
În ultimii ani, declaraţiile politicienilor au rămas în memoria oamenilor mai degrabă pentru că au reprezentat surprize la fel de neplăcute, fie că a fost vorba despre bălăcăreli la adresa adversarilor, fie declaraţiile nu au conţinut nimic relevant pentru omul de rând. Poporul este mai degrabă o vacă bună de muls şi devine, brusc, important, în campanile electorale. În restul timpului este împovărat de taxe şi impozite, suportă scumpiri peste scumpiri, i se cere şpagă, i se pretinde să muncească din greu pe salarii mici, mai ales în sistemul de stat. Îţi vine să te caţeri pe pereţi când vezi câte milioane de euro se învârt în cercurile celor care au ştiut să fenteze statul în goana lor după înavuţire. Puşcăriile şi celulele din aresturile preventive au ajuns, ca suma a “personalităţilor”, un fel de azil de alienaţi. Acum, în aceste vremuri, locatarii caselor de nebuni s-au mutat la DNA şi, de acolo, prin repartiţie, în arest preventiv sau condamnaţi.
Este clar că Justiţia, cel puţin cea dusă la nivelul forurilor superioare începe să deranjeze tot mai mult şi pe tot mai mulţi. Şi este clar că abia acum a început bătălia decisivă, cea de curăţare a societăţii şi mai ales a lumii politice de acest adevărat cancer. Dar acest război total, coordonat de DNA şi Instanţa Supremă, deranjează rău.
Mă întreb, în urmă cu câteva luni, exista cineva la Cotroceni ori de la vârful grupului din jurul lui Traian Băsescu care să-şi imagineze, de exemplu, că Elena Udrea va fi în arest? Sigur, Traian Băsescu nu-şi imagina asta. Dar ceea ce a creat fostul preşedinte s-a rupt cu totul de orice influenţă politică. DNA pare de neoprit, iar Laura Codruţa Kovesi pare genul de persoană care “n-are mama, n-are tată”. Sincer, nici procurorului general Tiberiu Niţu nu am ce să-i reproşez. Până acum, cel puţin. Doar Traian Băsescu a găsit cu ce să-l atace: că a tras la Revoluţie. Asta condiţiile în care Niţu era atunci un simplu militar în termen. Păi, abia acum a aflat fostul preşedinte despre asta? Oricum, chestii ieftine, care arată că nici măcar lui Băsescu nu-i mai place ceea ce a creat. Justiţia a devenit prea băgăcioasă, până şi pentru gusturile lui Traian Băsescu. De aceea, probabil, l-a şi sunat pe procurorul general şi de aceea probabil acesta nici măcar nu i-a răspuns.
Tot mai mulţi politicieni, tot mai mulţi oameni care ar trebui să-şi dovedească responsabilitatea, tot mai mulţi jurnalişti şi analişti, care până mai ieri glorificau independeţa Justiţiei asigurată de Traian Băsescu, au început să comenteze împotriva acesteia. Ba că e prea mult circ, deşi circul îl fac exclusiv televiziunile, ba că se exagerează, ba că devine deja banal.
În mod cert, războiul anticorupţie va căpăta tot mai mulţi duşmani pe măsură ce DNA va răscoli tot mai mult în mocirla în care s-au scăldat până acum, de 25 de ani, şi politica, şi afacerile, şi trusturile de presă. Totul este ca noi toţi ceilalţi să vrem, cu adevărat, să ieşim din această mocirlă.
Lasă un răspuns