HARET-ANDREESCU MARIA VIRGINIA – prima femeie arhitect

Recent, am primit invitaţia să asist la un spectacol dat de către colectivul Teatrului ANTON PANN, cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la naşterea poetului naţional MIHAI EMINESCU. Spectacolul a avut loc în sala „Tinerimea Română” din Str. Schitu Măgureanu, colţ cu Str. Gutemberg, (vis-à-vis de Sala Teatrului Lucia Sturza Bulandra). Nu ştiam de existenţa acestei săli de spectacole şi am rămas impresionat de frumuseţea ei. M-am interest când a fost construită şi cine a proiectat-o. Administratorul imobilului m-a îndrumat să citesc datele scrise pe plăcută fixată pe faţada clădirii de către salariaţii Ministerului Culturii – Direcţia Patrimoniu Cultural.

Citind textul scris pe o mică placă de marmură, am rămas indignat de superficialitatea salariaţilor Ministerului Culturii. Pe această plăcută este scris că imobilul a fost proiectat de Virginia Andreescu – Haret cu sprijinul arhitectului Paul Negru, în anul 1924 şi construit în 1924-1927. M-am documentat şi am aflat că acest edificiu a fost proiectat în anul 1923 de arhitecta HARET ANDREESCU MARIA VIRGINIA, prima femeie arhitect din România şi din lume, în colaborare cu arhitectul POMPILIAN JEAN (1914-1924), la propunerea şi chiar cu sprijinul regelui Ferdinand I, primul Mareşal al României (1 Decembrie 1918), făuritorul pe câmpul de bătălie al reîntregirii ţării.

HARET-ANDREESCU MARIA VIRGINIA s-a născut pe 21 iunie 1894 în Bucureşti, fiind nepoata pictorului Ion Andreescu. După ce îşi susţine bacalaureatul la liceul „Mihai Viteazul” din Bucureşti, studiază la Şcoală Superioară de Arhitectură (diplomat 1919) şi concomitent urmează Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti. Se perfecţionează la Roma, unde ia parte şi la cercetări arheologice. Se căsătoreşte (1928) cu inginerul constructor SPIRU HARET, fiul academicianului SPIRU HARET, căruia i-a devenit colaboratoarea. A colaborat cu arh. NICOLAE GHICA BUDEŞTI la cele patru volume din Evoluţia Arhitecturii în Muntenia şi Oltenia”. Redactează Istoricul Teatrului Naţional din Bucureşti – 1939. A fost prima femeie architect din România şi din lume.

Arhitecta HARET – ANDREESCU MARIA VIRGINIA a proiectat multe clădiri, dintre care amintim: Imobilul fostei Soc. „Tinerimea Română”, Liceul „Dimitrie Cantemir”, Liceul „Gheorghe Şincai”, Facultatea de Medicină – Centrul de cercetări antropologice, Biserica Ghencea – Calea 13 Septembrie, Casa Haret, Şcoala normală de fete – Bârlad, Liceul model de fete – Focşani. A decedat la 6 mai 1962 la Bucureşti şi a fost înmormântată la Cimitirul Bellu Ortodox fig. 73, alături de soţul ei SPIRU HARET (1892-1970) şi socrul, acad. Prof. univ. Ministrul al Instrucţiunii SPIRU HARET (1851-1912).

Este regretabil că prima femeie arhitect din România şi din lume, nu figurează în niciun dicţionar enciclopedic. Numai Dicţionarul universal al arhitecţilor – Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti 1986, uprinde câteva date. Nici despre arhitecta româncă SOLANGE D’HERBEZ DE LA TOUR, preşedinta Uniunii Mondiale a Femeilor Arhitect, stabilită în Franţa de peste 50 de ani, nepoata filosofului Vasile Conta, dicţionarele nu menţionează nimic. Câtă nedreptate! Nici o stradă nu are numele arhitectei HARET-ANDREESCU MARIA VIRGINIA.

Mulţumesc totuşi editorilor cărţii „Dicţionarul personalităţilor feminine din România”, Editura Meronia, Bucureşti, 2009, pentru frumoasa prezentare făcută arhitectei HARET-ANDREESCU MARIA VIRGINIA.

Naţiunea veşnic recunoscătoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*