Ce viitor politic mai are Traian Băsescu?

Traian Băsescu, spre deosebire de foştii preşedinţi, nu a renunţat la politica activă, că deh, şi-a făcut planuri încă de când era la Cotroceni. E drept, a spus că după terminarea mandatului va înfiinţa o şcoală pentru formarea politicienilor. Apoi a spus că se va retrage definitiv din viaţă publică şi va face agricultură. A mai spus că îşi va creşte nepoţii în linişte, departe de politică. Şi câte şi mai câte… Nimic din toate astea nu au prins contur. El acţionează ca un politician activ în rândurile unui partid rămas fără conducător.

După terminarea mandatului, fostul preşedinte a reintrat în viaţa politică fără a ţine seama de statutul său. Micul PMP, rămas în impas fără Elena Udrea, are nevoie de un lider informal, de o personalitate destul de puternică şi influentă pentru a se face auzit. Îşi foloseşte experienţa de fost şef de stat pentru a demola în continuare adversarii politici tradiţionali. Atacă mass-media ostilă, îşi continuă lupta cu PSD şi Victor Ponta fără să dea semne că ar dori să se apropie de Klaus Iohannis şi de partidele de opoziţie. Se bate de unul singur, ca şi cum ar dori să facă din PMP cel mai mare partid din România, capabil să câştige alegerile viitoare.

Dar pentru Băsescu a apărut un nou adversar. Acuzat că a făcut din România o republică a procurorilor, Băsescu este pe cale să devină la rândul său o victimă a procurorilor. Rămas fără imunitate, se vede obligat să bată pe la uşile Parchetului General, ca un om de rând, ca un suspect oarecare. Numele său este vehiculat în diverse dosare. Se spune că adevărata ţintă în dosarele despre banii negri din campaniile electorale ar fi chiar el. Persoane din anturajul său se află în arest preventiv. Asupra altora planează suspiciuni de corupţie. Între timp, unii i-au devenit adversari, cum este cazul lui Vasile Blaga. Nu este exclus să se reîntâlnească în paginile aceloraşi dosare de la DNA, candidat şi şef de campanie să dea împreună explicaţii despre banii negri folosiţi pentru obţinerea victoriilor. Fostul preşedinte a fost în relaţii bune nu doar cu politicienii corupţi, ci şi cu corupătorii, cu oameni de afaceri care s-au specializat în denunţarea politicienilor pe care i-au corupt.

Încolţit din toate părţile, izolat politic, considerat nefracventabil, ce îi rezervă viitorul lui Traian Băsescu? A dominat scena politică zece ani, însă a avut o poziţie de om politic influent încă din timpul guvernului CDR. Experienţa lui politică se întinde pe o perioada şi mai lungă, el fiind cooptat în primele guverne de după ’89. Comparabil cu Ion Iliescu, intersectându-se pe scena politică mai mult ca adversari, între cei doi pot fi depistate mai multe asemănări decât deosebiri. Deşi, declarativ, au avut obiective politice diferite, îi leagă dorinţa de putere nelimitată. Amândoi s-au format în comunism, unul ca activist de partid, altul şi-a urmat profesia de marinar, dar ambii au sfârşit prin a deveni apostolii noii democraţii.

Dacă istoria le va oferi un loc în paginile ei, nu vor fi departe unul de altul. Amândoi vor fi la fel de controversaţi, din motive aparent diferite. Anticomunismul afişat de Băsescu nu-l va plasa în rândul martirilor regimului comunist. Lupta sa împotriva corupţiei, în mod paradoxal, îl poate aşeza în rândul celor mai corupţi oameni politici din ultimul sfert de veac. Deci, ce viitor politic mai poate avea Traian Băsescu?

Lasă un răspuns