatului conservator nu au fost însă suficient de convingătoare și pentru Liviu Nicolae Dragnea, liderul PSD, nevoit să prevină prin avertismente categorice o ruptură în partid: el a interzis membrilor partidului să-l urmeze pe Victor Ponta. Cei care ar ignora previziunile lui Dragnea ar trebui să-și piardă calitatea de membru PSD, intuind că în cele din urmă Fundația ar putea, ca în multe alte cazuri, să devină partid politic. Desigur că Dragnea ia în calcul și supozițiile vicepreședintelui PSD Gorj Ciprian Florescu, din feiful ex-premierului, care se arată încrezător în revenirea acestuia: “Văd, în viitor, o revenire a lui Victor Ponta la vârful PSD. Nimeni nu îmi poate spune ca Victor Ponta a pus punct carierei politice, nimeni nu mă poate convinge de acest lucru. Are 43 de ani, închipuiți-vă că este extraordinar de tânăr, a ajuns la vârf foarte devreme și a și performat.” El a mai anticipat că în primăvara lui 2016 se va vedea simpatia de care se bucură Victor Ponta în rândul electoratului. Probabil că la Gorj fostul premier mai are încă destui susținători, însă e greu de crezut că aceștia vor putea influența decisiv situația lui Ponta, decât să-l aducă cel mult în Parlament pentru încă un mandat.

E greu de crezut că PSD l-ar mai susține pe Victor Ponta mai ales că în urma lansării candidaturii lui din 2014 la prezidențiale partidul și acum ar mai avea de plată Primăriei Capitalei contracostul chiriei pentru Stadionul Național în cuantum de circa 55000 de euro, fapt ce a dus la blocarea conturilor partidului. Altfel e greu de crezut că idolul politic al gorjenilor ar mai avea vreo șansă, deși visul lui rămâne încă Președinția. Cum altfel s-ar traduce înțepăturile pe care le lansează din umbra blogului său la adresa lui Klaus Iohannis. Una dintre acestea se arată a fi destul de insinuantă și se leagă de aducerea „guvernului său” (al lui Iohannis, n.n.) la Palatul Victoria cu prețul morților de la Clubul Colectiv. Se avansează și ipoteza că tot așa s-ar putea călca pe cadavre spre a fi adus și Cristian Bușoi la Primăria Capitalei. Reacția președintelui Klaus Iohannis a fost una de respingere în stilul său laconic, tot așa cum a fost respinsă și acuzația de a fi zădărnicit șansa europeană a Republicii Moldova. Pe de altă parte, fostul președinte Traian Băsescu se amuză și el pe seama buimăcelii electoratului mediocru și lansează fumigene pe care presa le preia și le interpretează așa încât confuzia să se accentueze în penumbra fostului premier. El lansează mesaje ipocrite, de genul: „Dacă Victor Ponta își dovedește nevinovăția în dosarul cu care a fost trimis în judecată, are viitor politic. El nu are caracter, dar are talent de politician. PSD o să plângă la un moment dat după Victor Ponta pentru că partidul nu are alți lideri”, a spus Traian Băsescu, conștient desigur că ripostează, în stilul lui, dând încă un impuls unuia care și așa e în dezechilibru.

One Response to Penumbra lui Victor Ponta…

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *