A cincea roată la căruţă!

În sfârşit, preşedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu ceva mai lung unei televiziuni. Aşteptarea a meritat pentru că noul preşedinte a spus ceva mai mult decât în mod obişnuit. Comentând măsurile economice prezentate de guvern, preşedintele a afirmat că PSD a luat de la PNL şi din programul său electoral. Nu le-a criticat, însă a fost nemulţumit de faptul că nu le-a aflat direct de la guvern, ci pe surse, de la oamenii săi. Aşadar, PSD i-a şutit PNL-ului programul.

Am fost martorii pactului de coabitare dintre fostul preşedinte Băsescu şi premierul de atunci şi de acum, Victor Ponta. A fost un fiasco deoarece acel “document” nu a avut decât menirea de a fi înmânat unor înalţi demnitari ai ţărilor europene pentru a “linişti spiritele”. Cum se ştie, pe plan intern, lupta dintre preşedinte şi premier s-a dus făţiş, cu garda jos, fără menajamente, ţara şi poporul, în slujba cărora, zice-se, s-ar afla cele două funcţii, devenind a cincea roată la căruţă! Situaţia părea că s-ar fi schimbat după alegerile din noiembrie, când noul preşedinte, Klaus Iohannis, clama că nu este bine ca şeful statului şi cel al guvernului să fie din acelaşi partid. Cooperarea instituţională “mergea” perfect, deşi, din când în când, se mai sezizau unele răbufniri ale “ofului” iohannisian de a există un guvern liberal “la dreapta preşedintelui”.

Preşedintele Iohannis în mod cu totul inabil, recunoscând că proiectele PSD coincid cu ale sale, pune PNL în dificultate. Lumea va zice de ce să mai schimbăm guvernul PSD din moment ce promite că va face exact ceea ce promitea PNL şi preşedintele? Ce ar putea, totuşi, departaja, cele două partide cu acelaşi program? Chiar aşa, care va fi diferenţa?

Dincolo de situaţia jenantă, cu ce sunt mai bune scăderile de taxe şi impozite dacă sunt luate de către PSD sau de PNL? Altfel spus, dacă scade TVA-ul, un guvern de dreapta este în regulă şi dacă îl scade un guvern de stânga, nu este în regulă? Dacă un guvern condus de Victor Ponta anunţă că nu mai este nevoie de un nou acord cu FMI nu este în regulă, dar dacă un eventual guvern PNL ia aceeaşi hotărâre va fi o decizie bună?

Dincolo de “trompetele” clasice ale opoziţiei liberale, de această dată chiar preşedintele Iohannis a comentat faptul că multe prevederi din noul act normativ sunt copiate din programul PNL de guvernare! Program pe care prim-ministrul “din umbră” se tot câcâie să-l scoată pe piaţă, doar, doar, va lua ochii electoratului. Iar culmea este că, chiar în aceste condiţii, liberalii nici nu vor să audă de noul Cod Fiscal al social-democraţilor pe care-l caracterizează ca fiind unul necorespunzător actualei etape de dezvoltare a României. Probabil, dacă respectivele prevederi s-ar afla în Codul Fiscal liberal pe care l-ar adopta când vor fi la putere, abia atunci ele vor fi minunate şi vor duce ţara spre noi culmi de civilizaţie şi progres, pentru că, pur şi simplu, ele vor fi de sorginte liberală.

Aşadar, căruţa cooperării instituţionale dintre preşedinte şi prim-ministru a început să scârţie şi, dacă evenimentele se vor derula conform dorinţelor morbide ale liberalilor (de a pune neîntârziat mâna pe putere), atunci, probabil, vom asista la evenimente specifice coabitării de care credeam că am scăpat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*