Nu haina îl face pe om, dar nici fala pe președinte!

O știre apărută în weekend-ul trecut a făcut repede ocolul pământului. Kolinda Grabar-Kitarovic, prima femeie președinte din istoria Croației, a postat câteva fotografii pe o rețea de socializare în timp ce își zugrăvea apartamentul primit de la stat. Urcată pe clasica scară de lemn, președinta mânuia trafaletul cu aceeași dexteritate cu care își pune semnătura pe documentele oficiale.

La prima vedere am crede că este vorba de un act de bravură de dinaintea campaniei electorale. Dar nu este așa, pentru că alegerile au avut loc la începutul anului, iar președinta este adepta lucrurilor normale, ce nu implică cheltuială multă. Nu locuiește într-o vilă somptuoasă sau un palat, cum se întâmplă cu președinții noștri, ci într-un apartament ca tot omul.

Kolinda Grabar Kitarovic nu este un caz singular în Europa. Președintele Elveției călătorește cu metroul și trenul ca oricare alt cetățean, fără să fie însoțit de SPP sau gărzi de corp. Dar nu doar președintele este tratat așa, ci și înalții demnitari care primesc, pe lângă mașină cu șofer, abonament de tren, la clasa I.

În Danemarca parlamentarii și membrii guvernului vin la slujbă cu bicicletele și mopedurile, pe care le parchează în fața celor mai importante instituții ale statului. În aceeași zonă nordică a Europei, în Suedia, parlamentarii nu au imunitate, iar statul le pun la 0dispoziție pe timpul mandatului doar o simplă garsonieră de 40 de metri pătrați.

Câteva exemple dintr-o lume normală, care nu se vor compara cu ce este la noi. Amintiți-vă de tot scandalul legat de repartizarea unei locuințe fostului președinte Traian Băsescu, din fondul de protocol al guvernului. Câte strâmbături de nas, câte ifose și ce refuzuri! Și nu era vorba de un amărât de apartament, ca în cazul președintei Croației, ci de o vilă de protocol cu ieșire la lac, cu pădure, cu SPP-iști care să-l păzească de ochii curioșilor, atunci când face plajă.

Președintele Iohannis e mai mult în avion, bineînțeles pe banii contribuabilor, zburând dintr-un colț într-altul al Europei cum nu au făcut-o Iliescu, Constantinescu și Băsescu la un loc. Să ne amintim și de reacția avută la scara avionului când, nervos că SPP-iștii dormeau în papuci, a aruncat ostentativ paltonul pe capota mașinii.

Cu siguranță, că președinții Croației, Elveției și Lituaniei nu ar fi capabili de astfel de gesturi mârlănești, mai ales atunci când camerele televiziunilor sunt fixate asupra lor. Președintele Klaus Iohannis a comis-o, fără să fi dat impresia că regretă cele întâmplate. La urma-urmei pare de înțeles. Cu toată originea lui germană, dă dovadă că tot român rămâne la capitolul apucături.

Un răspuns la “Nu haina îl face pe om, dar nici fala pe președinte!”

  1. „APUCATURILE „alea ale romanilor de care vorbesti,matali nu sant specific romanesti ci sant specifice oamenilor carora le-au ajuns junghiul la os.Orice om de orce natie ar fi atunci cand cutitul ii ajunge la os procedeaza astfel mai ales atunci cand acest junghi la os nu se mai sfarseste gestul devine obisnuinta,devine apucatura.Presedintele tau nu a procedat ca un roman cu cutitul la os,ci ca un rasfatat al unui sistem de lingusire si ploconeala in fata strainilor pentruca el se considera un strain in Romania si lingaii nu erau la post.El n-a procedat astfel cu apucaturi romanesti ci cu apucaturile unui animal biped care a fost azvarlit pe scaunul Presaedentiei Romaniei ca sa execute ordinile date de catre dusmanii poporului roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*