O lecție de umilință!

În noul şi marele partid liberal, în care, de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni şi-au îngemănat disponibilităţile şi caracterele, mai precis metehnele „vechii liberali” şi „ex-pedeliştii” pentru împlinirea unui vis mai vechi, construcţia unei drepte unite, lunile de miere au luat sfârşit. Aflaţi la a treia încercare, după CDR şi Alianţa DA – tentative eşuate – de a se află împreună şi a forţa obţinerea puterii sub o sigla istorică, s-au trezit în faţa unui scandal nu uşor de digerat, dar cu geneză lentă. Potrivit stenogramelor, după toate aparenţele, în şedinţa de luni dimineaţă, secretarul general al PNL, Marin Petrache, le-ar fi reproşat celor din ex-PDL „că nu vin la şedinţe cu lunile şi acum au venit cu toţii, în haită”. Scandalul politic mocnea după ce, anterior, într-o şedinţa a PNL, de la Bistriţa Năsăud, Teodor Atanasiu, piesă grea a partidului, îi tocase mărunt pe ex-pedelişti. Stenograma explozivă a şedinţei respective s-a scurs către Ioan Oltean (cel cu broscoiul-n gât), şi de la acesta în presă.

Atanasiu a zdruncinat din temelii construcţia politică numită marele PNL. Ca altădată, Ioan Oltean de la Bistriţa care spunea că broscoiul PSD îi stă în gât şi nu ştie cum să-l dea afară, colegul sau de la Alba, Atanasiu, afirmă că s-a ţinut de nas când a făcut alianţa şi fuziunea cu PDL. A recunoscut că PNL a câştigat preşedenţia păcălind PDL. A mai spus că da în scris că Predoiu nu va fi premier. În sfârşit, le-a mărturisit colegilor din fostul PNL că partidul asta, adică marele PNL, este al lor şi nicidecum al pedeliştilor. Care, oricum, vor fi daţi afară unul câte unul. Omul a contestat absolut tot, de la prima la ultima piatră pusă la temelia marelui PNL.

Vasile Blaga a trecut cu vederea. Cel puţin în public. S-au luat după el şi ceilalţi pedelişti. Liberalii s-au mulţumit să spună că înregistrarea s-a făcut în „privat”. Adică nu au fost declaraţii oficiale. Este o scuză jalnică, dar şi o minciună. Discuţiile au avut loc în sediul PNL din Bistriţa. Dar chiar dacă Atanasiu vorbea dintr-o budă din fundul grădinii, ţinându-se cu mâna de un par si în cealaltă mâna cu un brusture pregătit să-şi şteargă produsul, tot la fel de grave erau afirmaţiile lui. Mai îngrijorător este faptul că el nu a exprimat o opinie singulară. Aşa gândesc foarte mulţi liberali. Şi ca să fim drepţi, au şi motive suficiente. Au dat preşedintele, şi-au păstrat numele partidului, conduc în 28 de judeţe. Sunt mai mulţi şi nu poartă pe umeri povara regimului Băsescu. Vor şi mai mult. Vor să dea şi primul ministru pentru că „dacă ai premierul ai totul”.

Politicieni precum Teodor Atanasiu populează scena politică. Şi o domină. Este doar o întâmplare că s-a dat de gol, că au fost făcute publice nişte discuţii, în fond, despre modul în care se câştigă puterea şi despre cum trebuie păstrată. Aşa se aranjează treburile în politică. Azi unul păcăleşte pe altul, mâine va fi păcălit acesta de altcineva. Nu mai vorbim de cel care a făcut înregistrările de la Bistriţa. Ar fi vorba despre acelaşi Ioan Oltean cu broscoiul în gât. Victima este la fel de vinovată precum călăul. Sau invers. În politică nu se ştie niciodată cine este victima şi cine este călău.

Cum spuneam, Vasile Blaga a trecut cu vederea incidentul. Blaga pare să-şi fi însuşit principiile preşedintelui Iohannis. Este vorba despre tăcere. Copreşedintele alianţei a preferat să tacă, să nu comenteze. În felul acesta salvează situaţia. Cel puţin pe moment pare să fi fost îndepărtat pericolul spargerii marelui PNL. Dar Atanasiu pare să fi prevăzut şi o astfel de situaţie: PDL-iştii nu mai au unde să plece, partid nu mai au, şi-au dat până şi sediul. Ce fel de lecţie ne-a oferit Vasile Blaga? Una foarte rar întâlnită în viaţă politică, o lecţie de umilinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*