Mândri că suntem români, dar autocritici!

Amărâţi, dar mândri că suntem români, după finala de la Roland Garos în care Simona Halep a pierdut în faţa rusoaicei Sharapova, am stat la o vorbă, cu gust puternic şi amărui, cu un amic necăjit că noi am pierdut finala şi că el nu-şi poate plăti ratele la bancă. Dacă românca noastră ar fi câştigat, ar fi uitat dracului de rate şi ar fi scos steagul tricolor, să-l fluture puţin, dar, aşa, e mai reţinut în declaraţii, chiar autocritic.

Sunt un tâmpit!, a spus amicul. Cum am putut eu să fac o refinanţare în 2008, pentru 180 de milioane, din care în mână am primit 64 de milioane!? Restul erau bani pe care i-am primit la primul credit, vreo patruzeci şi ceva de milioane, plus, adică minus, comisioane, dobânzi, majorări, majorări de întârziere şi alte chestii din astea. Suma pe care o am de plătit până în 2018 este de peste 420 de milioane!, a zis amicul şi şi-a înşurubat degetul arătător în tâmplă, cu sensul că este un tâmpit. Apoi a şi zis: Am fost un tâmpit!

Am savurat un timp gustul puternic şi amărui. Ai văzut ce rochie avea Sharapova? Foarte sexy! Da, a reluat amicul, şi nevastă-mea, hai, să luăm, să mai luăm un credit, că aşa face toată lumea, nu eşti om dacă n-ai datorii la bancă. Că şi băncile, uite, ne tot spun că e avantajos să iei credit. Foloseşti banii acum şi plăteşti la anu’ şi la mulţi ani! Este esenţa capitalismului. Şi, ce-ai făcut cu banii?, am întrebat. Mi-am luat centrală de încălzire şi uşă de fier la apartament. Foarte bine!, am zis. Cel puţin ai centrală. Nu, nu mai am, că e defectă. Astă iarnă m-am încălzit la reşou. Bine, cel puţin că mai ai servici’, ai din ce plăti ratele. Nu, că nu mai am. S-au făcut restructurări.

Totuşi, Simona a avut nişte retururi forte bune. E ambiţioasă românca noastră. Suntem mândri de ea! Aşa e. Şi ce-o să faci? Plec la muncă în străinătate. O dau dracului de România, că mi-a venit executare silită.

M-a invadat un val de simpatie şi solidaritate cu amicul, pentru că situaţia mea seamănă cu a lui. Şi mai sunt astfel de mii, sute de mii de români. Nu suntem singuri! Ne-am despărţit, mândri că suntem români. Români tâmpiţi, că ne-am lăsat amăgiţi de cântecul de sirenă al băncilor, care, pe după ferestrele de sticlă fumurie, stau cu ochii pe noi şi ne calculează majorări la majorări.

Un răspuns la “Mândri că suntem români, dar autocritici!”

  1. Viorel spune:

    Mandri ca suntem romani, dar ca ne-am lasat fraieriti, dezinformati si manipulati de un system corupt si mafiot al oligarhiei patidelor politice…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*