100 de lei taxă judiciară pentru o cerere de un ban!

Nu știu câtă lume a remarcat faptul că în urmă cu un an Guvernul Victor Ponta a modificat, prin ordonanță de urgență (cum altfel!), cuantumul taxelor judiciare de timbru. Probabil că nici eu nu aș fi remarcat dacă nu aveam mai multe procese pe rol. Ordonanța nr. 80/2013 a Guvernului Victor Ponta a dublat sau triplat, peste noapte, taxele judiciare. În unele cazuri taxa a fost mărită chiar de 100 de ori.

Spre exemplu, potrivit art. 7 din O.U.G. nr. 80/2013 ”Actiunile privind stabilirea și acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnității sau reputației unei persoane fizice se taxează cu 100 lei”.

Așa am ajuns eu, un simplu cetățean care își caută dreptatea în instanțele din România, să fiu obligat de instanță să plătesc suma de 100 de lei taxă judiciară de timbru într-un proces în care solicit obligarea pârâtului, în acest caz Instituția Prefectului – Județul Mureș, la plata unor daune morale în cuantum de 0,01 lei (1 ban).

Dacă stau să mă gândesc la faptul că până la ordonanța lui Victor Ponta cererea mea era reglementată de art. 15 lit. f din Legea nr. 146/1997 potrivit căruia ”Sunt scutite de taxe judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice”, pot afirma fără probleme faptul că Victor Ponta (absolvent al unei facultăți de drept!) a mărit taxa judiciară în acest caz de 100 de ori.

Iar Victor Ponta este premier în țara în care milioane de oameni sunt obligați să muncească pe un salariu minim de 800 de lei, sau foarte apropiat de acesta. Evident, atunci când câștigi 800 de lei iar o instituție a statului își bate joc de tine nu prea mai ai chef să-ți cauți dreptatea prin instanțe. Pentru că pur și simplu nu-ți poți permite să ți se facă dreptate. Dreptatea este pentru tine un lux la care poți doar să visezi. Și uite așa premierul Victor Ponta s-a asigurat că măcar o parte a celor pe care îi guvernează vor sta cuminți și vor înghiți incompetența crasă a guvernului său.

Un răspuns la “100 de lei taxă judiciară pentru o cerere de un ban!”

  1. Dar dacă Dan Tănasă cerea daune de o sută de mii de lei, sau de euroi, taxa de timbru creştea proporţional, nu-i aşa?
    Soluţia? Trebuie răsturnat guvernul şi pus unul mai puţin hrăpăreţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*