
Este adevărat, mulţi dintre noi s-au lăsat de politică din cauza… politicii şi nu vor să mai audă de aşa ceva. Dar când se trâmbiţează, fără menajamente, despre criza politică, despre lovitura de stat, nu prea poţi să nu ciuleşti urechile şi să nu faci ochii mari. Aşadar, sâmbăta trecută, după o înştiinţare pe care i-a adresat-o DNA premierului Victor Ponta, ca fiind învinuit de fapte penale, acesta a făcut publică hotărârea sa de a nu demisiona din fruntea Guvernului, chiar dacă i-a solicitat un asemenea gest însuşi preşedintele Klaus Iohannis, hotărâre pe care a şi motivat-o, după o discuţie cu liderii partidelor ce formează actuala coaliţie de guvernare.
Prevestea ceva furtuna care s-a abătut asupra PSD? După părerea mea, da! Micile atacuri, loviturile de imagine aplicate sistematic PSD-ului, scoaterea figurilor din dispozitivul de luptă politică, au culminat cu acuzaţiile aduse primului ministru. Contracararea atacurilor prin invocarea prezumţiei de nevinovăţie este puerilă. Ea ţine în justiţie, nu însă şi în politică. Nevinovat sau nu, Victor Ponta s-a ales cu o eticheta pe frunte pe care nu o va putea desprinde nici după ce se va tremina procesul. PSD-ul este prins ca într-o menghină. Nu-i rămâne altceva de făcut decât să se încăpăţâneze şi să reziste, neţinând seama de onoare. Singura lui forţă constă în majoritatea din Parlament, mai ales din Camera Deputaţilor. Restul sunt mişcări de imagine. Au altă soluţie?
Ce avantaje are PNL şi până în ce punct speră că va ajunge? Cheia succesului stă în tema moţiunii de cenzură. Ea se adresează exact publicului care s-a revoltat pentru că nu au fost lăsaţi românii din străinătate să voteze. PSD putea sau se putea preface că rezolva problema votului din diaspora. Nu a făcut-o din aroganţă sau nepăsare. Dacă PNL va reuşi să scoată în stradă foştii alegători ai lui Klaus Iohannis, pus sub presiune, Victor Ponta se va vedea silit să demisioneze. Problema cu DNA se va rezolva relativ simplu. Deputaţii vor face zid în jurul sau. Poate că şi dosarul este subţire. O nimica toată faţă de dosarele de milioane de euro aflate în cercetare la DNA. Procesul se poate amâna la nesfârşit.
Premierului Ponta, guvernului şi, nu în ultimul rând, PSD-ului, i se pot aduce reproşuri cu nemiluita. În primul rând premierului i se poate reproşa că sprijină în continuare corupţii din partid. PSD-ul nici după arestările din ultimele luni nu s-a reformat, ci dimpotrivă, strânge rândurile în jurul corupţilor. De aceea, era nevoie ca DNA să atace la vârf. Ca şi Adrian Năstase, şi Victor Ponta poate fi considerat dacă nu un simbol al corupţiei, un apărător al corupţilor. De acesta eticheta nu va scapa uşor pentru că opoziţia se va strădui să menţină viu subiectul chiar şi până la alegerile de anul viitor.
Va chema Iohannis lumea în stradă, în caz că Ponta refuză să demisioneze? PNL contează mai puţin în această confruntare, partidul având mari probleme. Este posibil că preşedintele să ezite, să nu se avânte cu toată forţa în acesta lupta pentru că ştie că PNL nu este pregătit să guverneze. De aici ar putea veni salvarea PSD. O soluţie de compromis ar putea fi demisia lui Ponta şi desemnarea unui nou premier tot din rândul PSD.
Lasă un răspuns