Ţara arde… Cotrocenii se piaptănă!

Societatea civilă şi-a pus mari speranţe într-un preşedinte care promitea să fie altfel. Oricât de mult s-ar strădui Klaus Iohannis să rămână deasupra scandalurilor politice, nu va reuşi. Simpul fapt că a plecat în concediu după trei luni de la preluarea mandatului este un scandal în sine. De Paşte s-a detaşat de noi, de firescul sărbătorilor româneşti. A vrut altceva. Drept pentru care s-a urcat într-un avion şi a pornit spre destinaţii cu mai puţini ortodocşi, în insula Madeira. Cică sufletul l-a lăsat acasă, în ţară, să ne ţină de urât, să ne întărească. Ceva de genul „ţara arde, iar Cotroceniul se piaptănă”.

Mesajul de Paşte al preşedintelui către cei amărâţi, care nu au un acoperiş desupra capului sau nu au ce pune pe masă, a venit ca nuca-n perete! Ce i-o fi venit? Mai bine nu spunea nimic. Trecea şi asta! Câte nu au trecut peste noi… Este uşor să vorbeşti aşa, galeş, învălurit, din Madeira, din paradis, din insula eternei primăveri. Un act mai curat de demagogie nu am mai întâlnit până acum la actualul preşedinte.

Unii, mai docţi şi obişnuiţi cu delicatesurile, spun că plecarea de Paşte a preşedintelui se înscrie în normalitate. Ce, nu are voie omu’ la vacanţă, nu se poate plimba prin lumea asta minunată nici acum când este la putere! De unde ideea că ar fi trebuit să meargă de Înviere la biserica ortodoxă din Crăcănaţii din Deal, să se pupe cu ţăranii, să ciocnească cu babele ouă roşii? Cum să ratezi odihna în luxurianta Madeira? Haida, de!

Şi mass-media are motive de nemulţumire. Noul chiriaş de la Cotroceni vorbeşte puţin, comunica prin mijoace neconvenţionale, nu stă la taifas, nu participă la emisiuni televizate decât foarte rar. Nici atitudinea faţă de presă nu este prea agreabilă. Preşedintele este distant şi are un soi de dispreţ faţă de presă pe care nu şi-l poate ascunde. Cu mici excepţii, nu are fani în acest sector.

Klaus Iohannis beneficiază de o perioada de graţie, dar nu pare să aprecieze acest lucru. Despre problemele pe care le întâmpina presa nici nu poate fi vorba să se intereseze. Pare să fi moştenit de la Traian Băsescu ideea că nu există presă independenta. Fără să o spună ca predecesorul său, noul preşedinte crede în mogulii cei răi stau în spatele tuturor mijloacelor de informare în masă. Refugiul său în facebook este o consecinţă a modului său de gândire asupra rolului şi locul presei în democraţie. A promis că va fi altfel de preşedinte, dar nu a spus că va pleca în concediu în Madeira după o sută de zile de muncă. Acest concediu neprevăzut nu intră în fişa postului. Alegătorii nici nu concep ca demnitarii să poată merge în concediu. Victor Ponta a fost aspru criticat pentru plecarea sa în Dubai după alegerile prezidenţiale pierdute, dar şi pentru faptul că a plecat de Paşte la New York. De ce ar fi tratat altfel Klaus Iohannis, mai ales că a mai fost în concediu după prezidenţiale?

Micile greşeli se adună într-un tot unitar, iar acestea în timp se plătesc. De fapt, cum îşi doreşte Klaus Iohannis să fie consacrat ca preşedinte? Ca şi candidat s-a prezentat ca un „altfel de preşedinte”, însă ca preşedinte încă rămâne mult mister în jurul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*